Rompetrol Rafinare a pierdut 603.156 de dolari în fiecare zi din 2020

Rafinaria Petromidia
Rafinăria Petromidia din Năvodari este deținută de kazahi

Cifra de afaceri a Rompetrol Rafinare s-a prăbușit în 2020, iar pierderile au explodat la 220 milioane dolari, ceea ce înseamnă o medie de 603.156 de dolari pe zi!

Astfel, Rompetrol Rafinare a înregistrat anul trecut o cifră brută de afaceri de circa 3,5 miliarde USD, în scădere cu 33% față de indicatorul similar din 2019. În același timp, rezultatul operațional consolidat (EBITDA) a consemnat o scădere, ajungând la aproape un milion de dolari, iar rezultatul net a înregistrat o valoare negativă de 220 de milioane USD (de la 48,9 milioane USD, în 2019).

Fiind pe pierdere, statul român nu mai încasează niciun cent din impozitul pe profit.

„Măsurile restrictive adoptate pe plan intern și regional/internațional pentru protejarea și limitarea răspândirii COVID-19 s-au reflectat și în scăderea abruptă a cererii pentru produsele petroliere (carburanți auto, combustibil pentru sectorul aviatic), o volatilitate ridicată a cotațiilor internaționale pentru carburanți, dar și în marjele negative de rafinare. De exemplu, marja netă de rafinare înregistrată de rafinăria Petromidia Năvodari a coborât anul trecut la o valoare negativă de -11,2 USD/tonă, de la o valoare pozitivă de 13,7 USD/tonă în 2019.”, spun reprezentanții companiei, printr-un comunicat de presă.

Impactul măsurilor adoptate la nivel european s-a reflectat în evoluția capacității de rafinare din 2020, care a consemnat o scădere de aproximativ 50 milioane de tone țiței/an (unităti închise, trecute în conservare sau convertite) față de 2019. La acest nivel, s-au adăugat alte 100 milioane de tone afectate temporar, pentru alinierea la condițiile din piață (revizii tehnice, reducerea gradului de procesare – de la o medie de 80-85% în 2019 la circa 70% in 2020).

La nivelul unităților de producție operate de Rompetrol Rafinare, gradul de utilizare a capacităților de rafinare înregistrat anul trecut a fost de circa 72% pentru Petromidia Năvodari, în scădere cu 25%. Scăderea a fost generată de contextul general, dar și de lucrările de revizie din perioada martie – aprilie (1.500 lucrări, peste 100 de contractori din România, peste 4.000 de persoane implicate).

Citește și: Țara în care ești reținut de poliție pentru că protestezi cu o pancartă pe care nu scrie nimic vrea să amplaseze o statuie în Constanța

În 2020 rafinăria Petromidia Năvodari a procesat peste 4,8 milioane de tone de materii prime, obținând 1,16 milioane de tone de benzină și peste 2,6 milioane de tone de motorină și combustibil special de aviație.

În Romania, rețeaua de distribuție de carburanți s-a extins anul trecut cu 27 de noi stații, din care 17 unităti au fost stații Partener Rompetrol și Rompetrol Express, iar 10 noi unități au fost deschise de Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român.

La sfârșitul lunii decembrie 2020, segmentul de distribuție al Rompetrol Downstream cuprindea 1061 puncte de comercializare, incluzând rețeaua de stații proprii, stații partener și stații mobile (expres, baze interne de 9 și 20 metri cubi).

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
Constanta-financiara-sigla-jpg
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.