Şase femei în confruntare cu oglinda Jurnal de România. Constanţa

3, 4 şi 5 martie – o premieră inedită a Teatrului de Stat Constanţa (TSC) îşi aşteaptă spectatorii pentru a-i confrunta cu adevărul oraşului lor. Spectacolul „Jurnal de Romania. Constanța”, realizat de regizoarea Carmen Lidia Vidu, are şase protagoniste, şase actriţe care, de această dată, se joacă pe ele însele.

Femeile înţeleg cel mai bine rostul oglinzii, care coincide cu rostul unei autentice pagini de jurnal. Pentru femeie, a avea o oglindă înseamnă a avea mereu curiozitatea de a-şi căuta /controla/măsura identitatea. O curiozitate ce nu poate fi despărţită de nevoia de a REFLECTA la cum arăţi, ce se întîmplă cu tine/ce eşti şi ce poţi deveni. Mă oglindesc, deci gîndesc. Mă oglindesc, deci povestesc.

  • Cât de mult ne influențează localizarea noastră și cât de mult influențăm noi comunitatea din care facem parte?
  • (Mai) este teatrul unul dintre stâlpii comunității?
  • Cum trăiește un actor/artist?
  • Cum simt ei (artiștii) Orașul astăzi, unde trăiesc, din ce se hrănesc?
  • Cum arată Constanța trăită/văzută prin ei?

Acestea sunt întrebările la care încearcă să răspundă spectacolul „Jurnal de Romania. Constanța”.

„Vreau să văd cum arată România mai puțin turistică și mai puțin televizată, mă interesează o viață normală, dar a unor oameni mai puțin simpli, adică a unor oameni de cultură. Combinația de actor, viața din spatele scenei și orașele României poate genera o imagine și un discurs aparte, profund și totuși ușor de digerat. E un punct de vedere asupra României 2017, o țară în care sunt multe tensiuni, în care teatrul cunoaște mai mult ca oricând lupte interne și în care viața de zi cu zi e măcinată de probleme sociale, politice și culturale.

 

Spectacolul de teatru se doreşte a fi un vehicul de comunicare. Proiectul meu ia pulsul actorului în mediul său – oraș, teatru, cartier, bloc, parc, cafenea – și investighează subtil, antropologic, relația dintre artist și comunitate. Mi-am propus să cercetez emoția orașului Constanța. Să-i cunosc centrul, cartierele, actorii, piețele, blocurile, casele.

 

Am petrecut timp cu câţiva dintre actorii Teatrului de Stat din Constanța. Prin ei, am redescoperit orașul.

 

Într-o lume din ce în ce mai globalizată, este un proiect de suflet, o radiografie culturală şi foarte umană a vieţii artiştilor”, a declarat Carmen Lidia Vidu.

Mirela Pană, Lana Moscaliuc, Turchian Guzin Nasurla, Florina Stănculeț, Laura Iordan Adrian, Alina Manțu sunt cele şase voci ale spectacolului. Grafica şi editarea video sunt realizate de Cristina Baciu, iar scenografia şi costumele, de Lăcrămioara Dumitrașcu.

Avanpremieră, premieră şi o a treia reprezentaţie, pe scena Teatrului de Stat Constanţa, în 3, 4 şi 5 martie, de la ora 19.00.

Jurnal de România” este un proiect multidisciplinar care reunește filmul experimental, artele vizuale și teatrul. Toate materialele sunt documentate jurnalistic din perspectiva antropologico-vizuală a comunităților privite din unghiul actorilor care locuiesc și activează acolo. Primul „episod” al „Jurnalului de România” a avut drept protagonişti şase actori din Sfîntu Gheorghe din Secuime.

În data de 1 martie, la ora 10.00, în foaierul TSC va avea loc o conferinţă de presă cu participarea regizoarei Carmen Lidia Vidu.

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Cum sunt hrănite focile de la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii. VIDEO

Mon Feb 27 , 2017
Complexul Muzeal de Științe ale Naturii este singurul loc din România în care puteți vedea două foci de Marea Baltică. Acestea stau în bazinul exterior și pot fi urmărite pe tot timpul zilei. Dacă ajungeți în momentul în care iau masa, le veți admira ieșind din bazin și întinzându-se pofticioase […]
foci de mare