Românii așteaptă de la instituțiile statului și politicieni sănătate și bunăstare, muncă decentă și educație de calitate

  • 6 din 10 români spun ca trăiesc fără siguranța zilei de mâine
  • Principalii responsabili mentionați sunt instituțiile statului și politicienii
  • Urgențele menționate sunt munca: salarii echitabile, adaptate la prețuri (72%); sănătate: sistem de sănătate pe care să te poți baza (71%); educație: un sistem de învățământ calitativ, cu profesori bine pregătiți, dotări necesare (60%);
  • Nevoile de siguranță ale românilor corespund obiectivelor de sustenabilitate ale ONU, promovate la noi în țară de Ambasada Sustenabilității în România

Cu ocazia Zilei Naționale a Sustenabilității, ONG-ul Ambasada Sustenabilității în România a realizat un studiu prin care a explorat cum percep românii siguranța zilei de mâine și cât de valida este sintagma “Sustenabilitatea este siguranța zilei de mâine” prin corelarea nevoilor exprimate de cetățeni cu Obiectivele de Sustenabilitate definite de Națiunile Unite.

Cum văd românii siguranța zilei de mâine

Românii percep siguranța zilei de mâine în termeni de: salarii echitabile, adaptate la prețuri (72%), un sistem de sănătate pe care să te poți baza (71%), stabilitatea locului de muncă/financiară (70%), sănătatea personală și a celor din jur (68%), un sistem de învățământ calitativ, cu profesori bine pregătiți, dotări necesare etc. (60%), fără criminalitate, tâlhari, oameni ai străzii periculoși (57%), o țară puternică din punct de vedere financiar (52%).

Ierarhia temelor de sustenabilitate – urgența pentru siguranța zilei de mâine

În funcție de urgența percepută de către respondenți, cele 8 teme de sustenabilitate abordate în cadrul acestui studiu au înregistrat proporțiile din graficul de mai jos:

Pe primul loc ca urgență pentru siguranța zilei de mâine, se află „Sănătate și bunăstare”, iar aspectele care au cea mai urgentă nevoie de a fi îmbunătățite sunt: accesul și încurajarea pentru analizele periodice gratuite/ la prețuri accesibile, pentru toți oamenii (69%), urmată îndeaproape de infrastructură medicală bine pusă la punct (clădiri renovate și curate, aparatură, toalete, număr de ambulanțe), alături de medicamente accesibile pentru toți oamenii (56%).

Tema care ocupă locul doi este „Muncă decentă și creștere economică”, care are nevoie urgentă de remediere pe următoarele paliere: creșterea salariului minim pe economie (58%), respectarea echilibrului între viață profesională și timp liber (57%), condiții sigure de muncă pentru toată lumea (56%).

Cel de-al treilea loc în  top este ocupat de „Educație de calitate” care înseamnă infrastructură școlară bine pusă la punct, cu școli renovate, dotate cu manuale, calculatoare, săli de sport (59%), pregătire pentru locuri de muncă actuale, de viitor, ancorate în realitate (55%), o programă școlară actualizată, mai puțin stufoasă, mai practică etc. (55%).

Recomandare: Ce nu vă spun PSD și PNL: prețurile la energie au crescut enorm în România, plătim aproape cel mai mult din Europa pentru curent și gaze

Studiul a fost desfășurat cu sprijinul agenției IZI Data ca partener de cercetare și a inclus atât o componentă calitativă (2 focus grupuri desfășurate online, cu participanți femei și bărbați cu vârste între 20 – 30 ani, din mediul urban și rural), cât și cantitativă (1009 chestionare autoadministrate CAWI, reprezentative la nivel național urban-rural, bărbați și femei cu vârsta între 18 și 64 ani, utilizatori de internet, în perioada 13 – 20 octombrie 2023). Rezultatele detaliate ale studiului pot fi consultate la acest link.  

Studiul este o componentă importantă a campaniei de conștientizare „Sustenabilitatea este siguranța zilei de mâine. Nu o putem lăsa în voia sorții”,lansată cu ocazia Zilei Naționale a Sustenabilității, celebrată pe data de 27 octombrie. Campania este realizată de organizația non-profit Ambasada Sustenabilității în România.

În societatea românească, există o teamă de viitor generalizată, cauzată de sentimentul „nesiguranței zilei de mâine”, generat de multiple probleme sistemice. Plecând de la această realitate, campania a fost construită în jurul a opt dintre cele mai stringente subiecte pentru societatea românească actuală: sărăcie, foamete, sănătate și bunăstare, educație de calitate, muncă decentă și creștere economică, reducerea inegalităților, orașe și comunități durabile, acțiune pentru schimbările climatice.

„Astăzi, 27 octombrie, este Ziua Națională a Sustenabilității. Începând cu acest an, Ziua Sustenabilității în România este recunoscută oficial de statul român. Folosim acest prilej pentru a le spune românilor că sustenabilitatea este siguranța zilei de mâine. Cu această ocazie festivă, noi, cei de la Ambasada Sustenabilității în România, împreună cu cetățenii României, le transmitem liderilor formali ai acestei țări care sunt prioritățile din perspectiva românilor în ceea ce privește nevoia de siguranță pentru ziua de mâine. Atât timp cât trăim în frică, construim de pe o zi pe alta și nu reușim să ne asigurăm un viitor sustenabil. O națiune sustenabilă, sănătoasă și prosperă, poate fi construită numai cu predictibilitate și doar având siguranța zilei de mâine”, a declarat Dragoș Tuță, Fondator și Președinte, Ambasada Sustenabilității în România.

Despre Ambasada Sustenabilității în România

Ambasada Sustenabilității în România (ASR) un ONG independent cu scop nelucrativ, nonprofit și apolitic înființat în 2015. Organizația promovează modelul economic în care companiile, prin intermediul parteneriatelor, pot rezolva probleme sociale și de mediu fără a sacrifica eficiența economică și profitul.

Ambasada creează cadrul de colaborare între companiile private, instituțiile statului, societatea civilă, comunitățile și cetățenii implicați pentru ca românii să trăiască într-un mediu sănătos, o societate echitabilă și prosperă.

Despre Ziua Națională a Sustenabilității în România

Ziua Sustenabilității în România – 27 octombrie este o inițiativă lansată de ASR în anul 2021, cu scopul de a plasa sustenabilitatea cât mai sus pe agenda publică și de a o explica în termeni cât mai simpli, astfel încât să fie înțeleasă de cât mai mulți oameni. Începând cu anul acesta, data de 27 octombrie a fost recunoscută ca zi națională a sustenabilității. Pe termen mediu și lung, această zi își propune să ofere repere comune de acțiune, dialog și cooperare între autorități publice, ONG-uri, companii și cetățeni. 27 octombrie este ziua în care avem nevoie să vorbim pentru ca în restul anului să acționam. Campania „Sustenabilitatea este siguranța zilei de mâine. Nu o putem lăsa în voia sorții” este realizată în parteneriat cu LIDL România, cu sprijinul IULIUS.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Românii așteaptă de la instituțiile statului și politicieni sănătate și bunăstare, muncă decentă și educație de calitate

  1. Romanii sa astepte ca Institutiile statului sa-si faca datoria !Vor functiona doar la ordin telefonic „ceresc „….In rest FRECTIE pentru pu…ime(vorba Opescului infractor PSD -ist )

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Piețele și Gravity Park trec la program de iarnă

vin oct. 27 , 2023
Pieţele agroalimentare din Constanța aflate în administrarea AFI S.R.L., fostul RAEDPP, vor funcționa după un nou program, adaptat perioadei de iarnă. Schimbarea în orarul piețelor va interveni duminică, 29.10.2023. Astfel, de luni până sâmbătă, piețele vor fi deschise în intervalul orar 07:30 – 18:00, iar duminica între 07:30 și 13:00. […]

V-ar putea interesa și: