România, o țară unde străinii își vând produsele. Avem al doilea cel mai mare deficit de cont curent din Uniunea Europeană

BNR spune că în cazul bunurilor alimentare deficitul comercial s-a deteriorat cu 13% anul trecut

România stă foarte prost la un indicator economic important: deficitul de cont curent. Acesta măsoară comerțul unei țări și reprezintă  diferența dintre valoarea bunurilor și serviciilor importate și valoarea bunurilor și serviciilor exportate.

Suntem pe locul al doilea în Europa, potrivit Raportului asupra stabilității financiare – iunie 2022, publicat de Banca Națională a României, în acest clasament.

„Ca urmare a revenirii consumului intern, contul curent a consemnat o deteriorare importantă, marcând un deficit de -16,7 miliarde euro la finalul anului 2021, echivalentul a 7 la sută din PIB. România se afla pe cel de-al doilea loc în UE după valoarea deficitului de cont curent după Cipru (-7,3 la sută), urcând o poziție comparativ cu anul anterior.”, se arată în studiul BNR.

Revenirea puternică a cererii interne, pe fondul disipării efectelor cauzate de izbucnirea pandemiei COVID-19, dar și creșterea prețurilor bunurilor din import, au condus la o creștere importantă atât a importurilor, cât și a exporturilor de bunuri, însă insuficientă în cazul acestora din urmă pentru a contrabalansa majorarea importurilor. În primul trimestru al anului 2022, tendința de deteriorare a contului curent s-a menținut, soldul contului curent fiind de -4,7 miliarde euro, consemnând o majorare cu 74 la sută față de T1/ 2021.

„De asemenea, nu se înregistrează evoluții favorabile nici în direcția diminuării vulnerabilităților generate de creșterea deficitului balanței comerciale cu produse alimentare.”, spun cei de la BNR.

Deși pe segmentul bunurilor agroalimentare deficitul comercial s-a diminuat de la -2,2 miliarde euro la finalul anului 2020, până la -0,7 miliarde euro (2021), în cazul bunurilor alimentare deficitul comercial s-a deteriorat cu 13 la sută în același interval.

Recomandările emise de Comitetul Național pentru  Supravegherea Macroprudențială (CNSM) în anul 2020 pentru autoritățile relevante, cu obiectivul diminuării vulnerabilităților asociate deficitului ridicat al balanței comerciale cu produse agroalimentare, trebuie să devină prioritare în acest nou context global, cu presiuni în creștere asupra securității alimentare.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

O patiserie Paul dintr-un mall bucureștean, amendată cu 20.000 de lei de ANPC

joi iun. 23 , 2022
În urma acțiunii de control desfășurată de echipe ale Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) București-Ilfov, coordonate de vicepreședintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) Mihai Culeafă, la Patiseria Paul din mall-ul bucureștean Promenada, aparținând companiei Moulin D’Or SRL, au fost constatate nereguli care au determinat aplicarea mai multor sancțiuni. […]

V-ar putea interesa și: