România, performanță istorică la Olimpiada Internațională de Matematică

Olimpicii români au obținut 5 medalii de aur și una de argint la Olimpiada Internațională de Matematică 2023 din Japonia. O performanță pe care mulți au catalogat-o drept istorică.

Astfel, România ajunge pe locul 1 în Europa și pe locul 4 în lume, după China, Statele Unite și Coreea de Sud, potrivit Edupedu.ro.
Potrivit sursei citate, doar un singur elev al lotului provine de la un liceu de stat.

Ceremonia de închidere a avut loc miercuri, 12 iulie, de la ora 15:00 – ora locală, urmând ca joi, 13 iulie, în prima parte a zilei, loturile să plece în țările lor, conform programului.

Olimpicii români au bătut recordul de 194 de puncte în total de anul trecut, adunând 208 puncte anul acesta, stabilind astfel cel mai mare punctaj al lotului român de olimpici la matematică din 1995 încoace, când au fost înregistrate 230 de puncte.

În 1999, România s-a clasat însă pe locul 4 la nivel internațional, cu 173 de puncte. Amintim că în 1996, România a obținut locul I la nivel mondial la Olimpiada Internațională de Matematică, cu 187 de puncte.

Potrivit organizatorilor, elevii au avut două zile de probe, de câte 4 ore și jumătate în fiecare dintre ele.

Lotul olimpic de matematică al României este coordonat de profesorii Cătălin-Liviu Gherghe de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București și Mihai Chiș de la Universitatea de Vest din Timișoara.

Cine sunt medaliații români la Olimpiada de Matematică

  • David – Andrei Anghel, clasa a XI-a. A obținut medalie de aur și în 2022 și medalie de argint în 2021. Este elev la Liceul Internațional de Informatică din București
  • Andrei Moldovan, clasa a XII-a. A obținut medalie de argint la IMO 2022 și 2021. Este elev la Liceul Internațional de Informatică din București
  • Pavel Ciurea, clasa a X-a – nou în echipă, este elev la Liceul Internațional de Informatică din București
  • Robert Dragomirescu, clasa a XII-a. A obținut medalie de aur în 2022 și Honorable Mention la IMO 2021. Este elev la Liceul Internațional de Informatică din București
  • Andrei – Giovani Chiriță, clasa a XI-a. A obținut medalie de argint la IMO de anul trecut și medalie de bronz în 2021. Este elev la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București

Totodată, Radu – Andrei Lecoiu, elev în clasa a XII-a, a obținut medalia de argint la Olimpiada Internațională de Matematică 2023 , după ce la IMO 2022 a obținut tot argint, iar în 2021 – medalie de bronz. Este elev la Liceul Internațional de Informatică din București.

În 2022, lotul a obținut primul loc în Europa și locul 5 la nivel mondial, după China, Coreea de Sud, SUA și Vietnam, cu două medalii de aur și 4 de argint.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

„Noi, poporul” – o expoziție care sărbătorește 25 de ani de parteneriat strategic România – SUA. Ambasadorul SUA, Kathleen Kavalec: „România continuă să dovedească lumii că își realizează potențialul și își respectă angajamentele”

mie iul. 12 , 2023
Ambasada SUA, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al României – Unitatea Arhive Diplomatice, cu Agenția Națională de Presă Agerpres și în colaborare cu Universitatea din Craiova, a organizat astăzi, în Constanța, la evenimentul de deschidere a expoziției fotografice itinerante „Noi, Poporul/We the People”, care celebrează aniversarea a 25 de […]

V-ar putea interesa și: