Ruxandra Serescu, director general CCINA, explică de ce au fost radiate aproape 400 de firme în ianuarie

Ruxandra Serescu, director general CCINA Constanța (sursă foto: Facebook)

Un total de 9.251 de firme au fost radiate la nivel național, în ianuarie 2024, cu 67,86% mai multe comparativ cu perioada similară din 2023, conform statisticilor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC). Județul Constanța este pe locul al patrulea pe țară, după București, Dâmbovița și Cluj, cu 370 de firme radiate în ianuarie 2024, cu 43,97% mai mult față de perioada similară a anului trecut.

Explicația pentru numărul mai mare față de anul trecut o are Ruxandra Serescu, director general al Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța.

„Considerăm că unul din principalele motive al radiere lor înregistrate în cursul lunii ianuarie este generat de obligațiile impuse odată cu intrarea în vigoare a OUG nr. 115 din 14 decembrie 2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare. Printre obligațiile impuse de ordonanța sus menționată (OUG 115/2023) este reducerea de la 3 la 1 a numărului microîntreprinderilor în care o persoană poate avea calitatea de asociat/acționar deținând mai mult de 25% din titlurile de participare sau din drepturile de vot. Astfel, urmare a intrării în vigoare a prevederilor OUG 115/2023, o mare parte din agenții economici au procedat la dizolvarea/radierea societăților, care în mod automat ar fi trecut la impozitarea pe profit.”, a declarat aceasta.

Ruxandra Serescu a menționat că, încă de la publicarea acestei ordonanțe în Monitorul Oficila, adică de pe 15 decembrie 2023, a constatat, în cadrul Departamentului de asistență pentru societăți, creșterea numărului de solicitări pentru lucrări de cesiune, respectiv, dizolvare și radiere.

Până la data de 31 martie inclusiv, a anului fiscal următor, asociațiile/acționarii persoanei juridice române care dețin, direct sau indirect, peste 25% din valoarea părților sociale au îndatorirea de a stabili o singură persoană juridică română căreia să îi fie aplicabile prevederile privind impozitul pe veniturile microîntreprinderilor.

„Probabil vom asista și în lunile următoare la o creștere a numărului societăților radiate (până la acest moment deținem datele statistice pentru luna ianuarie).”, a punctat directoarea CCINA.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Dosar penal pentru o învățătoare care își jignea elevii

mar mart. 26 , 2024
La data de 10 ianuarie a.c., polițiști din cadrul Poliției Municipiului Constanța au fost sesizați cu privire la faptul că un cadru didactic de la o unitate de învățământ din Municipiul Constanța ar fi agresat fizic, în repetate rânduri, o elevă de 7 ani. „Am ajuns sa facem consiliere psihologică […]

V-ar putea interesa și: