Rompetrol Rafinare va investi 40 de milioane de dolari în capacitățile de stocare, în următorii 5 ani

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a inițiat în acest an un program amplu de mentenanță, reabilitare și modernizare a capacităților de stocare pentru produsele obținute în rafinăriile Petromidia Năvodari și Vega Ploiești. Efortul investițional este estimat la circa 40 de milioane de dolari, pentru perioada 2022 – 2027.

„Lucrările din parcul de rezervoare fac parte din strategia noastră operațională, care vizează flexibilizarea proceselor de producție, în condiții totale de siguranță și protecție a mediului înconjurător. Proiectul va duce la o creștere de circa 20% a capacității de stocare a motorinei și ne va permite un management de transfer mai eficient al produselor finite și semifabricate. Cu sprijinul Grupului KMG International, continuăm drumul asumat de dezvoltare a rafinăriilor Petromidia și Vega, unități de producție cu un impact pozitiv major pentru sectorul energetic românesc”, a declarat Felix Crudu-Tesloveanu, Directorul General al Rompetrol Rafinare.

În total, sunt prevăzute reabilitări și construcții pentru aproximativ 50 de rezervoare aflate în rafinăriile Petromidia Năvodari și Vega Ploiești. Lucrările vizează menținerea și modernizarea capacităților de stocare, implicit creșterea capabilităților de depozitare, corelate cu evoluția parametrilor de procesare a materiei prime din rafinăria Petromidia.

În plus, proiectul general care vizează parcul de rezervoare va eficientiza logistica de transport și va crește gradul de siguranță în exploatare. În acest moment, lucrările au început cu construcția a trei noi rezervoare pentru produse petroliere, dar si reabilitarea unui rezervor de produse semifabricate.

În perioada imediat următoare, sunt prevăzute lucrări de proiectare, inspecție și verificări tehnice pentru alte 6 rezervoare, cu o capacitate cumulată de stocare de circa 50.000 de metri cubi.

Este al doilea proiect major demarat, din 2007, până în prezent, care este destinat modernizării parcului de rezervoare. O investiție asemănătoare a fost cuprinsă în perioada 2011 – 2020, când KMG International (Rompetrol) a alocat peste 17 milioane de dolari în reabilitarea a peste 20 de rezervoare.

În proximitatea rafinăriei, la circa 2 kilometri distanță de platforma Petromidia, se află și parcul de rezervoare țiței, operat de Midia Marine Terminal (MMT), format din 8 rezervoare cu o capacitate totală de aproximativ 420.000 de metri cubi, conectat printr-o conductă de uscat și submarină de terminalul offshore al MMT, situat la 8,6 kilometri în largul Portului Midia.

Pentru acest an, Rompetrol Rafinare și-a propus atingerea unei producții de aproape 4 milioane de tone de carburanți, dintr-un total de peste 5 milioane de tone de materii prime vizate pentru prelucrare. Imediat după terminarea lucrărilor de revizie din perioada martie – aprilie, rafinăria Petromidia a revenit la capacități optime de operare, cu o medie de peste 15.000 de tone de materii prime procesate zilnic.

În prima jumătate a anului, compania și-a concentrat preponderent livrările de produse petroliere pentru acoperirea cererilor din piața internă, dar și în regiune, în special către subsidiarele KMG International – Republica Moldova, Georgia și Bulgaria. Grupul este cel mai mare furnizor de carburanți din Republica Moldova și Georgia.

Petromidia Năvodari este cea mai mare rafinărie din țară și una dintre cele mai moderne și complexe unități de profil din regiune, care funcționează în sinergie perfectă cu divizia de petrochimie (unic producător național de polimeri), dar și cu rafinăria Vega Ploiești (singurul producător intern de bitum, hexan și solvenți ecologici).

Acționarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare sunt KMG International (54,63% – direct și indirect) și Statul Român prin Ministerul Energiei (44,7%).


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Medicii din Târgu Mureș i-au replantat mâna unui bărbat

lun oct. 3 , 2022
O echipă de medici din cadrul Compartimentului Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă, coordonată de conf. dr. Cristian Trâmbițaș, medic specialist chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, au realizat, între 29 și 30 septembrie, o intervenţie de replantare de mână dreaptă unui bărbat de 33 de ani din judeţul Sibiu, care a […]

V-ar putea interesa și: