Sanitas protestează: cere condiții mai bune de muncă, creșterea salariilor și sporuri maxime pentru condiţii de muncă

federatia sanitas

Reprezentaţii Federaţiei Solidaritatea Sanitară protestează azi, 5 noiembrie, de la ora 14:00, în faţa sediului Guvernului din Piaţa Victoriei solicitând condiţii decente de muncă pentru angajaţii din sectorul medical.

„Protestul, numit Miting pentru Condiţii de Muncă Decente, este dedicat apărării dreptului lucrătorilor din sănătate la condiţii de muncă decente şi la recunoaşterea meritelor, aşa cum au fost acestea prezentate în cadrul Apelul lucrătorilor din sănătate pentru respectarea condiţiilor muncii decente. La această acţiune participă numărul maxim de persoane permis de lege, fiind prima manifestare în stradă dedicată exclusiv apărării drepturilor şi intereselor tuturor lucrătorilor din sistemul public de sănătate. Acesta este primul protest din seria celor programate în fiecare zi de joi a săptămânii de Federaţia Solidaritatea Sanitară, până la rezolvarea solicitărilor”, se precizează într-un comunicat al Federaţiei remis joi AGERPRES.

Un memoriu cu revendicările sindicaliştilor va fi înaintat Guvernului României, împreună cu reluarea solicitării de declanşare a dialogului pentru rezolvarea problemelor sesizate.

Citește și: Ce salarii se câștigă în Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța

Pe lista revendicărilor Federaţiei Solidaritatea Sanitară se află următoarele solicitări: adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru protecţia sănătăţii şi securităţii salariaţilor din sănătate (echipamente, circuite, resurse materiale şi umane etc.), astfel încât să determine o reducere semnificativă a numărului de salariaţi infectaţi SARS-CoV-2 şi, mai ales, decedaţi din cauza COVID-19; asigurarea accesului la toate informaţiile relevante privind impactul COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate; respectarea dreptului legal la pensia de urmaş pentru copiii colegilor decedaţi la datorie; acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de lege (sporul de până în 30%, sporul pentru combaterea epidemiei); acordarea tuturor sporurilor pentru condiţii de muncă la nivel maxim; creşterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul anului 2022; posibilitatea de a beneficia de reducerea stagiului de cotizare (vârstei de ieşire la pensie) proporţional cu activitatea desfăşurată peste norma de bază; acordarea stimulentului de risc pe întreaga durată a stării de alertă pentru toţi salariaţii din sănătate; reaşezarea asistentelor medicale în grila de salarizare; declararea COVID-19 ca boală profesională pentru salariaţii din sănătate; negocierea anexelor la contractul colectiv de muncă la nivel de sector care permit creşterea calităţii vieţii profesionale; plata gărzilor cu tariful orar aferent normei de bază; raportarea tuturor sporurilor la salariile de bază actuale.

„Pentru a învinge pandemia COVID-19 România are nevoie de tot sprijinul lucrătorilor din sănătate. Pentru a continua cu succes această luptă specialiştii din sănătate au nevoie de condiţii de muncă decente şi de recunoaşterea meritelor, respectiv de tot sprijinul Guvernului şi al societăţii. Indiferenţa guvernanţilor faţă de situaţia şi drepturile lucrătorilor din sănătate trebuie să înceteze, transformându-se în atenţie cuvenită acordată nevoilor şi aşteptărilor acestor oameni aflaţi în prima line a luptei împotriva COVID-19″, se mai arată în documentul citat.

Protestul sindicaliştilor de la Solidaritatea Sanitară vine la două zile după „Mitingul Epuizării” organizat în 3 noiembrie de câteva zeci de angajaţi din domeniile sanitar şi de asistenţă socială, membri ai Federaţiei SANITAS, care s-au declarat nemulţumiţi de ceea ce numesc „strategiile de criză incoerente” ale autorităţilor în ceea ce priveşte abordarea epidemiei.

Federatia Sanitas este cea mai mare federatie reprezentativa la nivel de SANATATE din Romania. A fost fondata la 1 februarie 1990 si functioneaza in baza Legii nr. 54/2003 si a propriului Statut.Are in structura 42 de organizatii sindicale judetene, inclusiv cea a Municipiului Bucuresti, precum si Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR. Incepand din anul 2014 ni s-au alaturat colegii de la Uniunea Sindicatelor TESA din Sanatate, intregind marea familie Sanitas. Astfel, Federatia Sanitas organizeaza activitatea sindicala si forta de actiune a peste 100.000 de membri şi apara drepturile medicilor, asistentilor medicali, infirmierelor, personalului TESA, fiecarui salariat din sistemul sanitar. Federatia SANITAS este cea mai mare federatie din SANATATE, fiind de altfel singura federatie reprezentativa la nivelul sectorului “Sanatate. Activitati sanitar-veterinare” dar si la nivelul “Asistenta Sociala”, din Romania. Federatia SANITAS este afiliata la C.N.S.L.R.-Fratia pe plan national, iar la nivel international este membra a organizatiei Serviciilor Publice Internationale (P.S.I.) si implicit a Federaţiei Europene a Sindicatelor din Serviciile Publice (EPSU), implicându-se activ în actiunile si activitatile acestor organisme internationale.

Sursă foto: Facebook/Federația Sanitas
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Instituțiile statului sunt depășite. Studenții mediciniști din Universitatea Ovidius se implică în anchetele epidemiologice COVID-19

Thu Nov 5 , 2020
În contextul creșterii accelerate a numărului de infectări cu virusul SARS CoV-2, Universitatea „Ovidius” din Constanța, prin Asociația Studenților Mediciniști și Tinerilor Medici, a răspuns pozitiv apelului făcut de către Prefectură și Direcţia de Sănătate Publică (DSP) de a se implica în realizarea anchetelor epidemiologice din oraș. Astfel, peste 50 […]
covid-19

V-ar putea interesa și: