Șantierul Naval Constanța renunță la procesul privind licitația fregatelor

Gheorghe Bosanceanu santierul naval constanța
Gheorghe Bosânceanu, Dumitrița Bosânceanu și Traian Băsescu, surprinși cu mulți ani în urmă, la botezul unei nave construită în Șantierul Naval Constanța

Șantierul Naval Constanța (SNC), controlat de familia Bosânceanu, renunță la procesul pe care l-a deschis la Curtea de Apel Constanța prin care cerea anularea actului normativ în baza căruia a fost organizată licitaţia pentru corvete.

La termenul care a avut loc miercuri, 20 februarie 2019, SNC a cerut anularea actului normativ în baza căruia a fost organizată licitaţia pentru corvete. Reprezentanții șantierului au anunțat că nu vor ca acest proces să fie un impediment pentru finalizarea procedurii de achiziţie.

Judecătorul a decis să anunţe Guvernul şi Ministerul Apărării Naţionale de această decizie a Şantierului Naval, iar cele două instituţii trebuie să comunice dacă sunt sau nu de acord cu hotărârea respectivă.

Următorul termen în dosar a fost stabilit pentru data de 20 martie 2019.

Luna trecută, la primul termen în acest dosar, Şantierul Naval Constanţa a cerut o amânare pentru angajarea unui apărător, iar compania olandeză Damen, care a depus la rândul ei o ofertă, a formulat o cerere de intervenţie în acest dosar, în favoarea Guvernului României.

Procedura de achiziţie a corvetelor multifuncţionale a fost suspendată de Ministerul Apărării Naţionale (MApN), care a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, „în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii”.

Şantierul Naval Constanţa, ca parte la „Asocierea dintre Naval Grup Franţa şi Şantierul Naval Constanţa S.A.”, a cerut, în octombrie 2018, anularea licitaţiei, cu argumentul că nu respectă cadrul legal în domeniu şi încalcă normele europene privind achiziţiile publice.

Cererea de chemare a Guvernului şi Ministerului Apărării în judecată, cu solicitarea de anulare a hotărârii de guvern emisă în februarie 2018, a fost înregistrată pe 19 octombrie.

La sfârşitul anului trecut, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a acuzat că în presa din Franţa au apărut articole referitoare la România al căror scop ar fi acela de a “pune presiune pe Ministerul Apărării” pentru ca acesta să aloce unei companii franceze contractul pentru construirea corvetelor.

Fostul președinte al României, Traian Băsescu a făcut acuzații de o gravitate extremă referitoare la licitația pentru cele 4 corvete pe care România vrea să le cumpere. A spus că Liviu Dragnea vrea să trucheze licitația pentru a fi câștigată de o firmă olandeză. Detalii AICI.

Guvernul a aprobat în februarie 2018 o hotărâre pentru încheierea unui acord cadru pentru patru corvete construite şi dotate la un şantier naval din România.

Președintele Consiliului de Administrația al SNC este Dumitrița Bosânceanu, soția omului de afaceri Gheorghe Bosânceanu.

În primul semestru din anul 2018, SNC a înregistrat o cifră de afaceri de 40,4 milioane lei. Toată suma a provenit din reprații de nave, niciun leu din construcția de nave noi. Detalii AICI.

Șantierul are ca acționar principal pe RESOURCE INTERNATIONAL SA, un off shore cu sediul înlocalitatatea Majuro, din Insulele Marshal. Acesta deține 94,7986% din acțiuni.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Simona Halep: „Constanța este orașul meu de suflet”

Wed Feb 20 , 2019
Aflată în turneu în Dubai, Simona Halep și-a găsit timp pentru a posta, pe pagina sa de Facebook, un mesaj frumos despre Constanța, orașul său natal. Acesta îi invită pe cei care îi urmăresc pagina să viziteze orașul. „Constanța este un oraș deosebit, este orașul meu de suflet, orașul în […]

V-ar putea interesa și: