România produce energie nucleară de fix 25 de ani. Care sunt beneficiile

Societatea Națională Nuclearelectrica a celebrat, astăzi, 25 de ani de operare a Unității 1 a Centralei Nuclearelectrice de la Cernavodă. Momentul a fost marcat și de o vizită efectuată de președintele României, Klaus Iohannis.

Unitatea 1 CNE Cernavodă a livrat de la punerea în funcțiune până în prezent 127 milioane MWh, ceea ce reprezintă 9% din consumul la nivel național în 25 ani. Totodată, de la punerea în funcțiune până în prezent U1 a evitat eliberarea în atmosferă a 125 milioane tone CO2, ceea ce reprezintă echivalentul emisiilor produse de toate autoturismele din România timp de peste 6 ani.

„Energia nucleară asigură în prezent în România 11.000 locuri de muncă are o cifră cumulată de afaceri anuală de aproximativ 600 milioane Euro și o contribuție în PIB de 5,7 miliarde Euro. Este o sursă de energie curată, rezilientă și accesibilă. Pentru cei 25 de ani de operare cu mult profesionalism, le mulțumesc colegilor mei pentru fiecare zi de muncă, dedicație, implicare! În aceeași măsură, sunt mândru că împreună generăm energie curată la standarde de excelență și construim un viitor durabil pentru generația următoare.”

Cosmin Ghiță, Director General SNN.

„Am ținut în mod special să revin astăzi aici, pentru a marca împreună cu dumneavoastră cei 25 de ani de funcționare a Unității 1 a Centralei Nucleare Cernavodă. Această unitate a asigurat, până în prezent, 9% din consumul național de energie electrică și dorim să contribuie în continuare la securitatea energetică a țării noastre. Cu această ocazie, transmit felicitări specialiștilor care și-au adus contribuția, de-a lungul celor 25 de ani, la operarea în condiții de fiabilitate și maximă siguranță a uneia dintre cele mai performante centrale de acest tip din lume. Eforturile și profesionalismul dumneavoastră sunt recunoscute și certificate la nivel internațional, țara noastră fiind un exemplu de performanță și excelență pentru profesioniștii care activează în energetica nucleară civilă.”

Klaus Iohannis, Președintele României.

În contextul măsurilor de decarbonare și tranziție energetică, noile capacități nucleare, atat cele de mari dimensiuni, CANDU, cât și reactoarele modulare mici, vor acționa ca un motor de relansare economică, creare de locuri de muncă, păstrare în țară a expertizei și utilizarea avantajoasă a expertizei dobândite în cei 25 de ani de operare și vor contura poziția României la nivel regional.

„Viitorul industriei nucleare se clădește pornind de la expertiza acumulată în cei 25 de ani de operare, de aceea Nuclearelectrica va utiliza această expertiză câstigată din operarea reactoarelor CANDU pentru viitoarele capacități nucleare, convenționale sau de ultimă generație. În scenariile analizate de International Energy Agency, cererea de energie va crește cu 2,1% pe an până în 2040, în special în țările dezvoltate. Ponderea energiilor fără emisii de carbon este estimată să crească de la 36% astăzi la 52% până în 2040.”

Cosmin Ghiță, Director General SNN.

Decarbonarea nu se poate realiza fără energie nucleară, iar proiectele de investiții ale SN Nuclearelectrica SA sunt gândite și realizate pentru sistem energetic rezilient, bazat pe surse curate de energie.

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “România produce energie nucleară de fix 25 de ani. Care sunt beneficiile

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Maia Morgenstern revine la Teatrul de Stat Constanța

joi oct. 7 , 2021
În cadrul stagiunii 2021-2022, Teatrul de Stat Constanța vă invită la un spectacol-eveniment – POVESTIRI CULESE („Collected Stories”), de Donald Margulies, cu Maia Morgenstern și Cătălina Mihai, tânăra actriță a teatrului din Constanța! Se întâmplă joi, 14 octombrie, de la ora 19:00. Numărul de bilete este limitat (doar 50% din […]

V-ar putea interesa și: