Sancțiunea Simonei Halep, redusă la 9 luni

Simona Halep va putea reveni în competiţii.

Suspendarea sa în cazul de dopaj a fost redusă de Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la patru ani la nouă luni.

Românca a fost suspendată în primă instanță patru ani pentru consum de roxadustat. Ea spera ca suspendarea să-i fie redusă semnificativ pentru a putea reveni imediat pe teren. Perioada de suspendare a început în octombrie 2022. 

Constănțeanca poate reveni în cel mai scurt timp pe arenele de tenis.

Recomandare: Prima declarație a Simonei Halep după ce a aflat că poate reveni pe teren

„TAS admite apelul depus de Simona Halep şi reduce perioada de ineligibilitate a acesteia de la patru ani la nouă luni.  Comisia TAS a stabilit în unanimitate că perioada de ineligibilitate de patru ani impusă de ITF Independent Tribunal trebuie redusă la o perioadă de ineligibilitate de nouă (9) luni începând cu 7 octombrie 2022, perioadă care a expirat la 6 iulie 2023. Întrucât această perioadă a expirat înainte ca procedurile de apel să fie chiar depuse la TAS, Comisia TAS a considerat că este oportun să emită dispozitivul hotărârii arbitrale Hotărâre arbitrală cât mai curând posibil, împreună cu un comunicat de presă cuprinzător. De asemenea, Comisia TAS a dispus descalificarea tuturor rezultatelor competitive obţinute de dna Halep din 29 august 2022 (data prelevării probei sale pozitive) până la 7 octombrie 2022, inclusiv pierderea oricăror medalii, titluri, puncte de clasament şi premii în bani. Prin urmare, se respinge apelul declarat de ITIA şi apelul depus de Simona Halep este admis în parte (cererea sa de antedatare a începerii suspendării la 29 august 2022 este respinsă)”, a precizat TAS într-un comunicat postatt pe site-ul oficial.

Procedurile de apel în faţa TAS au vizat două acuzaţii distincte, a precizat tribunalul;

„1. o acuzaţie care a apărut ca urmare a faptului că o substanţă interzisă (Roxadustat) a fost detectată într-un eşantion de urină recoltat de la Simona Halep la 29 august 2022 în timpul US Open; şi

2. o acuzaţie potrivit căreia paşaportul biologic al sportivului (ABP) al doamnei Halep, în special o probă de sânge administrată de către doamna Halep la 22 septembrie 2022, a stabilit utilizarea unei substanţe interzise şi/sau a unei metode interzise”.

TAS menţionează şi constatările ITIA şi detalii legate de procedura de arbitraj.

„În decizia sa din 22 septembrie 2023, Tribunalul independent al Federaţiei Internaţionale de Tenis (ITF) a constatat următoarele: doamna Halep vinovată de ambele încălcări ale regulilor antidoping (ADRV) şi a impus o perioadă de ineligibilitate de patru ani pentru ea.

În apelul depus de Simona Halep la TAS împotriva deciziei în primă instanţă, Halep a solicitat ca sancţiunea să fie redusă şi să nu fie mai mare decât perioada de suspendare provizorie deja executată. ITIA a solicitat ca TAS să sancţioneze ADRV-urile doamnei Halep împreună ca pe o singură încălcare, pe baza încălcării care a atras cea mai severă sancţiune, şi impunerea unei perioade de ineligibilitate între patru şi şase ani.

Procedura de arbitraj de apel a TAS a implicat procese intensive premergătoare audierii şi o audiere de trei zile care a avut loc în perioada 7-9 februarie 2024 la Lausanne, Elveţia. Comisia de arbitraj a TAS a ascultat numeroase opinii de laici şi experţi martori, dintre care majoritatea au fost prezenţi în persoană la audiere”.

Agenţia Internaţională pentru Integritate în Tenis (ITIA) a anunţat pe site-ul oficial decizia TAS de reducere a suspendării Simonei Halep, menţionând că sportiva poate reveni imediat în competiţii. ITIA aşteaptă decizia competă şi motivată şi „o va analiza amănunţit”, a precizat şefa agenţiei.

„Agenţia Internaţională pentru Integritate în Tenis (ITIA) ia act de decizia de astăzi a Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) în cazul jucătoarei de tenis din România Simona Halep.

În urma unei audieri care a avut loc în perioada 7-9 februarie 2024 la Lausanne (Elveţia), comisia TAS a admis parţial apelul formulat de Halep împotriva unei sancţiuni disciplinare impuse de un tribunal independent în septembrie 2023, reducând perioada de ineligibilitate de la patru ani la nouă luni.

Decizia de astăzi vine sub forma unei „hotărâri operative”, urmând ca decizia completă a comisiei TAS să fie prezentată în scris la o dată ulterioară”, se arată pe site-ul ITIA.

Simona Halep a aflat vestea deciziei TAS la Dubai, unde s-a antrenat în ultima perioadă, a declarat Stere Halep, tatăl sportivei.

„Era normal să fie decizia asta, că multe voci au condamnat-o pe Simona, că e trişoare. Ştiam că aşa se întâmplă. Dumnezeu are grijă. Suntem puţin trişti, că nu trebuia să se întâmple. Simona este acum la Dubai. Simona nu a ezitat să se menţină în formă“, a declarat Stere Halep, conform Digi24.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv a redus suspendarea româncei de la 4 ani la 9 luni. Absentă de când a fost depistată pozitiv la testul antidoping de la US Open 2022, fostul număr 1 mondial poate reveni în circuit.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Ce a declarat bărbatul care a câștigat 7,32 milioane euro la Loto

mar mart. 5 , 2024
Câștigătorul premiului de peste 7,32 milioane de euro la categoria I la Loto 6/49 s-a prezentat pentru a-și încasa banii. Este vorba de un bărbat din Piteşti, care are peste 45 de ani, de meserie şofer. El consideră că, în cazul său, perseverența este cheia succesului. El a declarat că […]

V-ar putea interesa și: