Șarpele Glykon, unic în lume, părăsește pentru prima dată după 40 de ani muzeul de Istorie din Constanța

În perioada septembrie 2021-martie 2022 va avea loc, la Madrid, Expoziția Internațională “Tezaure arheologice ale României – rădăcini dacice și romane”, eveniment organizat sub coordonarea Muzeului Național de Istorie a României (MNIR), în parteneriat cu Muzeul de Arheologie din capitala Spaniei.

La această expoziție, alături de alte 39 de muzee din țară, participă și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC).

Contribuția MINAC la acest eveniment este de 19 bunuri culturale de patrimoniu, din totalul de 835 de piese selectate la nivel național.

Printre piesele din patrimoniul MINAC, selectate pentru această manifestare internațională de mare anvergură, se numără și faimoasa piesă Șarpele Glykon, unică în lume. Aceasta părăsește clădirea Muzeului din Constanța pentru prima dată de la descoperirea sa, petrecută în 1962. Celebra statuie va putea fi astfel admirată de o lume întreagă, marcând astfel un moment istoric, cel al împlinirii a 140 de ani de relații româno-spaniole.

Statuia, lucrată dintr-o singură bucată de marmură împreună cu baza, reprezintă un animal fantastic, cu trup de șarpe, bot de mamifer, ochi ficși ca ai unui câine, urechi și plete umane, coada terminată printr-un smoc de păr (asemănătoare celei de leu). Șarpele încolăcit este așezat pe un postament circular, iar statuia în întregime se înscrie perfect într-un con, ceea ce dovedește că meșterul-sculptor a respectat unele canoane artistice bine definite. Trebuie remarcat că artistul s-a străduit să reproducă aceste detalii și în partea interioară a statuii, lucru foarte dificil și aproape complet realizat, dând astfel dovadă de finețe și minuțiozitate în execuție.

Cultul Șarpelui Glykon, divinitate inventată de falsul profet Alexandros din Abonotheikos, este de origine orientală și a cunoscut o amploare ieșită din comun datorită noutății pe care o aducea. Din Asia Mică cultul lui Glykon s-a răspândit în toată lumea romană.

Statuia descoperită la Constanța constituie o reprezentare unică în lume, fiind unul dintre cele mai remarcabile monumente ale depozitului, atât ca manieră artistică, cât și, mai ales, iconografică.

A fost datată la sfârșitul secolului al II-lea – poate începutul secolului al III-lea p.Chr.

Sursă foto: minac.ro

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
energia residence
Constanta-financiara-sigla-jpg

Un comentariu

  • dan t. coman

    S-a hotărît și ăsta să-și caute bunăstarea și demnitatea în afara Romaniei?

Leave a Reply

Your email address will not be published.