România, țara morților vii

Distribuie:
cristian hagi
România este, categoric, țara morților vii. Dacă citiți presa online, chiar și cea cu pretenții de presă „quality” sau te uiți la unele posturi de televiziuni, o să-mi dați dreptate.

Am văzut, în ultimele zile, mai multe știri, pe paginile de internet ale unor televiziuni sau chiar pe post, care anunțat moartea unor pacienți infectați cu Covid-19. Din fericire, au fost știri false. Prima a apărut în urmă cu câteva zile și spunea că o doctoriță de la Spitalul Gerota a decedat. Recent, un alt post spunea, citând un secretar de stat, că trei medici au murit.

După ce apare pe site-urilor televiziunilor, știrea este preluată cu mare viteză de multe alte site-uri. Se rostogolește, ajunge pe telefoanele și calculatoarele a zeci, sute de mii de români.

După un timp, mai scurt sau mai îndelungat, redactorii află adevărul. Știrea este ștearsă de pe site-urile inițiale. Fără scuze pentru familie și cititori, fără retractări, de parcă n-ar fi existat.

E grotesc ce se întâmplă. Presa – o mare parte a ei – și-a pierdut menirea, aceea de a informa corect publicul, și a devenit un spectacol grotesc al morții, al sângelui și breaking news-urilor.

De vină nu sunt numai cititorii, care, să recunoaștem, sunt atrași de astfel de știri. „It bleeds, it leads”, spun englezii, care au inventat presa de scandal. Adică, dacă e cu sânge e pe primul loc în jurnal.

De vină sunt și agențiile de publicitate, pentru care numai traficul contează, nu și calitate, patronii de presă, care cer trafic în ciuda deontologiei, redactorii care acceptă. De la toți aceștia poate veni și schimbarea modului în care se comunică tragediile. Și presa are nevoie de acest lucru, și societatea. Mai ales societatea.

Articole recente

sprijina-jurnalismul-independent
Constanta-financiara-sigla-jpg

One comment

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.