S-au majorat amenzile pentru gestionarea incorectă a deșeurilor. Ajung până la 70.000 de lei

Ordonanța de urgență nr. 92/ 19 august 2021 înlocuiește vechea lege privind regimul deșeurilor (Legea 211/2011) și aduce mai multe modificări referitoare la eliminarea deșeurilor, iar, în unele cazuri, sancțiunile se majorează substanțial.

De pildă, pentru eliminarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate se vor aplica amenzi între 50.000 și 70.000 lei, pentru persoanele juridice și 10.000 și 20.000 lei, pentru persoanele fizice. Pe lângă aceasta, sunt incluse și fapte până acum nesancționate, de exemplu nerespectarea obligațiilor de prevenire a risipei alimentare. Firmele care nu respectă obligațiile reducere a generării de deșeuri alimentare pot fi sancționate cu amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 lei pentru persoane juridice  și între 5.000 și 15.000 lei pentru persoane fizice vor fi sancționate următoarele fapte:

  • Lipsa măsurilor de reducere a deșeurilor;
  • Nerespectarea obligației de valorificare a deșeurilor (reutilizare, reciclare sau alte operațiuni de valorificare);
  • Necolectarea separată de hârtie, metal, plastic și sticlă;
  • Nerespectarea obligației titularilor de autorizații de construcții sau desființare de a gestiona și sorta deșeurile din activitățile specifice;
  • Nerespectarea obligațiilor privind uleiurile uzate;
  • Lipsa unui program prevenire şi reducere a cantităţilor de deşeuri generate din activitatea proprie sau, după caz, de la orice produs fabricat;

Așadar, eliminarea necorespunzătoare a deșeurilor va aduce amenzi mai mari atât persoanelor fizice, cât și celor juridice.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Evreii sărbătoresc Rosh Hashana. Începe anul 5782

lun sept. 6 , 2021
În seara aceasta, evreii din întreaga lume sărbătoresc Rosh Hashana, Anul Nou Evreiesc. Pentru evrei începe anul 5782. Rosh Hashana cade în prima zi a lunii Tișrei, care este prima lună a calendarului evreiesc modern. Roș Hașana este prima din cele 10 zile ale penitenței numite Yamim Norayim, care culminează […]

V-ar putea interesa și: