S-a deschis circulația pe primii 8,7 km din autostrada de sud a Bucureștiului, cu mare întârziere VIDEO

Sâmbătă, 30 decembrie, la ora 12.00, a fost deschis traficul pe prima bucată din Autostrada Bucureștiului, ramura sudică. Este vorba de circa 8,7 km între DN6 spre Alexandria și DN5 spre Giurgiu. Bucată de autostradă face parte din Lotul 2 (16,3 km) construit de turcii de la Alsim Alarko și era promisă pentru o inaugurare încă de anul trecut.

Deschiderea de acum cu întârziere vine la pachet și cu restul de 6,3 km finalizați, dar care rămân „muzeu” pentru că Lotul 1 în continuare spre DN4 și A2 – realizat de același constructor turc – este și el tot în întârziere.

„Pe lângă acești km dați astăzi în circulație, în prima parte a anului viitor constructorul turc (Alsim Alarko) trebuie să finalizate lucrările pe toată lungimea loturilor 1 și 2. Vom beneficia astfel de peste 33 km din semiinelul sudic al A0, de la Bragadiru până la Glina.

În ceea ce privește lotul 3, Bragadiru – Joița (17,96 Km), aștept ca antreprenorul grec (Aktor) să se mobilizeze mult mai bine anul viitor și să finalizeze lucrările. Doar astfel vom putea circula în anul 2024 pe toți cei 51,19 km ai A0 Sud.

Sursa de finanțare este asigurată (POIM/PT), amplasamentele șantierelor sunt libere de sarcini iar facturile sunt plătite la zi.

Practic constructorii de pe aceste șantiere au toate condițiile necesare finalizării celor 3 contracte în valoare totală de 2,46 miliarde lei (fără TVA)”, spune directorul general al CNAIR, Cristian Pistol.

Recomandare: Alternativa Techirghiol – traseul noii autostrăzi

Iată ce a declarat și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu:

„S-a deschis circulația pe încă 8,7 km ai Autostrăzii de Centură București!

Se realizează astfel legătura rutieră la profil de autostradă între DN5 (Jilava/1 Decembrie) și DN6 (Bragadiru/Cornetu) pe semi-inelul sudic al A0.

2023 se încheie cu deschiderea parțială a circulației pe Lotul 2 A0 Sud, unde lucrările sunt la un stadiu fizic de 98%.

Imediat după sărbători, în funcție de condițiile meteorologice, constructorul turc va relua execuția, astfel încât să finalizeze tot Lotul 2 (16,3 km), între Vidra și Bragadiru dar și Lotul 1 (16,9 km), între Glina și Vidra-ajuns și el la un stadiu fizic de 81%.

Vreau ca, până la jumătatea lui 2024, să se circule pe autostradă între A2 și DN6 (33,23 km), iar- din toamnă- între A1 și A2 (51,19 km).

Constructorul grec de pe Lotul 3 trebuie să înțeleagă la rândul său acest lucru și să se mobilizeze exemplar pentru finalizare lucrărilor pe cei 17,96 de km ai A0 Sud, dintre Bragadiru- Joița. Progresul fizic de doar 56% înregistrat acum de acest constructor nu este satisfăcător!

Valoarea celor 3 contracte pentru proiectarea și construcția A0 Sud (finanțate din Fonduri Europene Nerambursabile) este de 2,46 miliarde lei (fără TVA), iar CNAIR și-a respectat toate angajamentele financiare față de constructori.”

Această bucată de tronson se afla pe lista de tronsoane care trebuiau finalizate încă din 2022, dar inaugurarea a tot fost amânată inițial pentru prima parte din 2023, apoi spre toamnă, ca într-un final darea în trafic să se facă în ultimele zile ale anului. Autoritățile au tot sperat ca firma turcă să realizeze la timp și lucrările necesare pe tronsonul următor astfel încât deschiderea de trafic să se facă măcar până la DN4, dar n-a mai fost să fie…

Finalizarea bucății de autostradă până în DN4 ar putea să vină în următoarele luni, depinzând și de vreme.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Percheziție la o clinică medicală, după ce două femei ar fi fost vătămate corporal în urma unor operații

sâm dec. 30 , 2023
Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Constanța – Biroul Investigații Criminale, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, au efectuat vineri, 29 decembrie 2023, o percheziție la sediul unei clinici medicale din municipiul Constanța. Perchezițiile au fost efectuate într-un dosar penal privind săvârșirea a două […]

V-ar putea interesa și: