Sănătatea elevilor, prioritate pentru PNL. Ce proiect are Sorin Mihai, inspector școlar general și candidat la alegerile parlamentare

Sănătatea elevilor, prioritate pentru PNL. Ce proiect are Sorin Mihai, inspector școlar general și candidat la alegerile parlamentare

Sănătatea elevilor este o prioritate pentru Partidul Național Liberal. Aceasta nu este o declarație fără fond, ci o afirmație care este susținută de realizările Guvernului PNL, dar și de proiectele pe care le au candidații liberali la alegerile parlamentare.

Candidatul PNL Constanța cu cea mai mare experiență în domeniul educației este Sorin Mihai, actualul inspector școlar general. Știe care sunt problemele, pentru că sarcina sa de serviciu este și să le rezolve, dar și să arate cum pot fi rezolvate.

Una din preocupările sale este să eficientizeze activitatea asistenților medicali, foarte importantă, mai ales în această perioadă de epidemie, unică pentru generația noastră.

„Trebuie găsite resorturile prin care asistenții medicali și medicii din școli să devină personal angajat de către unitatea de învățământ. Vom găsi o modalitate de comunicare cu ministerul Sănătății și vom stabili cum putem să abordăm discuția despre normarea personalului didactic auxiliar, astfel încât să putem să amendăm articolul 249 din Legea Educației Naționale, care spune ce reprezintă personalul didactic auxiliar.”, declară Sorin Mihai.

Soluția cea mai simplă, în viziunea sa, este angajarea unui cadru medical de către unitatea de învățământ. Este și soluția cea mai avantajoasă atât pentru elevi – și interesul lor este primordial -, cât și pentru școală. În prezent, responsabilitatea cadrelor medicale nu este bine stabilită, cum nu este bine stabilită nici modalitatea de colaborare dintre acestea și directorii de școală.

„Nu au fost puține cazurile în care a trebuit să mediez situații în care personalul medical a spus că, de pildă, nu dorește să se implice la o olimpiadă școlară sau să participe la un triaj, o anchetă epidemiologică”, spune șeful Inspectoratului Școlar Județean Constanța.

În lipsa personalului calificat, sarcina cade pe umerii cadrelor didactice, lucru care, din mai multe motive, nu este normal.

„Nu putem să punem triajul epidemiologic în sarcina cadrului didactic sau a angajaților care sunt acum în unitățile de învățământ. Este absolut necesar să avem angajat al școlii, măcar cu jumătate de normă, asistent medical, care să fie prezent la începutul cursurilor, să poată să gestioneze situația accesului în unitățile școlare, să verifice dacă elevul are simptome de boală. Este evident că unui personal care nu este calificat, care nu are competențele necesare, i-ar putea scăpa aceste lucruri.”, conchide Sorin Mihai.

Ce a făcut PNL pentru Educație în numai un an

Cum spuneam, PNL a făcut lucruri concrete pentru educație în ultimul an, de când se află la guvernare. De pildă, a achiziționat tablete pentru uz școlar, echipamente de protecție medicală și/sau containere sanitare mobile pentru desfășurarea în bune condiții a școlii. A aprobat Programul național „Școala de acasă” prin care s-a alocat suma de 150 milioane lei pentru achiziția a 250.000 de dispozitive electronice. A alocat 100 de milioane de euro pentru achiziționarea de echipamente IT (tablete, laptopuri, table interactive, camere web etc.) necesare desfășurării activităților didactice în mediul online. Prin casele corpului didactic au fost formate pentru predarea online un număr de 182.000 de cadre didactice, au fost realizate și difuzate 15 lecții suport pentru utilizarea platformelor educaționale în cadrul proiectului Teleșcoala profesorilor. A conectat la internet peste 2.800 de clădiri aparținând unităților de învățământ. Mai mult, a asigurat dreptul la transport gratuit pentru elevii din învățământul preuniversitar, o problemă pe care PSD nu a putut sau, mai bine spus, nu a vrut să o rezolve. În plus, Guvernul PNL a alocat 14.200.000 lei pentru protejarea studenților și a rezidenților de infectarea cu virusul SARS-CoV-2 și a suplimentat cu 10%  subvențiile pentru cămine și cantine. De asemenea, a oferit tichete pentru a sprijini elevii din familiile cu venituri mici (materiale școlare și vestimentație, necesare frecventării școlii) – 27 milioane euro, 400.000 de beneficiari. Nu în cele din urmă, a extins programul pilot „Masa caldă”, de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolari și elevi, de la 50 la 150 de unități de învățământ preuniversitar, pentru care s-au alocat și i-a alocat 82 milioane lei.

Lucruri concrete și în Constanța

În ciuda cârcotașilor care au fost patru ani la conducerea Constanței, fără să miște un deget pentru elevi, în ultimele luni, în plină pandemie, și în județul Constanța s-au realizat multe lucruri frumoase. Sorin Mihai a precizat că, prin eforturile cumulate ale tuturor partenerilor educaționali implicați, din martie până în septembrie, 5108 dispozitive au fost date spre utilizare unităților de învățământ (prin achiziție proprie sau a administrațiilor publice locale, prin donație, prin sponsorizare etc). De asemenea, Guvernul PNL a stabilit, printr-o hotărâre de guvern, că elevii din medii defavorizate vor primi, prin programul „Școala de acasă”, iar 5.689 din acestea vor ajunge în luna noiembrie în școli. De asemenea, prin HG nr. 756/2020, IȘJ Constanța achiziționează 170 de tablete (achiziție directă – termenul de livrare este până luni, 16.11) și 192 laptopuri (licitație deschisă, în derulare pe SICAP, se așteaptă finalizarea). Prin proiectul ROSE, prin achiziție centralizată, unitățile de învățământ primesc 2433 laptopuri (procedura de licitație nu a fost contestată, este în derulare). În plus, pentru 9 unități de învățământ (dintr-un total de 500 de școli), Inspectoratul Școlar Județean Constanța va scrie cerere de finanțare, prin Programul Operațional Competitivitate (POC – OUG 144/2020), în vederea achiziționării de tablete, table interactive și videoproiectoare etc. În cel mai scurt timp, nu numai că se va acoperi necesarul de 6899 dispozitive electronice pentru învățământul de masă (pentru 8% din numărul total al elevilor, așa cum a fost raportat de către managerii școlari la începutul acestei săptămâni), ci se vor achiziționa dispozitive electronice și pentru cei care nu au considerat că ar avea nevoie.

Sunt lucruri concrete, realizate de către Guvernul PNL, de către Inspectoratul Școlar General, pe care și rău intenționat să fii, și tot nu le poți ignora.


Comandat de Partidul Național Liberal – Filiala Constanța

Executat de Constanța 100%

CUI mandatar financiar coordonator: 11200025

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
Constanta-financiara-sigla-jpg
sprijina-jurnalismul-independent

Un comentariu

  • soarta copiilor de la noi trebue sa fie la fel ca a celor din toata tara asa ca masurile sa fie unanim valabile pt toti copiii

Leave a Reply

Your email address will not be published.