Șarpele Glykon, unic în lume, părăsește pentru prima dată după 40 de ani muzeul de Istorie din Constanța

În perioada septembrie 2021-martie 2022 va avea loc, la Madrid, Expoziția Internațională “Tezaure arheologice ale României – rădăcini dacice și romane”, eveniment organizat sub coordonarea Muzeului Național de Istorie a României (MNIR), în parteneriat cu Muzeul de Arheologie din capitala Spaniei.

La această expoziție, alături de alte 39 de muzee din țară, participă și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC).

Contribuția MINAC la acest eveniment este de 19 bunuri culturale de patrimoniu, din totalul de 835 de piese selectate la nivel național.

Printre piesele din patrimoniul MINAC, selectate pentru această manifestare internațională de mare anvergură, se numără și faimoasa piesă Șarpele Glykon, unică în lume. Aceasta părăsește clădirea Muzeului din Constanța pentru prima dată de la descoperirea sa, petrecută în 1962. Celebra statuie va putea fi astfel admirată de o lume întreagă, marcând astfel un moment istoric, cel al împlinirii a 140 de ani de relații româno-spaniole.

Statuia, lucrată dintr-o singură bucată de marmură împreună cu baza, reprezintă un animal fantastic, cu trup de șarpe, bot de mamifer, ochi ficși ca ai unui câine, urechi și plete umane, coada terminată printr-un smoc de păr (asemănătoare celei de leu). Șarpele încolăcit este așezat pe un postament circular, iar statuia în întregime se înscrie perfect într-un con, ceea ce dovedește că meșterul-sculptor a respectat unele canoane artistice bine definite. Trebuie remarcat că artistul s-a străduit să reproducă aceste detalii și în partea interioară a statuii, lucru foarte dificil și aproape complet realizat, dând astfel dovadă de finețe și minuțiozitate în execuție.

Cultul Șarpelui Glykon, divinitate inventată de falsul profet Alexandros din Abonotheikos, este de origine orientală și a cunoscut o amploare ieșită din comun datorită noutății pe care o aducea. Din Asia Mică cultul lui Glykon s-a răspândit în toată lumea romană.

Statuia descoperită la Constanța constituie o reprezentare unică în lume, fiind unul dintre cele mai remarcabile monumente ale depozitului, atât ca manieră artistică, cât și, mai ales, iconografică.

A fost datată la sfârșitul secolului al II-lea – poate începutul secolului al III-lea p.Chr.

Sursă foto: minac.ro


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

3 comentarii la “Șarpele Glykon, unic în lume, părăsește pentru prima dată după 40 de ani muzeul de Istorie din Constanța

  1. Am visitat muzeul de arheologie după mai bine de 30 de ani. Păcat ca s a degradat, nu arată a fi îngrijit, tencuiala exterioara desprinsa, varul cade de pe plafon interior, vopseaua învechita, becuri lipsa, departe de standardul unui muzeu din zilelele noastră. Aceeași stare, chiar mult mai deteriorata am constatat o si la sala mozaicului roman. Chiar îmi făceam griji ca nu văzusem șarpele, sper sa revină întreg inapoi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Orașele din județul Constanța se depopulează într-un ritm alarmant

mie iun. 9 , 2021
Constanța se depopulează într-un ritm alarmant, mai ales în mediul urban! Anul trecut, orașele aflate pe raza județului au pierdut 0,9% din locuitori. La sate, scăderea a fost de numai 0,3%. Populația după domiciliu, în județul Constanța, la 1 ianuarie 2021, a scăzut cu 0,5% față de 1 ianuarie 2020, […]

V-ar putea interesa și: