România va avea 50 de hectare noi de plajă în zona Eforie VIDEO

Sucursala din România a companiei olandeze Van Oord Dredging and Marine Contractors BV anunță începerea lucrărilor de înnisipare Lot 5 (Eforie Sud) în cadrul „Proiectului de protecție și reabilitare a litoralului românesc al Mării Negre în zona Eforie”.  

Proiectul are la bază un contract de proiectare și execuție încheiat cu Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral Constanța (A.B.A.D.L) și o valoare totală de circa 395 de milioane de lei, sumă finanțată din fonduri europene. Lucrările de înnisipare vor dura 12 săptămâni, termenul de predare fiind ianuarie 2023.

După finalizarea lucrărilor din Eforie se vor crea 50 de hectare noi de plajă și aproape 3 hectare de biodiversitate. Proiectul prevede două componente de protecție a mediului – una de  menținere și dezvoltare a habitatelor marine (protejarea speciilor de scoici „Donax trunculus” și „Donacilla cornea”), iar a doua implică refacerea habitatelor de „zostera noltii” (iarbă de mare) cu importanță în dezvoltarea mediului acvatic și marin.  

„Scopul întregului proiect este dat chiar din numele său – prevenirea eroziunii costiere și, cel mai important, asigurarea securității atât a locuitorilor și turiștilor, cât și a afacerilor din zona limitrofă mării. Deși nu vorbim de un proiect de lărgire a plajelor, acestea se vor extinde ca urmare a lucrărilor de înnispirare, ceea ce evident va avea și un impact economic important pentru întreaga zonă”, a declarat managerul sucursalei Constanța a Van Oord Dredging and Marine, Marius Stamat.

În cadrul lucrărilor de înnisipare din zona Eforie, vedeta este draga autorefulantă “Utrecht” care draghează nisipul la 10-12 km de țărm și îl pompează apoi pe uscat. O echipă de 50 de oameni lucrează în regim continuu alături de „Utrecht” pentru ca la capătul celor trei luni litoralul din zona Eforie să fie mai mare cu 50 de hectare.

În această zi frumoasă de final de vară, au început lucrările pentru un nou lot în vederea protejării zonei costiere, parte a unei investiții pe termen lung a statului român. Mă bucur că viteza cu care se lucrează aici este foarte bună, în aproape trei luni lucrarea va fi gata. Acest lucru este posibil pentru că se lucrează cu utilaje de mare capacitate și printre cele mai performante din lume. La fel de importantă pentru Ministerul Mediului este și componenta de biodiversitate. Vor fi mutate temporar specii autohtone pe care le dorim protejate, iar la finalizarea lucrărilor vor fi readuse în habitatul lor natural”, a declarat Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos în cadrul evenimentului la care au mai luat cuvântul și președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, edilul Municipiului Constanța, Vergil Chițac și directorul Administrației Naționale Apele Române Dobrogea Litoral (ABADL), Hristu Uzun.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos

Până în acest moment, Van Oord a mai executat lucrări similare pentru patru loturi – trei în zona Constanța și unul în zona Eforie Nord (între 2013 și 2015), în cadrul primei faze a Proiectului. Campania de înnisipare (Lotul 5 – zona Eforie Sud și cordon Eforie Nord – Eforie Sud) face parte din Faza a doua a proiectului “Reducerea eroziunii costiere (2014-2020)”, în cadrul căreia, în urma licitațiilor susținute, Van Oord a fost declarată câștigătoare și va urma să execute lucrările pentru zona Jupiter-Neptun (Lotul 8), respectiv Balta Mangalia-Venus Aurora (Lotul 9).

Business de familie, cu peste 150 de ani de experiență în domeniul lucrărilor hidrotehnice maritime și peste 186 de proiecte în toată lumea, compania olandeză Van Oord  este una dintre cele mai mari companii din lume specializate în dragare și recuperare a terenurilor din mare. Printre cele  mai cunoscute proiecte se numără IJsselmeer în Olanda, Insulele “Palm” sau “The World” din Dubai (Emiratele Arabe Unite).
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

CT Bus a lansat „Cardul de călătorie”. Ghidul de utilizare are șapte pagini

Tue Sep 6 , 2022
CT BUS S.A. continuă proiectul e-Ticketing și pune la dispoziția publicului călător, începând cu luna septembrie 2022, și CARDUL DE CĂLĂTORIE. În funcție de specificul deplasărilor fiecărui utilizator, cardul poate fi încărcat cu titlurile de călătorie disponibile în oferta tarifară a CT BUS S.A. (bilete și abonamente), dar și alimentat […]

V-ar putea interesa și: