Șase pereți din Constanța sunt pictați în cadrul unui proiect finanțat de primărie

Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Constanța anunță continuarea programului #ComeToSEAus 2.0, prin proiectul pe WALL – Festival de Artă Urbană.

Scopul, spun organizatorii, este al revitalizării imaginii orașului în strânsă legătură cu exprimarea creativității în spațiul public.

Tema ediției de anul acesta este: Live, Love, Tech.

„Prin proiectul nostru, Constanța – Capitala Tineretului din România, am căutat să gândim contexte prin care tinerii să își poată lăsa amprenta asupra comunității și a orașului. Arta stradală este o metodă de exprimare foarte populară, îmbrățișată de tinerii din întreaga lume. Am început în 2021, prin includerea artei stradale în cadrul galeriei de arta colaborativă din Portul Turistic Tomis și iată acum reușim să organizăm un proiect complex, un Festival de Artă Urbană în Constanța.” – Ionuț BARBU – manager general al programului “Constanța – Capitala Tineretului din România 2021-2022”.

În cadrul proiectului, șase pereți de interes selectați din Constanța vor prinde culoare cu ajutorul unora dintre cei mai buni artiști vizuali. În plus, se vor desfășura diferite activități pentru antrenarea comunității și pentru apropierea acestora de segmentul de dezvoltare urbană.

Zonele în care sunt realizate picturile murale sunt: parcarea supraetajată din proximitatea Spitalului Județean Constanța, zona Portului Turistic Tomis și zona hotelului Continental.

Toată comunitatea constănțeană este așteptată la inaugurarea pereților care va avea loc duminică, 23.10.2022, când picturile murale vor prinde viață simultan cu ajutorul unui spectacol de videomapping.

Pictorii invitați să prezinte lucrări în cadrul festivalului sunt artiști consacrați de artă, recunoscuți la nivel internațional, cu lucrări prezentate în peste 25 de țări:

– Wanda Hutira – A început relația cu picturile murale în anul 2017 în cadrul unui festival de artă stradală și continuă să facă asta până în prezent. În ultimii 5 ani a început să iubescă această formă de exprimare tot mai mult, până a ajuns să fie principalul mod de expunere a ideilor, conceptelor și gândurilor sale. Asta a rezultat în 50 de murale în decursul a 3 ani. În acest timp, a trecut de la director de publicitate full time în full time artist mural. Mereu a preferat lucrul la un proiect cu un mesaj social, indiferent că a fost vorba despre mediu, inechitatea din societatea noastră, mentalitatea oamenilor sau altele.

– Robert Obert – Robert Matei, este un artist urban format ca grafician, care creează comicsuri, murale, ilustrații și o gamă variată demixedmedia, uneori chiar sculptură, într-un registru cu influențe cyberpunk ajuns semnătură. OBERT creează narative diverse în arta sa, inserând metafore și simboluri menite să invite publicul la introspecție, (auto)conștientizare și ieșirea din zona de confort. (DE)individualizarea, secularizarea, tehnologizarea societății și impactul lor asupra identității individuale precum și a interacțiunilor sociale sunt câteva din direcțiile abordate de artist, care se află într-o continuă căutare a ceea ce se află în spatele primelor straturi de percepție a realității și a convențiilor în care trăim.

– Pisică Pătrată – Alexandru Ciubotariu (artist constănțean), este un artist care trăiește și lucrează în București. Este cunoscut pentru creația de bandă desenată dar și pentru street-artul creat sub numele de Pisica Pătrată. Are mai mult de 100 de expoziții și intervenții în spații expoziționale în țară, dar și în Grecia, Franţa, Ungaria, Belgia, Maroc, Serbia, Republica Moldova, Germania, Cehia, Polonia, Italia, Portugalia, Elveția, USA, Spania, Finlanda, Croația. Acesta a dobândit de-a lungul timpului mai multe premii naționale, majoritatea pentru ilustrație și bandă desenată.

– BTA – Dimitri Potapov (artist originar din Republica Moldova) – A crescut în cultura graffiti-ului, studiind fenomenul mural și al mozaicului din vremea sovietică. A început să creeze murale acum aproximativ 10 ani, fiind acum job-ul lui full time, pasiunea și modul său de a trăi. Stilul lui este de a încerca să cultive senzații unice și interpretări ale ”percepției artistului și imaginii” și să îi adauge propria reflexie. Nu încearcă să creeze trenduri, încearcă să promoveze simbolurile și filosofiile cu care rezonează. Lumea noastră există într-un timp al propagandei, care nu susține valorile morale pure, doar consumerismul. Singura esență a tot ce se întâmplă este mereu în detalii și în abilitatea de a vedea și de a simți ce alții nu pot. Munca lui este despre a te alătura unei culturi care rezonează cu mediul, dând un sentiment de apartenență și conștientizare a propriei identități prin înțelegerea altcuiva.

– Meri the Zu – Maria Zurbagiu – creează imagini care inspiră bucurie și optimism. Un spirit liber și curios, Maria Zurbagiu are în spate mulți ani de design grafic și ilustrație. Stilul său mural este caracterizat de o estetică grafică plină de culoare. Alăturări neașteptate de elemente generează contraste pline de intrigă care captează atenția și provoacă imaginația. Universul creativ alMariei este plin de umor și jovialitate. Personaje boeme cu atitudine, personalități excentrice și haine la modă animează basme urbane, pline de haz. Poveștile ei ne amintesc să nu ne luăm prea tare în serios și să înfruntăm provocările vieții cu umor și creativitate.

Festivalul de Artă Urbană este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului.

Constanța, a Administrației Porturilor Maritime Constanța, o serie de parteneri privați și comunitatea de tineri constănțeni.

”Capitala Tineretului din România” este un program național guvernat de Consiliul Tineretului din România (CTR), Federația Tinerilor din Cluj (FTCluj), PONT și Banca Comercială Română (BCR).

Proiectul Pe Wall – Festival de Artă Urbană este unul din cele 3 proiecte cuprinse în Proiectul ”#ComeToSEAus 2.0” și este finanțat de Primăria Municipiului Constanța și organizat de Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Constanța (FONT CT), fiind un proiect de interes general finanțat din fonduri merambursabile.

Valoarea Totală a Proiectului din finanțare publică: 209.940 lei

Proiect: Pe Wall – Festival de Artă Urbană

Valoarea Totală a Proiectului din finanțare publică: 90.184 lei


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Performantul sistem sanitar din Turcia este mai aproape de Constanța. KOÇ Healthcare a deschis aici prima reprezentanță medicală din România VIDEO

vin oct. 21 , 2022
În Constanța se spune că cel mai bun medic din Constanța este trenul spre București. De astăzi, locuitorii județului, dar nu numai, au o nouă variantă: avionul spre Turcia. KOÇ HEALTHCARE, divizia de sănătate a renumitului concern KOÇ din Turcia, a deschis vineri, 21 octombrie prima reprezentanță medicală din România […]

V-ar putea interesa și: