S-a lansat ”Manifestul pentru reindustrializarea Dobrogei”

robot

În 2013, la inițiativa unui grup de cadre didactice universitare și reprezentanți ai comunității de afaceri, cu sprijinul Consiliului Local al Municipiului Medgidia, s-a constituit Cluster-ul MEDGreen specializat în ecotehnologii și surse alternative de energie. Între proiectele și activitățile derulate, de către membrii Cluster-ului, un loc aparte îl au și elaborarea de documente de poziție față de anumite subiecte de mare interes pentru comunittățile locale. În acest sens, Clusterul MEDGreen lansează un nou document de pozitie intitulat „MANIFEST pentru Reindustrializarea Dobrogei”.

Documentul a fost elaborat de către un colectiv de specialiști coordonat de prof. univ. dr. ing. Eden Mamut, directorul Institutului pentru Nanotehnologii și Surse Alternative de Energie din cadrul Universității „Ovdius” din Constanța și își propune să atragă atenția factorilor de decizie, a specialiștilor, a comunității de afaceri și a altor categorii de persoane interesate asupra necesitații unei implicări la nivel local și regional pentru definirea unor politici de spijinire a activităților industriale cu valoarea adăugată ridicată care să asigure pe termen lung, în mod sustenabil, bunăstare și un trai decent pentru locuitorii din zona Dobrogei.

În prima parte, se realizează o sinteză a principalilor factori caracteristici pentru teritoriul românesc dintre Dunăre și Marea Neagră în ceea ce privește resursele de materii prime, condițiile geografice, problemele de mediu, populație și de pregătire a forței de muncă.

În continuare, se prezintă oportunitățile existente în prezent la nivelul Uniunii Europene și la nivel național pentru încurajarea promovării inovării, a activităților cu valoare adăugată ridicată cu accent pe „renaștere” industrială.

Partea de substanță a documentului cuprinde cerințele minimale la nivel macroeconomic și al cadrului legislativ precum și un set de 12 obiective strategice care au fost identificate de către membrii grupului de lucru pentru a sprijini procesul de reindustrializare din zona Dobrogea. Acestea se referă la nevoia de implicare a autorităților locale în procesul de identificare și sprijinire a dezvoltării de afaceri industriale pe teritoriile acestora, atragerea de fonduri pentru inovare, o reformă de substanță în educație începând din școala primară, sprijinirea tinerilor pentru a face performanță cu focalizare către știință, tehnologie, inginerie și matematică (STIM) și nevoia de implicare a factorilor locali în sprijinirea Universităților și a institutelor de cercetare.

Este subliniat în mod pregnant în document, că finanțarea activităților industriale se poate face numai în condițiile unor costuri ale finanțării în limita de 3 % a ratei dobânzii anuale și că orice plan de reindustrializare necesită o implicare a sectorului bancar care trebuie să vină cu soluții. În acest context, sprijinirea pieței de capital, atragerea capitalurilor de risc, a schemelor de microfinațare sunt soluții care por asigura sccesul unui astfel de demers.

Documentul va fi lansat oficial al data de 10 februarie în cadrul unui seminar ce va fi organizat în sediul Primăriei din Medgidia cu participarea reprezentanților mediului de afaceri, ai mediului universitar și ai autorităților locale. La eveniment sunt așteptați și specialiști din Germania, Polonia, Austria și Spania.

Evenimentul din data de 10 februarie, urmează să fie inclus în programul Dezbaterii Naționale privind Educația și Cercetarea Științifică lansat de către Președinția României.

Sursă foto: robots.com


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

În cartierul Palazu Mare impozitele sunt mai mici decât cele din centrul Constanței

lun feb. 8 , 2016
Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța aduce la cunoștința constănțenilor că impozitul pe clădiri, respectiv pe teren se stabilește în funcție de zona de amplasare a bunului imobil. Zonarea în cadrul localității se face având în vedere poziţia terenului faţă de centrul localităţii, de existența reţelelor edilitare (instalaţii de […]

V-ar putea interesa și: