România se înglodează în datorii. Pentru prima dată, s-a depășit o limită periculoasă

România se înglodează în datorii. Pentru prima dată, s-a depășit o limită periculoasă

România se îndatorează din ce în ce mai mult, indiferent de cine este la guvernare. Pentru prima dată, datoria publică a României, în lei şi valută, administrată de Ministerul Finanţelor, a crescut 50% din PIB. S-a întâmplat în mai, când s-a atins cifra de 614,3 miliarde de lei.

La finalul lui 2019, înainte de criza COVID şi criza actuală, datoria publică era de 373 miliarde de lei, adică 35,3% din PIB.

În doi ani de pandemie, datoria publică a crescut cu 204 miliarde de lei (anii 2020 şi 2021), iar de la începutul acestui an, datoria publică a crescut cu 37,2 miliarde de lei.

Din totalitatea datoriei publice actuale de 614 miliarde de lei, datoria în lei este de 276 miliarde de lei, iar datoria în valută este de 336 miliarde de lei, din care datoria în euro este de 281 miliarde de lei, echivalentul a 56,8 miliarde de euro, iar datoria în dolari este de 54 miliarde de lei, adică 11 miliarde de dolari.

Cea mai mare parte a datoriei este pe termen mediu şi lung, adică 578 de miliarde de lei, iar pe termen scurt datoria este de 19 miliarde de lei.

Datoria publică a crescut accelerat în ultimii ani din cauza majorării deficitului bugetar, de la 4% din PIB, la 8% din PIB.

De la începutul anului, datoria publică este sub presiune ca urmare a creşterii dobânzilor, care practic s-au triplat faţă de acum un an.

Ministerul Finanţelor se împrumută acum la 7,8%, după ce în urmă cu o lună dobânzile ajuseseră chiar şi la 9,3%.

Dacă datoria publică se apropie de 60% din PIB, România intră pe o listă roşie.

Sursa: ZF.ro

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Simona Halep, a treia cea mai bine plătită tenismenă din istorie

Mon Aug 15 , 2022
Simona Halep a învins-o pe brazilianca Beatriz Haddad Maia în finala Rogers Cup, în Toronto. Victoria i-a adus 900 de puncte, fapt ce a propulsat-o cu 9 locuri în clasamentul WTA. Este al treilea triumf pentru tenismena româncă în competiţia din Canada. Performanţa i-a adus şi un cec în valoare […]