Să le mulțumim celor care ne-au fost „Doamna” sau „Domnul” în clasele I-IV

bacalaureat profesori

 Îți amintești emoția primei zilei de școală? Cu siguranță, pentru că nimeni nu uită care a fost prima întâlnire cu doamna învățătoare sau domnul învățător! Dar îți amintești câte lucruri ai învățat de la aceștia? De la scris și citit, până la cum să asculți muzică sau cum să descifrezi enigmele naturii sau ale istoriei? De acolo, de la clasele primare a început marea aventură a vieții pentru fiecare copil care astăzi a devenit adult și ar fi bine ca măcar astăzi, 5 iunie 2021, de Ziua Învățătorului să ne amintim de toate aceste lucruri și să le mulțumim celor care ne-au fost “Doamna” sau “Domnul” în clasele I-IV.

În sistemul de învățământ românesc sunt peste 80 de mii de educatoare și învățători. Pentru fiecare dintre ei profesia aleasă este de fapt o vocație și ne-o arată prin modul în care se implică în activitatea zilnică, prin pasiunea cu care își fac meseria, dar mai ales prin iubirea pe care și-o exprimă față de generațiile întregi de copii de a căror educație se îngrijesc.

Ziua Învățătorului ar trebui să fie știrea principală din jurnalele tv sau titlul din prima pagină a ziarelor de astăzi, pentru că fiecare dintre noi avem multe să le datorăm și să le mulțumim pentru că astăzi am ajuns oamenii care suntem și datorită lor. Probabil că această zi va trece neobservată și în rândul clasei politice, care a dat dovadă doar de indiferență față de acești profesioniști, cum de altfel o face în raport cu întreg sistemul de învățământ. 

Ar trebui să ne gândim cu toții cel puțin la eforturile pe care le fac acești oameni speciali pentru a-și îndeplini vocația: unii dintre ei au ales localități izolate doar pentru a duce dragostea de carte unor copii, alții au avut grijă să le ofere hăinuțe copiilor nevoiași pentru a-i ajuta să meargă la școală, iar cei mai mulți dintre ei vin de acasă cu materiale didactice, cărți și jucării pentru a le oferi elevilor cât mai mult sprijin în educație și pentru a compensa lipsa de interes a guvernanților care nu fac niciun efort în a asigura cele necesare unei educații de calitate.

Învățătorul nu este doar un om al școlii, este un simbol al educației, demn de a fi prețuit de fiecare elev de-al său! Sunt convins că niciunul dintre noi nu a uitat cât de grea i-a fost despărțirea din ultima zi de clasa a IV-a, de “Doamna învățătoare” sau “Domnul învățător”.

La mulți ani, dragi colegi!

Simion Hancescu

Președinte FSLI

Zen Residence
energia residenceLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

O fotografie din Constanța de nereparat

Sat Jun 5 , 2021
Ce s-a stricat în orașul Constanța nu mai poate fi reparat niciodată. Vorbim în primul rând despre o dezvoltare urbanistică haotică, fără nicio regulă, sfidătoare și sufocantă. Procurorii au probat un jaf de circa 1 milion de metri pătrați de teren. Un rapt care nu va putea fi nici șters, […]