Salariile bugetarilor ar putea crește cu 10% de la 1 ianuarie 2023. Nu și ale demnitarilor

salariu, cod fiscal

Ministerul de Finanţe a publicat în transparenţă decizională un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede majorarea cu 10% a drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar, începând cu 1 ianuarie 2023, comparativ cu nivelul lunii decembrie 2022, însă fără a a depăşi grila. Totuşi, indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora vor fi menţinute se menţin la nivelul de la finalul acestui an.

Proiectul de OUG poate fi accesat AICI

„Art. I. – (1) Prin derogare de la prevederile alin. (2) al art. 12 din Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2023, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 10% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, fără a se depăşi valoarea nominală pentru anul 2022 stabilită potrivit anexelor la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv prin înmulţirea coeficienţilor de ierarhizare cu 2.500 lei”, arată proiectul de ordonanţă de urgenţă publicat pe site-ul MFP.

Documentul mai prevede că „pentru personalul nou încadrat, pentru personalul numit/încadrat în aceeaşi instituţie/autoritate publică pe funcţii de acelaşi fel, inclusiv pentru personalul promovat în funcţii sau în grade/trepte profesionale, pentru care nu există funcţie similară în plată, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară se stabileşte la nivelul reglementat pentru anul 2022 în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare la care se aplică, după caz, prevederile art. 10 privind gradaţia corespunzătoare vechimii în muncă”.

Recomandare: Marian Crușoveanu punctează beneficiile coaliției PNL – PSD, dar completează: „Pe plan local, PSD rămâne adversarul nostru, pentru că a rămas un partid fără viziune, blocat în vremurile apuse de mult”

Totodată, în anul 2023, de la 1 ianuarie, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, cu excepţia soldei de grad şi a salariilor de grad, se menţine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2022, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

În schimb, conform sursei citate, „prin derogare de la prevederile alin. (1) al art. 13 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2023, începând cu data de 1 ianuarie, indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora, prevăzute în anexa nr. IX la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, se menţin la nivelul aferent lunii decembrie 2022”.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a declarat, întrebat marţi dacă vor creşte salariile demnitarilor, de anul viitor, că Guvernul nu are în intenţie o majorare a salariilor demnitarilor începând cu 1 ianuarie 2023. El a reamintit de acea decizie a premierului aplicată la nivelul Executivului care prevede o reducere a cheltuielilor din ministere la capitolul bunuri şi servicii cu 10%.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

CFR vrea să redeschidă tunelul lui Anghel Saligny

Tue Nov 29 , 2022
Tunelul Palas din Constanța, construit în 1900 de Anghel Saligny, închis de CFR în 1992, râvnit de Radu Mazăre în 2004, ar putea fi reabilitat și redat circulației feroviare. În contextul războiului din Ucraina, care a crescut exponențial cererea de transport în Portul Constanța, CFR SA vrea să redeschidă tunelul, […]

V-ar putea interesa și: