Rusia, singura țară care din Consiliul de Securitate al ONU care a respins prin veto încetarea războiului din Ucraina

Rusia a respins vineri o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU prin care i se cerea Moscovei să înceteze atacurile Ucrainei și să retragă imediat toate trupele.

Era de așteptat dreptul de veto, dar Statele Unite și susținătorii săi au susținut că efortul ar evidenția izolarea internațională a Moscovei.

Votul a fost de 11 la 1 – cu abținerea Chinei, India și Emiratele Arabe Unite – și a arătat o opoziție semnificativă, dar nu totală, față de invadarea de către Rusia a vecinului său mai mic și mai slab din punct de vedere militar.

Eșecul rezoluției deschide calea susținătorilor să solicite un vot rapid asupra unei măsuri similare în Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri, unde nu există drepturi de veto. Nu a existat un calendar imediat pentru un potențial vot al Adunării.

Condusă de SUA și Albania, rezoluția Consiliului de Securitate ar fi deplâns „agresiunea” Rusiei împotriva Ucrainei. A cerut Moscovei să-și retragă imediat armata și să nu mai folosească forța împotriva Ucrainei și să anuleze decizia de a recunoaște ca independente două zone separatiste din estul Ucrainei.

Spre deosebire de rezoluțiile Consiliului de Securitate, rezoluțiile Adunării Generale nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic, dar pot funcționa ca declarații ale opiniei mondiale. Într-o ședință a adunării de miercuri, în timp ce invazia Moscovei se profila, zeci de țări au condamnat Rusia sau și-au exprimat solidaritatea cu Ucraina. Rusia și aliatul său, Siria, au apărat mișcările Moscovei.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Președintele Ucrainei: „Sute de soldați ruși au fost uciși. Suferim și noi pierderi”

sâm feb. 26 , 2022
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski (foto), spune că forțele ruse se apropie de Kiev, avansând spre capitală dinspre nord și est. Înntr-un mesaj video transmis vineri târziu, Zelensky le-a spus ucrainenilor: „Scopul nostru principal este să încheiem acest măcel. Pierderile inamicelor sunt foarte grave – astăzi au fost sute de soldați […]
zeleneski

V-ar putea interesa și: