Rusia amenință România: „O țintă legitimă pentru distrugere”

Rusia a amenințat că va ataca țările occidentale cu rachete dacă avioanele de vânătoare F-16 recent donate Ucrainei vor avea baza pe teritoriul NATO.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova a declarat că aeronavele F-16 din țările NATO vor fi ținte legitime. Ea a spus că avioanele de luptă din a patra generație ar putea fi amplasate în Polonia, Slovacia și România, ceea ce înseamnă că NATO „se adâncește” în conflictul ucrainean.

„S-au pus multe întrebări despre transferul avioanelor de luptă F-16 către Ucraina. Aș dori să spun că statele membre NATO continuă, după cum înțelegeți, să înarmeze intensiv Ucraina, iar furnizarea de avioane de luptă tactice este următoarea mișcare. Având în vedere faptul că o parte semnificativă a infrastructurii aerodromurilor din Ucraina a fost distrusă, este posibil ca aceste avioane de luptă americane să fie staționate în afara țării, în Polonia, Slovacia și România. Astfel, Alianța Nord-Atlantică se adâncește tot mai mult în conflictul ucrainean”, a declarat a declarat Zaharova.

În august, Statele Unite au aprobat trimiterea în Ucraina a unor avioane de luptă F-16 din Danemarca și Olanda pentru a se apăra împotriva Rusiei. Acestea sunt așteptate să ajungă în Ucraina anul viitor.

„Occidentul duce un război hibrid împotriva țării noastre sub sloganul salvării Ucrainei. În același timp, ei au convenit, de asemenea, că principalul lor obiectiv este de a preveni o confruntare cu Rusia. Amuzant. În realitate, riscurile unei ciocniri militare directe între Rusia și NATO nu fac decât să crească. Pentru forțele armate ruse, avioanele care participă la conflict de partea forțelor armate ucrainene, indiferent de unde zboară, vor fi o țintă legitimă pentru distrugere.”, a mai spus Zaharova.

Un astfel de act al lui Vladimir Putin ar declanșa cu siguranță un scenariu de al treilea război mondial între Occident și Rusia. De altfel, președintele american Joe Biden a avertizat că dacă Rusia atacă un stat membru NATO, SUA vor interveni.

Declarația Mariei Zaharova coincide cu un avertisment din partea adjunctului șefului Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, fost președinte și prim-ministru al Rusiei.

„Niciodată, de la Criza rachetelor din Cuba din 1962, amenințarea unei ciocniri directe între Rusia și NATO care să ducă la cel de-al treilea război mondial nu a fost atât de reală“, a declarat el.

După mai bine de 21 de luni de la declanșarea celui mai mare conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, luptele continuă în Ucraina fără să se întrevadă un final și niciuna dintre părți nu a dat o lovitură decisivă pe câmpul de luptă.

Soldații ucraineni, care trăiesc în tranșee înghețate, recunosc că sunt epuizați la începutul celei de-a doua ierni de război la scară largă cu o superputere bogată în resurse și înarmată nuclear, care are o populație de peste trei ori mai mare decât cea a Ucrainei.

Piloți ucraineni se pregătesc la Fetești

Centrul european de pregătire F-16, destinat pregătirii piloților români, dar și din alte țări NATO și din Ucraina, a fost inaugurat luni la Baza Aeriană Fetești. Noul centru reprezintă un punct cheie, strategic pentru întărirea securității regionale, a spus ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

La inaugurarea centrului au participat, pe lângă ministrul român al Apărării, omologul său din Țările de Jos, Kaisa Ollongren, respectiv reprezentantul companiei producătoare Lockhead Martin, centrul fiind organizat în parteneriat.

În centrul de pregătire vor fi antrenați noi piloți, în timp ce cei care operează astfel de avioane, vor obține noi calificări, a spus ministrul Angel Tîlvăr.

„În prezent, analizăm cele mai eficiente moduri de integrare cât mai curând posibil și a instruirii piloților ucraineni”, a spus ministrul.

Deschiderea centrului european de pregătire F 16 va permite întărirea securității la Marea Neagră și o și mai bună colaborare între forțele aeriene românești și cele ale țărilor membre NATO.

Pregătirea piloților ucraineni ar urma să dureze șase luni, notează publicația de specialitate defenseromania.ro.

În vizita sa la București în octombrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că a discutat cu omologul său român Klaus Iohannis despre accelerarea procesului de pregătire pentru piloții ucraineni, astfel încât aceștia „să fie printre primii pe front. „

„E o decizie foarte importantă pregătirea piloţilor ucraineni în România. Se creează un centru de pregătire a acestor piloţi şi am discutat cu domnul preşedinte cum să accelerăm procesul de pregătire ca piloţii pregătiţi aici să fie printre primii pe front.”

Amintim, în septembrie, SUA a trimis la baza aeriană 86 Borcea, de lângă Fetești, 100 de militari și patru avioane de luptă F16, pentru misiune de poliție aeriană și misiuni de antrenament în comun cu piloții români.

România dispune în prezent de o escadrilă de 17 avioane F 16, achiziționate din Portugalia și așteaptă livrarea altor 32, cumpărate din Norvegia, un prim lot urmând să ajungă în țară în acest an, menționează publicația amintită anterior.

Noi piloți români vor fi antrenați pentru folosirea avioanelor de luptă F16, în timp ce cei care le operează deja.

Se așteaptă ca F-16 Fighting Falcon să joace un rol esențial în eforturile Ucrainei împotriva Rusiei.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Național. Gest tragic comis de două fete de 15 ani

sâm dec. 9 , 2023
Două fete de 15 ani au murit, sâmbătă, după ce s-au aruncat de la o înălţime de aproximativ 20 de metri, la o fostă fabrică din Lupeni, judeţul Hunedoara. Una dintre fete şi-a anunţat mama că urmează să se sinucidă. Poliţia a deschis o anchetă. „Astăzi, în jurul orei 17:25, […]

V-ar putea interesa și: