
România și Israel au ales să adopte două strategii total opuse de comunicare în ceea ce privește cazurile de coronavirus.
România nu comunică numele pacienților și nici informații despre caz. Inițial, se ofereau câteva detalii despre ei, adică vârsta, județul și de la cine au luat boala. Recent, autoritățile centrale au secretizat și aceste date. Prefecturile nu mai au voie, de exemplu, să comunice nici măcar dacă sunt cazuri noi în județ.
Spre deosebire de România, Israel a luat o măsură total opusă.
Toți pacienţii testaţi pozitiv cu COVID-19 au traseul ultimelor două săptămâni publicat pe website-ul Ministerului Sănătății. Cu alte cuvinte, autorităţile refac întregul traseu pe care l-a urmat fiecare pacient în parte, acesta, având obligaţia de a nu omite niciun detaliu. În felul acesta oamenii pot afla dacă au intrat fără să vrea în contact cu un bolnav.
„Încă o măsură luată de Israel şi cred ca e cea mai importantă. Când cineva e infectat, Ministerul Sănătăţii face public tot traseul acestei persoane din ultimele 14 zile. Astfel, fiecare persoană ştie unde a fost bolnavul respectiv, în ce loc şi la ce oră. Cineva din Ministerul Sănătăţii stă cu persoana respectivă şi întreabă unde a fost, ce a făcut. Dacă intraţi în website-ul Ministerului Sănătăţii, puteţi vedea fiecare persoană infectată unde a fost, la ce ora a a fost. Tot traseul. Atunci, oamenii care află, astfel, că s-au aflat în jurul persoanei infectată, se autoizolează la domiciliu”, a povestit la Sinteza Zilei, ambasadorul statului Israel în România, David Saranga.
Iată un exemplu pe care l-am luat de pe pagina de internet a Ministerului Sănătății din Israel, în original.
„Patient Number 286
The patient is a southern resident, has returned from Spain.
- 4.3: Tel Aviv – Barcelona at 6:20, Iberia flight number IB5714
- 10.3: Barcelona – Istanbul 12:35, Pegasus flight number PC1092
- 20:20 – Istanbul – Tel Aviv, Pegasus flight number PC785
Entered home quarantine upon her arrival.
Close contact have received individual notifications.”
Potrivit presei din Israel, 705 de cetățeni din Israel au fost depistați pozitiv. Majoritatea cazurilor sunt ușoare sau medii. Zece pacienți sunt în stare gravă.
Există voci care spun că mai multe informații, inclusiv numele, ar trebui să fie publicate și în România, pentru ca oamenii să știe dacă au fost în contact sau nu și să se ferească.
„Avem un inamic invizibil. Trebuie mers la extrem. Sunt chestiuni de viață și de moarte, și nou devenim brusc mai catolici decât papa. Libera circulație, de exemplu, este o directiva europeană, este drept constituțional. A fost restrânsă. Pe același model se pot restrânge anumite drepturi, cum ar cele ce reies din GDPR, de pildă, și s-ar putea publica numele”, ne spune un cititor.
Sunt și politicieni care au cerut public Ministerului Sănătății să facă numele cunoscute. Detalii AICI.