Ce salarii se câștigă în Primăria Mangalia

Radu Cristian, primar Mangalia

Radu Cristian, primar Mangalia

Funcționarii publici din Primăria Mangalia nu sunt niște oameni săraci.

Odată cu modificările legislative ale guvernului PSD, în primăria condusă de liberalul Cristi Radu a ajuns să se câștige bine.

Potrivit datelor furnizate de primăria Mangalia, edilul Cristi Radu are un salariu de bază de 12.350 de lei, iar viceprimarul are un salariu de bază de 10.450 de lei.

Iată și alte salarii ale funcționarilor din primărie:

  • Administrator public: 9.200 lei
  • Director adjunct: 8.481 lei
  • Șef serviciu grad II: 7.763 lei
  • Polițist local, grad profesional superior: între 4.313 și 5.370 lei.

Nici personalul contractual nu are salarii de bază prea rele. Un casier câștigă 2.864 de lei, la fel ca un magazioner și ca un șofer. Muncitorul calificat poate sări de 3.000 de lei, iar cei necalificați ajung la 2.595 lei.

La toate acestea se adaugă mai multe sporuri. Cei implicați în proiectele finanțate din fonduri europene pot primi 50% în plus la salariul de bază, deci vorbim deja despre sume cu adevărat considerabile. De asemenea, polițiștii locali mai primesc o normă de hrană de peste 10.000 de lei anual.

Din păcate, Primăria Mangalia nu a publicat salariile nete acordate, cu sporuri incluse, așa cum cere legea.

Colegul de partid al primarului Radu, consilierul județean Bogdan Bola, atrăgea, recent, atenția asupra faptului că primăriile au obligativitatea de a afișa, de două ori pe an, la sediul propriu și pe pagina de internet listele cu salariile și celelalte venituri (prime, indemnizații, vouchere de vacanță etc) de care beneficiază proprii angajați.

Bogdan Bola spune că, potrivit prevederilor art. 33 din Legea nr.153/2017 – privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, referitor la transparenţa veniturilor salariale, toate autorităţile şi instituţiile publice vor publica la sediul propriu şi pe pagina proprie de internet, în datele de 31 martie şi 30 septembrie ale fiecărui an, şi vor menţine publicată o listă a tuturor funcţiilor din autorităţile sau instituţiile publice respective ce intră în categoria personalului plătit din fonduri publice, cuprinzând următoarele:

• salariul de bază, solda funcţiei de bază/salariul funcţiei de bază, indemnizaţia de încadrare sau indemnizaţia lunară, după caz;
• tipul, baza de calcul, cota procentuală, valoarea brută a sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor şi premiilor eligibile pentru fiecare funcţie, precum şi baza legală a acordării acestora;
• valoarea anuală a voucherelor de vacanţă care urmează să fie acordate pentru o perioadă lucrată de un an, precum şi baza legală a acordării acestora;
• valoarea anuală a indemnizaţiei de hrană care urmează să fie acordată pentru o perioadă lucrată de un an, precum şi baza legală a acordării acesteia;
• orice alte drepturi în bani şi/sau în natură, dacă este cazul, precum şi baza legală a acordării acestora;
• orice informaţii cu privire la posibile limitări ale venitului salarial, precum şi baza legală a acestora.

Nerespectarea acestor prevederi atrage răspunderea contravenţională a conducătorului autorităţii sau instituţiei publice în cauză şi se sancţionează cu amendă între 5.000 şi 10.000 lei de către Inspectoratul Teritorial de Muncă.


energia residence
sprijina-jurnalismul-independent

2 comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.