Incepand cu data de 2 aprilie este disponibil noul Sistem Electronic de Achizitii Publice dezvoltat in cadrul proiectului „Sistem informatic colaborativ pentru mediu performant de desfasurare al achizitiilor publice – SICAP”.
Agenția Națioanlă pentru Dezvoltarea României spune că implementarea acestui proiect major a reprezentat un lung drum în care:
• A aliniat functionalitatile sistemului la cele mai noi prevederi legislative transpuse din legislatia europeana in legislatia romaneasca; noul sistem de achizitii este unul dintre cele mai moderne sisteme din Europa.
• A oferit inca din luna mai 2017, un mediu de lucru Demo public (http://sicap.elicitatie.ro/pub) pentru acomodarea utilizatorilor cu interfetele si fluxurile de lucru. Feed-back-ul trimis de utilizatori a fost analizat de AADR si, in cazul in care s-a impus, am aplicat corectiile sau cerintele in aplicatia informatica.
• Tot din luna mai 2017, aplicatia informatica SICAP a fost testata în mod repetat, cu un numar de peste 1000 de scenarii de teste, care au adresat modulele sistemului din toate perspectivele de utilizare/utilizatori (Autoritati contractante, Operatori Economici, Institutii cu rol de monitorizare, reglementare si control în achizitii, Operatori SEAP).
„Dorim sa va asiguram pe aceasta cale ca AADR, prin personalul sau specializat, va fi alaturi de dumneavoastra, oferind raspunsuri la întrebarile legate de noul sistem, precum si îndrumare pe parcursul perioadei de acomodare cu utilizarea în productie a acestuia. Cu aceasta ocazie, va prezentam faptul ca serviciul de suport oferit de AADR, help-desk, a asigurat, la nivelul anului 2017, urmatoarele solicitari:
• Call center: 500-1000 apeluri zilnice
o Timp real de rezolvare a unei solicitari pe cale telefonica: 5 minute
• E-mail: 300-500 e-mailuri zilnice
• Solicitari prin posta: 400-700 solicitari zilnice”, au spus reprezentanții AADR.
Pe perioada de tranzitie, vechiul sistem de achizitii publice si noul sistem de achizitii publice vor functiona în paralel, adresand functionalitatile descrise aici. La finalizarea acestei etape de tranzitie si operationalizare, vechiul SEAP se va închide, ramanand doar un instrument de raportare.
Iată câteva cifre statistice despre SEAP, de la lansare, 2006, si pana în prezent:
• Autoritati contractante: 19.703;
• Ofertanti înregistrati în sistem: 127.242;
• Repere publicate în catalogul electronic: 1.489.373;
• Cereri de oferta/proceduri simplificate: 125.398;
• Cumparari directe publicate în sistem: 16.123.237;
• Valoare achizitii atribuite prin sistem: 30.871.905.571.969 RON;
Noul sistem de achizitii publice îsi propune sa vina si mai mult decât vechiul sistem în ajutorul utilizatorilor, având la baza implementate cele mai noi tehnologii, o interfata prietenoasa si facila, date structurate, criterii avansate de cautare. De asemenea, sistemul nou de achizitii publice este aliniat complet cerintelor legate de noile formulare legislative prin care se transmit anunturile la Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), cerintelor legate de verificarile ex-ante ale ANAP si este integrat cu institutii-cheie în domeniul achizitiilor publice precum ANAP, CNSC, ANI, Consiliul Concurentei, DNA, Curtea de Conuri