România, te iubesc: Cum a ajuns Felix Stroe proprietar peste hotelul Tineretului de la BTT, construit din cotizațiile membrilor Uniunii Tineretului Comunist

felix-stroe-hotel-btt

Celebra emisiune de investigații România, te iubesc, difuzată de Pro TV, a tratat în cea mai recentă ediție moștenirea UTC – Uniunea Tineretului Comunist. După Revoluție, multe din clădirile pe care le avea au ajuns la privați prin contracte de asociere în participațiune, iar o lege le dădea dreptul să le cumpere în anumite condiții. Un hotel impresionant de la mare a ajuns la senatorul Felix Stroe, în urma unei tranzacții dubioase, scrie Știrile ProTV.

De altfel, 67 de contracte au fost anulate de instanță, iar șeful BTT de la acea vreme a fost trimis la închisoare pentru șase ani.

Comori neexploatate de stat

O altă comoară neexploatată de stat este cea lăsată de Biroul de Turism pentru Tineret, înființat în 1968, prin intermediul căruia tinerii comuniști își făceau vacanțele. În 1990, Guvernul Român transforma instituția în Compania Autonomă pentru Tineret, iar un an mai târziu devine societate comercială.

În 92 își schimbă din nou denumirea în Biroul de Tranzacții și Turism, iar în acționariat intră soția premierului de atunci, Teodor Stolojan, și omul de afaceri Viorel Păunescu.

Un an mai târziu, compania începe să vândă active, însă cele mai mari scurgeri de active înspre privați au avut loc în 2000, când s-au încheiat tranzacții considerate de procurori ilegale.

Azi e societate pe acțiuni în subordinea Ministerului Familiei, care l-a preluat de la Tineret și Sport anul trecut.

Martie, 2023. Un poștaș strecoară pe sub ușa Hotelului Tineretului încă un plic ce se amestecă cu celelalte, care așteaptă să fie ridicate de proprietar. Nimeni altul decât Felix Stroe, senator al României, președintele PSD Constanța. În urmă cu 23 de ani a devenit proprietarul acestui hotel, construit în perioada comunistă din cotizațiile membrilor Uniunii Tineretului Comunist.

Cine este Felix Stroe

Ca să intrăm în poveste e nevoie să cunoaștem personajul principal: Felix Stroe. În comunism a fost ofițer în Marina Militară, iar Revoluția l-a prins pregătit să devină antreprenor.

La sfârșitul anilor 90, alături de un prieten, cumpăra de la SIF Transilvania Șantierul Naval Midia. Tot atunci, alături de câțiva asociați, se hotărăște să achiziționeze Hotelul Tineretului, aflat în administrarea BTT, care încheia acorduri de asociere în participațiune cu privați, care ar fi trebuit să aibă experiență în turism. Firma lui Stroe avea vechime de cinci zile.

Felix Stroe:Des vorbiți de lucruri care s-au întâmplat acum 25 de ani”.

Hotelul, o clădire impresionantă aflată în centrul vechi al orașului, aproape de mare, are 68 de camere cu 148 de locuri.

Stroe se obligă prin contract să investească peste cinci miliarde de lei vechi în primii doi ani de funcționare. Firma lui cheltuiește doar un miliard și jumătate. Deși nu și-a achitat obligațiile din contract, cere BTT să-i vândă hotelul în baza legii, care dădea drept de preemțiune la cumpărare celor care administrau bunurile. Se întâmpla în anul 2000, când Stroe ajunge viceprimar în primul mandat al lui Radu Mazăre. La conducerea BTT era fostul director la FPS, Liviu Vâclea.

Felix Stroe, senator al României: La momentul respectiv nu a fost vorba doar de hotelul BTT din Constanța, ci de zeci de active care, succesiv, au fost vândute prin proceduri de vânzare”.

Carmen Drăghici conduce Fundația Județeană pentru Tineret Constanța și, de ani de zile, încearcă să demonstreze în instanță că tranzacția a fost ilegală. Mai mult, încearcă să demonstreze că proprietarul de drept al acestor active a fost UTC, iar Fundațiile ar trebui puse în drepturi.

Carmen Drăghici:Deși era nevoie de vechime, se duc și depun aceste documente. Condițiile erau să ai vechime, să ai experiență, să fi avut activitate în turism. Se face contractul de asociere în participațiune și se ia acest hotel. Cu metoda de manipulare, eu, un politician, mă asociez cu cineva dintr-o regie a statului și extragem pe persoană fizică acest patrimoniu”.

Felix Stroe s-a asociat în firma Dacia Tour cu Adrian Vonică, fost director la BTT Costinești, iar după un an de activitate, cer să devină proprietari.

Carmen Drăghici:După ce se închide contractul, avea obligația în contract să facă niște investiții. Fac cerere să cumpere BTT, nu răspunde și noi nu-ți răspundem, tu ne dai în judecată, nu se prezintă BTT nici la tribunal, nici nu atacă cu apel, se emite hotărâre care obligă BTT să facă contractul de vânzare cumpărare”.

I-am solicitat un punct de vedere și lui Adrian Vonică, dar nu a dorit să comenteze.

Cu decizia instanței, reprezentanții Dacia Tour s-au dus la o notăriță care, la vremea aceea, era soția lui Vonică, asociatul lui Stroe. De altfel, la ea s-au perfectat mai multe tranzacții prin care active BTT au ajuns la privați. Am vrut să aflăm cum de și-a luat asociat un director BTT și dacă, întâmplător, tranzacția a fost parafată de soția acestuia. Stroe a plătit pentru hotel 538 de mii de euro în rate, timp de cinci ani.

Stroe a intrat astfel în posesia sediului agenției de turism BTT, a restaurantului și a hotelului cu toate dotările existente. Ulterior, Vâclea i-a vândut și terenul de sub hotel, tranzacție care, de asemenea, face obiectul unui proces. Într-un clip de promovare al hotelului realizat de Dacia Tour, se vede că în hotel nu se făcuseră investiții, iar camerele arătau ca pe vremea comuniștilor. Și fotografiile celor care se cazaseră acolo în trecut, dovedeau acest lucru.

Hotelul Tineretului, aflat în administrarea societății înființată de Felix Stroe, face azi obiectul unui proces în instanță. Fundația Județeană pentru Tineret cere restituirea clădirii, pentru că la momentul vânzării n-a existat un titlu de proprietate. În acest moment, clădirea e nefuncțională pentru că, în 2018, hotelul a fost închis de protecția consumatorului.

Felix Stroe:Nu am cumpărat printr-un proces. Am cumpărat. A existat un proces, care a fost pierdut în toate edițiile sale, ca să spun așa. De asemenea, toate fundațiile care administrează patrimoniul au pierdut. Eu știu că au pierdut”.

Când l-am întrebat de ce ține hotelul închis și ce are de gând cu el, Stroe își amintește că pe rol există un proces.

Felix Stroe:Probabil că, fiind foarte bine documentată, știți că un activ care e obiectul unei acțiuni în instanță, nu poți să aduci modificări până când nu rămâne definitivă și irevocabilă decizia instanței”.

V-ar putea interesa și: Județul Constanța, pe primul loc în România la atragerea de fonduri europene (cu excepția regiunii București-Ilfov) și asta i se datorează lui Felix Stroe


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

5 thoughts on “România, te iubesc: Cum a ajuns Felix Stroe proprietar peste hotelul Tineretului de la BTT, construit din cotizațiile membrilor Uniunii Tineretului Comunist

  1. nu a fost un simplu ofiter in mm A fost ca si colegul lui , dumitrache , politruci adica activisti propagandisti de partid , comunisti in comandamantul mm in biroul politic al mm Si unde s-a putut ascunde la revolutie daca nu sub poalele lui iliescu si pdsr Asta e cel care avea in birou desupra capului tabloul lui dragnea Apucaturi tipic bolsevice

  2. Bine ,bine am aflat cine este Felix Stroe ,ce a facut bine si legal (nu si ce a facut foarte bine ,adica a scos RAJA din noroi cu bani europeni si aducand-o la nivel European)…dar nu aflam cine a fost si este aceasta Carmen Draghici .De ce ? Pentru faptul ca a fost sotia primului Presedinte al Fundatiei Judetene pentru Tineret Constanta si pentru ca este o infractoare ,fiind condamnata penal pentru munca „eficienta ” depusa in cadrul Fundatiei ?

    1. pentru ce a facut la raja a fost recompensat cu o strada in cumpana care ii poarta numele Comunismul nu piere !

  3. Un nenorocit care si-a platit proprietatile din pretul metrului cub de apa scumpit si a apei care chipurile se scurge pe conductele RAJA , cea mai mare magarie cat consumi atata este si cantitatea de apa facturata pentru ca se scurge pe conducta RAJA , cea mai mare magarie din Romania, cu asta plateste Stroe ce are de platit , a furat cu zece maini si el si Dumitrache dar pentru ei ancheta si justitie nu exista pentru ca le a angajat tot neamul la Midia si la RAJA.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Județul Constanța se bate cu Vaslui și Călărași în ceea ce privește nivelul salariilor. Vestul țării e departe

mar apr. 25 , 2023
Deși are un potențial imens, județul Constanța oferă angajaților salarii mai mici decât media pe țară. Un clasament recent publicat de Ziarul Financiar scoate la iveală că diferențele se adâncesc. De pildă, în perioada ianuarie 2022 – ianuarie 2023, salariul mediu în Sibiu cu 735 de lei, în Timiș cu […]
bani lei

V-ar putea interesa și: