Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a declarat într-o intervenție la Radio România Actualități că, în cazul în care Curtea Constituțională a României (CCR) va decide anularea primului tur al alegerilor prezidențiale, un nou scrutin va avea loc pe 15 decembrie, iar al doilea tur ar urma să fie organizat pe 29 decembrie.
Declarația vine în contextul în care CCR a solicitat renumărarea voturilor de la primul tur, desfășurat pe 24 noiembrie. Potrivit lui Greblă, renumărarea se află în desfășurare, iar în unele județe procesul ar putea fi finalizat chiar astăzi. „Rezultatele vor fi comunicate cât mai repede CCR, pentru ca aceasta să poată lua decizia de validare sau invalidare a scrutinului”, a explicat oficialul.
Organizarea unui nou tur de scrutin, o provocare tehnică
Toni Greblă a atras atenția că organizarea alegerilor în perioada sărbătorilor de iarnă ridică multiple dificultăți. „Data de 29 decembrie ne dă multe inconveniente în ceea ce privește organizarea alegerilor”, a spus acesta, menționând necesitatea tipăririi și distribuirii rapide a buletinelor de vot, precum și instruirea membrilor birourilor electorale.
Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit ca termen limită pentru finalizarea renumărării voturilor data de 1 decembrie, ora 22:00, însă județele mai mici ar putea încheia procesul mai devreme. „În județele mari, cu multe buletine de vot, personalul este relativ restrâns, dar sperăm să avem toate datele până mâine la prânz”, a adăugat șeful AEP.
Ce ar putea determina anularea primului tur?
Întrebat despre condițiile în care CCR ar putea anula primul tur, Greblă a explicat că o fraudă majoră ar însemna o schimbare radicală a ordinii rezultatelor. „De exemplu, dacă primul clasat ar ajunge pe locul șapte, iar locul șase ar urca pe doi. Este vorba despre o modificare fundamentală a ierarhiei.”
Președintele AEP a subliniat că o decizie rapidă a CCR este esențială pentru a evita blocaje în organizarea celui de-al doilea tur de scrutin. „Deocamdată nu putem tipări buletinele pentru turul doi, deoarece validarea primului tur nu a fost încă realizată.”
Context: decizia CCR și renumărarea voturilor
CCR a decis cu unanimitate de voturi să dispună renumărarea celor 9,4 milioane de voturi exprimate în primul tur al alegerilor prezidențiale. Procesul, coordonat de BEC, a început joi și se desfășoară sub presiunea timpului.
Rămâne de văzut dacă hotărârea Curții va confirma sau infirma rezultatele inițiale ale scrutinului și dacă românii vor fi nevoiți să revină la urne în decembrie.