Șase clădiri simbol ale Constanței sunt scoase la vânzare

case de vânzare constanța imobiliare constanța

Șase dintre clădirile simbol ale Constanței sunt scoase la vânzare în această perioadă. Sunt printre clădirile vechi, istorice ale orașului, monumente istorice și/sau imobile de referință. Prețul de listă total al celor șase imobile este de 6.430.000 de lei.

Am făcut o scurtă trecere în revistă a acestora.

Blocul Poppa

Cea mai scumpă dintre ele este blocul Poppa, de pe strada Ștefan cel Mare, care are un preț de listă de 2,5 milioane euro. Imobilul cu apartamente, spații comerciale și garaje are o structură S+P+3E+M și prezintă elemente din registrul Art Deco, specific perioadei interbelice în care a fost construit. Influențele arhitecturale ale noului stil, ajuns la apogeu în anii ’30 în America, au pătruns cu rapiditate în Constanța, grație liniei transatlantice regulate dintre portul de la Marea Neagră și New-York.
Clădirea se distinge prin fațada simetrică, marcată de un joc armonios de plinuri și goluri. Silueta expresivă se datorează terminației superioare, cu retrageri de nivel – terase și pergole acoperite de olane, specifice caselor tradiționale din Dobrogea. Regula de trei specifică Art Deco-ului se regăsește în feroneriile decorative ale ușii de la intrare. Apartamentele păstrează elemente originare, caracteristice perioadei: pardoselile placate cu mozaic și parchet din lemn masiv, tocăria ușilor și ferestrelor, feroneria decorativă, obloanele din lemn. Scara interioară are o suplețe aparte, iar feroneria ce ornează luminatorul reia motivele decorative ale ușii de intrare.
Poziționarea ultracentrală – la 350 m de Plaja Modern, suprafața amplă, starea structurală a clădirii și mixul de utilizare, respectiv 9 apartamente, din care două la mansardă ce se pot transforma într-un spectaculos penthouse, două spații comerciale la parter și garaj cu 30 locuri de parcare, creează premisele unei investiții de succes, prin închirierea sau vânzarea unităților componente. Datorită prosperității dobândite în urma carierei maritime și în afaceri, Gheorghe Poppa ia inițiativa investițiilor imobiliare, din care face parte și blocul Art Deco ce-i poartă numele, din Ștefan cel Mare nr. 17.

„Blocul Poppa ilustrează viața de succes a constructorului și proprietarului inițial, desprinsă parcă din poveștile marinărești; tocmai pentru că știa ce înseamnă un self made man, Gheorghe Poppa și-a respectat semenii, durând pe locul vechiului han Periclia (cumpărat în anul 1921) un imobil impunător, stabil, reprezentativ, sincron cu stilul arhitectonic ajuns la apogeu în perioada interbelică: Art Deco. Blocul Poppa, cu fatața principală spre parc, este un simbol al puterii economice deținute de oraș în perioada interbelică, dar și un reper arhitectonic al zonei, fiind situat în imediata vecinătate a marelui bulevard numit inițial Carol I, astăzi Tomis, care pare să fi existat (în tronsonul intra muros), încă din glorioasa perioadă a antichității romane, când Tomisul a fost capitala provinciei imperiale Scythia Minor.” Dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanţa.

Hanul Balcan

A doua clădire este cea cunoscută sub numele de „Hanul Balcan”. Un imobil construit la inceputul secolului XX, unul dintre cele mai prestigioase si renumite localuri ale acelor vremuri.
Situat pe Stefan Cel Mare, cu o deschidere de 25 ml la acesta si 25 ml la Str.Grivitei, se compune dintr-o constructie cu regim de inaltime S+P+1E dupa cum urmeaza:
– un corp amplasat la Str.Stefan cel Mare, avand subsol partial, parter si etaj;
– un corp amplasat la str.Grivitei, avand subsol partial si etaj;
– 2 corpuri de legatura la parter.

Structura de rezistenta alcatuita din fundatie din zidarie de piatra subzidite; zidarie portanta cu grosimea de 50 cm la exterior si 37 si 25 cm la interior, plansee din beton armat la corpul dinspre Str.Stefan cel Mare s corpurile de legatura, si plansee din lemn la corpul dinspre str. Grivitei.

Prețul de listă este de 980.000 de euro.

Hotelul Grand

A treia, în ordinea prețului este imobilul Grand, situat in centrul orasului, la intersectia Bd-ului Tomis cu Ferdinand, la 100 m. de plaja Modern.

Grand reprezinta un simbol al Constantei, fiind unul dintre primele hoteluri din Constanta. Se vand etajele 1 si 2 ale imobilului, cu o suprafata utila de 800 mp., (400 mp. pe nivel) si terasa superioara de 500 mp., avand o vedere panoramica asupra orasului, peninsulei si a portului Tomis. Cele 2 etaje cuprind 36 de camere, 8 grupuri sanitare, spatii anexe, 2 intrari (una pentru mijloace auto). Imobilul a fost renovat in totalitate in 2012, atat in interior cat si exterior, pastrand splendoarea arhitecturala a fatadelor. Inaltimea camerelor – 4 m., parchet, gresie si faianta, aer conditionat.

Prețul de listă este de 850.000 de euro.

Casa engleză

Casa engleză piața Ovidiu Constanța

De vânzare este și o altă clădire, monument categoria A, numită și „casa engleză”, situată în Piața Ovidiu. Un imobil D+P+E+M, 1400 mp construiti, 1120 mp utili, 40 camere, 6 grupuri sanitare, finisaje exterioare din piatra naturala, acoperis refacut in 2009, cladirea este conectata la toate utilitatile. Istoria ei pornește în anul 1881, când bancherul Jean Gerard Alleon dorind sa construiasca o cladire la Constanta pe str. C.A.Rosetti, il aduce de la Constantinopol pe arhitectul grec, Pelopidas D. Couppa. Numita si “casa engleza”, fara nicio acoperire faptica sau anecdotica, intregul edificiu este alcatuit din piatra de talie. Este contruit in stil eclectic cu elemente victoriene si de gotic venetian si cuprinde demisol, mezanin, etaj, partial mansarda. Are doua fatade principale, formate din doua parti distincte. Fatada dinspre Aleea V. Canarache are o compozitie asimetrica in partea stanga cu un balcon de colt in stil venetian, iar in dreapta o mansarda cu fronton.

Preț de listă: 800.000 de euro.

Ex-consulatul Chinei

Casa hagi constanța

A cincea clădire este fostul consulat al Chinei, care a fost cumpărat de asiatici de la Gheorghe Hagi și fosta sa soție.

În 2010, aceștia au vândut-o Ambasadei Chinei, cu 4 milioane de euro, potrivit presei de atunci. Acum este scoasă la vânzare la 780.000 de euro. Practic, prețul a scăzut de peste cinci ori în zece ani. Detalii puteți afla AICI.

Casa Manicatide

Un alt imobil emblematic scos la vânzare este Casa Manicatide, din zona peninsulară. Este un imobil construit in stil neoclasic la inceputul anilor 1900 cu o vedere superba asupra Portului Constanta. Terenul generos pe care este situata casa are deschidere la doua strazi si permite amenajarea de locuri de parcare sau curte/gradina.
Acesta are o suprafata construita desfasurata 931 mp construiti, 671,73 utili, formata din:
– subsol cu sapte camera, doua holuri, un vestibule, o debara si un grup saniar, avand o suprafata utila totala de 141,48 mp
– parter cu cinci camera, o sala, patru holuri, doua grupuri sanitare si casa scarii, avand o suprafata utila totala de 165,65 mp
– etaj 1 cu cinci camera, doua Sali, trei holuri, un grup sanitar si casa scarii, avand o suprafata utila totala de 173,74 mp, precum si doua balcoane, in suprafata totala de 8,18 mp; Total 181,92 mp
– Mansarda cu trei camera, doua holuri, un grup sanitar si casa s arii, avand o suprafata utila totala de 120,48 mp, precum si o terasa descoperita, in suprafata de 62,20 mp; Total 182,68 mp
Suprafata totala teren 548 mp. Preț de listă: 520.000 de euro.

Sursă foto: Imobiliare.ro

Dacă vreți să fiți la curent cu știrile din județul Constanța, ne puteți urmări și pe Facebook:
energia residence
Constanta-financiara-sigla-jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.