România va adera la spațiul Schengen în prima jumătate a anului 2023

Roberta Metsola, președintele Parlamentului European. Foto: Facebook

România va intra în Schengen în prima jumătate a anului viitor, a declarat luni seară președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, aflată într-o vizită de două zile la București.

Ea a făcut aceste declarații într-un interviu acordat Digi 24, avansând ca termen „prima jumătate a anului 2023” pentru aderarea României la spațiul european de liberă circulație.

Metsola a spus, din nou, că România este pregătită și „merită” să adere la Schengen, iar Parlamentul European va „insista”.

Președinta Parlamentului European, care a început luni o vizită de două zile în România, s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis, cu premierul Nicolae Ciucă și s-a adresat plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului.

România aparține spațiului Schengen și nu există nicio justificare pentru a respinge aderarea acesteia la Schengen, iar Parlamentul European va insista ca acest lucru să se întâmple în 2023, a declarat șefa Parlamentului European, într-o conferință de presă susținută alături de Klaus Iohannis.

„Mă aflu astăzi în România, în acest moment profund simbolic, cu un singur mesaj, cu un singur apel: Nu renunţaţi la Europa. Nu renunţaţi la noi! Acum, când lucrurile nu sunt neapărat la fel de clare ca acum două săptămâni. (..) Când scandalurile de corupţie ale câtorva, ocupă centimetri de ziar şi minutele de televiziune în detrimentul muncii îndelungate, grele, a celor mulţi. Când pare că promisiunile făcute cu mult timp în urmă sunt ignorate în detrimentul unor mici, înguste, naţionale consideraţii mărunte şi naţionale. Când cei pentru care Parlamentul European, prin simpla existenţă, reprezintă o ameninţare, vor sări pe oricare dintre aceste probleme pentru a împinge din ce în ce mai mulţi oameni spre confortul de la marginilor şi a extremelor”, a spus preşedintele PE.

Roberta Metsola a arătat că „acesta este momentul în care suntem chemaţi să conducem, şi acesta este momentul în care trebuie să ne ridicăm şi să rămânem uniţi, când este greu”. Preşedinta Parlamentului European a arătat că a fost o săptămână dificilă pentru Europa în mai multe feluri decât una.

„Am insistat, am muncit non-stop, am fost atât de aproape, dar o decizie finală înainte de sfârşitul anului pentru a asigura ca România să poată adera pe deplin la spaţiul Schengen nu a fost să fie în această săptămână. Le-am spus liderilor că aceasta a fost cea mai dezamăgitoare cale pe care o puteau urma. Cred că a fost o decizie greşită de a amâna. Permiteţi-mi să fiu clar: România este pregătită să adere la spaţiul Schengen. A fost pregătită pentru mai mult de un deceniu. Şi permiteţi-mi să fiu mai clară: România va adera la Schengen şi o va face în curând”, a spus oficialul european, precizând că este dreptul românilor, aşa cum este dreptul Europei.

„Vremea celor două Europe s-a încheiat şi sunt încrezătoare că toată lumea îşi va da seama de acest lucru în curând. De asemenea, vreau să abordez un aspect pe care l-am auzit recent: acesta nu este un fel de cadou pentru România, beneficiază orice alt stat membru la fel de mult ca şi acesta. Este vorba despre securitatea noastră colectivă, despre egalitatea între europeni, despre faptul că putem să facem faţă împreună ameninţărilor comune. Este o piesă care lipseşte din puzzle-ul pe care îl reprezintă construcţia de Europei. Şi înţeleg că avem datoria şi responsabilitatea de a o pune în aplicare cât mai curând. Îmi place să îl citez pe preşedintele Klaus Iohannis în această privinţă – am făcut-o din nou săptămâna trecută. El a fost dreptate când a spus că frontierele fizice între naţiuni sunt mai uşor de desfiinţat decât cele zidurile pe care îi forţăm pe oameni să le construiască în mintea lor. Aceasta este provocarea noastră acum”, a spus ea.

Roberta Metsola a precizat că „zidurile pe care Europa a fost creată pentru a le dărâma sunt atât între popoare, cât şi între naţiuni. Suntem cu toţii diferiţi, dar merităm cu toţii aceeaşi şansă – acesta este etosul de astăzi al Europa de astăzi. Despre asta au fost revoluţiile Europei. Aceasta este moştenirea pe care am lăsat-o moştenire, în calitate de copii ai revoluţiei. Aceasta este ceea ce apărăm”, a adăugat ea.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Secyl Suliman, UDTTMR, este membru, cu rang de secretar de stat, în cadrul Colegiului Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării

mar dec. 20 , 2022
În urma modificărilor aduse la Legea de organizare a Consiliului Național de Combatere a Discriminării, numărul membrilor din Colegiu, structura de conducere a instituției, a crescut de la 9 la 11. Prin urmare, Parlamentul a lansat apelul pentru depunerea candidaturilor, pentru cele două funcții fiind opt pretendenți, dintre care plenul […]
secyl suliman UDTTMR

V-ar putea interesa și: