S-a schimbat legea: mașinile parcate pe trotuare, spații verzi sau în parcări de reședință se pot ridica

O nouă lege a intrat în vigoare în România, pe 28 noiembrie 2020. Potrivit ei, este posibilă și ridicarea mașinilor parcate la întâmplare pe spațiile verzi, pe trotuare, în parcările de reședință, nu doar a celor de pe drumurile publice așa cum era până atunci.

Astfel, potrivit Legii nr. 273/2020 (apărută în Monitorul Oficial nr. 1133), se introduce interdicția de a parca orice tip de vehicul pe domeniul public, în afara spațiilor marcate în acest sens.

Așadar, cei ce-și vor lăsa mașina pe spații verzi, parcări de reședință sau spații pietonale diverse, printre altele, vor risca ridicarea ei și, pe lângă amenda primită, vor trebui să plătească mai multe taxe pentru recuperarea acesteia (de transport și de depozitare).

Citește și: Constanța, SUFOCATĂ de mașini. De ce NU ar trebui să ne dorim PARCĂRI

Dacă o mașină va fi lăsată pe domeniul public, „poliţia locală poate dispune măsura tehnico-administrativă a ridicării vehiculului”, se precizează în Legea nr. 273/2020. Totuși, în cazul în care în mașină vor fi persoane, ridicarea mașinii nu va avea loc sau, dacă a fost deja începută, va fi întreruptă, potrivit avocat.net.

Până acum, potrivit Codului rutier (OUG 195/2002), era posibilă doar ridicarea mașinilor de pe drumurile publice, nu și de pe domeniul public, această posibilitate nefiind permisă în legislație, până la oficializarea schimbării de mai sus.

Citește și: În municipiul Constanța nu se mai plătește parcare

De altfel, așa cum apare și în motivația ce însoțea proiectul care a devenit Legea nr. 273/2020, „[a]u existat inițiative anterioare pentru completarea OUG 195, cu aplicarea sancțiunii de ridicare a vehiculelor parcate pe spații verzi, eșuate din cauza faptului că această OUG reglementează exclusiv circulația pe drumurile publice”.

Totodată, Legea nr. 273/2020 stabilește și că atât persoanele fizice, cât și cele juridice, vor avea mai multe obligații decât în prezent în ceea ce privește îngrijirea unor bunuri pe care le au în proprietate, mai exact, a clădirilor, terenurilor sau vehiculelor.

Citește și:

Dispar peste 1.300 de locuri de parcare de pe bulevardele 1 Decembrie și Alexandru Lăpușneanu

Cartierul fără niciun loc de parcare publică sau rezidențială

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Trei știri care ne arată că trăim în România

Sun Nov 29 , 2020
Am citit, zilele acestea, trei știri care ne arată că trăim în România, o țară în care totul e posibil. Pentru unii, desigur. Fostul prefect al județului Constanța, Ioan Albu, fiul de milionar în euro, nu a făcut și nu va face nicio zi de închisoare după ce a omorât […]
ioan albu accident