Cum s-a diminuat salariul angajaților din școli, după revoluția fiscală. Ce spune primarul din Peștera, Marius Petre, ex-director al școlii din localitate

marius petre

Marius Petre, primarul comunei Peștera, fost director al școlii din localitate și fost inspector școlar în cadrul ISJ Constanța

Revoluția fiscală a PSD a dus la tăieri de salarii în rândul mai multor categorii.

Cele mai afectate sunt persoanele care lucrau cu jumătate de normă. Pentru acestea, angajatorii trebuie să plătească, de la 1 ianuarie, contribuții la nivelul unui salariu cu normă întreagă.

În școli există, la nivelul întregii țări, angajați cu jumătate de normă care s-au trezit că primesc cu circa 20% mai puțini bani pentru luna ianuarie.

Astfel, o femeie de serviciu, cu jumătate de normă, la școala din comuna Peștera a primit în decembrie 2017 un salariu de 566 lei net, iar în ianuarie 2018 un salariu 373 lei net.
Un muncitor de întreținere cu atribuții de fochist, la aceeași școală, a primit în decembrie 2017 un salariu de 691 lei net, iar în ianuarie 2018 un salariu de 554 lei net.

Iată mai jos alte comparații de venituri obținute de angajați ai școlii (fochiști și femei de serviciu):

  • decembrie 2017: 517, ianuarie 2018: 451
  • decembrie 2017: 755, ianuarie 2018: 612
  • decembrie 2017: 524, ianuarie 2018: 380
  • decembrie 2017: 634, ianuarie 2018: 588
  • decembrie 2017: 517, ianuarie 2018: 451

Oficial, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, spune că numai 3% dintre bugetari au salarii mai mici, în mare parte demnitari. De fapt, parlamentarii au salarii mai mari cu circa 800 de lei. Tot ministrul spune că era necesar „să corectăm aceste dezechilibre”.

„Este bine pentru cei care sunt la part-time să plătească contribuţiile la nivelul salariului minim pe economie pentru că vor beneficia de drepturi la pensie şi la o asigurare medicală. Până acum, toţi cei care lucrau până acum pe 2 ore, pe 4 ore mergeau pe pensia minimă pe economie, care era de fapt completată de statul român. În mod normal, în sistemul bugetar, nu trebuie să avem angajaţi part-time. Aşa cum este vorba despre femei de serviciu, de exemplu, din unele unităţi şcolare. I-am rugat pe cei de la ministerul Educaţiei să completeze aceste norme în sensul că o femeie de serviciu să aibă o normă întregă, fie că se completează ea şi la alte şcoli”, a declarat Olguţa Vasilescu, la Realitatea TV.

Primarul din Peștera, Marius Liviu Petre, fost inspector școlar pentru dezvoltarea resursei umane în cadrul ISJ Constanța, a publicat pe Facebook o postare în care a prezentat unele din cifrele de mai sus și a demontat explicațiile ministrului.

„Mii de salariați cu venituri diminuate, care și așa erau mai mult decât modeste, vor aștepta că „rugămințile” ministrului Muncii să fie transpuse în practică de ministrul Educației. Și asta în condițiile în care oricum unitățile școlare nu își pot acoperi costurile anuale pentru a subzista, „grație” găselniței numită „cost per-elev”, iar ministerul cere imperativ reduceri de norme, fie didactice, fie nedidactice. Cât despre aberația cu completarea în alte școli, să ne gândim cum ar putea o femeie de serviciu să presteze într-o grădiniță și într-o școală primară sau o altă grădiniță, aflată la distanță de „n” kilometri, și care evident își desfășoară activitatea în același interval orar… Dar, e minunat că „s-au corectat dezechilibre”. Și chiar dacă cei afectați sunt „doar” 3%, așa cum se anunță oficial, pentru aceștia sunt sume care chiar contează. Sume care fac diferența dintre a-și mai trimite copiii la școală sau nu, dintre a-și mai asigura medicamentele sau nu, dintre a mai avea ce pune pe masă, etc., etc., etc. Avem în schimb creșteri salariale pentru primari (doar un exemplu). Nu am evoluat prea mult de la privilegiile de castă din secolele trecute, doar manipularea maselor e tot mai aproape de perfecțiune.”, spune primarul Marius Petre.

Marius Liviu Petre a fost ales primar independent de către locuitorii comunei Peștera. Înainte de acest lucru a fost directorul școlii gimnaziale din localitate și inspector școlar. La un timp după câștigarea alegerilor s-a înscris în PSD Constanța.

Puteți urmări știrile Constanța 100% și pe Google News.

energia residence
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.