Rusia ne ia din nou la țintă: spune că avioane de luptă ale Ucrainei au fost relocate în România

Forţele Aeriene ruse au distrus 89 de avioane de luptă şi 57 de elicoptere din cele 250 de aeronave de luptă aflate în posesia Forţelor Armate ucrainene, în aer şi la sol, de la începutul operaţiunii militare speciale din Ucraina, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov. Potrivit oficialului rus, unele dintre avioanele ucrainene de luptă au fost relocate pe teritoriul României, informează Interfax.

„Când a fost lansată operaţiunea specială, Forţele Armate ucrainene aveau până la 250 de avioane de luptă şi elicoptere în stare bună de funcţionare. Forţele Aerospaţiale Ruse au distrus 89 de avioane de luptă şi 57 de elicoptere la sol şi în aer”, a spus Konaşenkov.

„Unele dintre avioanele (de luptă) ale Ucrainei au fost relocate în România şi nu iau parte la lupte”, a adăugat el.

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a precizat, după declaraţia conform căreia aeronave de luptă ucrainene ar fi fost relocate în România, că afirmaţia este în totalitate falsă. „Pe teritoriul României nu se află aeronave militare ucrainene”, a subliniat MApN.

„Cu privire la afirmaţiile purtătorului de cuvânt al Ministerului Rus al Apărării, de miercuri, 9 martie, prin care se acreditează ideea că pe teritoriul României ar fi fost relocate aeronave de luptă ucrainene, care astfel «nu iau parte la confruntări», facem următoarele precizări: Afirmaţia este în totalitate falsă. Pe teritoriul României nu se află aeronave militare ucrainene”, a transmis, miercuri seară, MApN.

Conform surse citate, cel mai probabil, se încearcă specularea exemplului aeronavei militare ucrainene Suhoi 27 care a solicitat, în 24 februarie – prima zi a invaziei ilegale a armatei ruse în Ucraina, aterizarea de urgenţă în România.

„Ministerul român al apărării a comunicat cu maximă transparenţă situaţia acestei aeronave, care a fost gestionată cu respectarea strictă de către autorităţile române a normelor legislative naţionale şi internaţionale aplicabile în astfel de situaţii, fapt cunoscut, cu siguranţă, de reprezentanţii Federaţiei Ruse. Aeronava a fost returnată autorităţilor ucrainene, fără armament la bord şi, evident, nu se mai află pe teritoriul României”, a precizat MApN.

Reprezentanţii ministerului au adăugat că şi situaţia celor 14 elicoptere ucrainene civile, neînarmate, a fost comunicată în mod transparent şi oportun.

„Autorităţile ucrainene au solicitat părţii române aprobări diplomatice de survol cu destinaţia finală Ghimbav, jud. Braşov, pentru un număr de 14 elicoptere configurate pentru executarea misiunilor civile, nefiind înarmate, în scopul efectuării operaţiunilor de mentenanţă la Airbus Helicopters România, potrivit contractelor în vigoare. În urma primirii aprobărilor de survol din partea autorităţilor române, pentru toate cele 14 elicoptere au fost depuse marţi, 8 martie, şi miercuri, 9 martie, planuri de zbor în sistemul de trafic aerian civil, aeronavele aflându-se deja la destinaţia finală”, a arătat MApN.


Puteți urmări Constanța 💯% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Finalizarea proiectului „Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” pentru SC CRG07-TRANS SRL

joi mart. 10 , 2022
Puteți urmări Constanța % și pe Google News sau canalul de WhatsApp. Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a […]

V-ar putea interesa și: