SC RAJA SA a construit, cu bani europeni, o stație ultramodernă de epurare a apei în Fetești

statie-epurare-fetesti-1
Apa folosită de locuitorii din Fetești este acum epurată înainte de a fi deversată în Dunăre

SC RAJA SA a inaugurat vineri prima stație de epurare a apei din Fetești, în cadrul unei investiţii realizată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu – „Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în regiunea Constanţa şi Ialomiţa“.

Investiția este de 26,28 de milioane de lei, din care compania de apă a contribuit cu trei milioane lei, iar Primăria Fetești cu 100.000 de lei. Stația de epurare poate deservi 46.000 de persoane, dar există posibilitatea de extindere a capacității, dacă numărul de locuitori va crește.

„Vorbim despre zece puţuri noi, care asigură apa de calitate şi la debite suficiente pentru populaţia oraşului, 78 de km de reţele de canalizare, conducte de refulare pe o lungime de 10 km, 14 km de reţele de distribuţie de apă, 5 km de canalizare reabilitată şi zece staţii de pompare. La care se adaugă această staţie de epurare foarte modernă, care respectă toate cerinţe Uniunii Europene în materie de mediu“, a declarat, la ceremonia de inaugurare a staţiei de epurare de la Feteşti, directorul SC RAJA SA, Felix Stroe.

Directorul RAJA a precizat și că, în topul naţional al companiilor de apă din România în ceea ce privește prețul, RAJA se situează pe locul 15, cu 4,46 lei/mc.

Felix Stroe, directorul general al SC RAJA SA
Felix Stroe, directorul general al SC RAJA SA

„Apa nu trebuie să aibă culoare politică, ea trebuie să fie de calitate şi cu un preţ accesibil. Preţul nu îl stabileşte RAJA, ci Autoritatea Naţională de Reglementare în Servicii Comunale, şi trebuie să reflecte în mod corect cheltuielile, investiţiile şi costurile de operare“, a precizat acesta.

Directorul general al SC RAJA SA a mai spus că până la 31 decembrie 2017, RAJA nu va majora preţul apei în localităţile unde operează reţele de utilităţi. Acesta a subliniat că directivele Comisiei Europene spun că, până pe 30 iunie 2016, localităţile cu peste 10.000 de locuitori care nu au servicii conforme de furnizare a apei potabile și de canalizare vor plăti sancțiuni cuprinse între 3.400 de euro și 100.000 de euro pe zi, până la conformare.

„În tratatul de aderare pe care România şi l-a asumat când a intrat în UE, sub riscul procedurii de infringement, sunt prevăzute două termene capitale: 31 decembrie 2015, când toţi cetăţenii României trebuie să aibă acces la o sursă sănătoasă durabilă de apă, şi 31 decembrie 2018, când toate unităţile administrativ-teritoriale mai mari de 2.000 de cetăţeni trebuie să fie canalizate integral şi să deverseze canalizarea într-o staţie de epurare”, a explicat directorul SC RAJA SA.

„Apreciez investiţia pe care o vedem astăzi aici. Sunt impresionat de construcţia aceasta. Ea răspunde la multe dintre preocupările pe care Consiliul Judeţean le are în ceea ce priveşte problemele de mediu. Avem pe Dunăre trei situri Natura 2000 care beneficiază de o apă mult mai curată ce ajunge astfel la ele”, a declarat, prezent la eveiment, Cătălin Grigore, vicepreşedintele Consiliului Județean Ialomiţa.

Felix Stroe a anunţat că au fost avizate favorabil toate proiectele depuse de RAJA pentru Programul Operaţional Investiţii Mari 2014-2020, ultimul pentru care UE va mai acorda finanţări pentru infrastructura de apă şi canalizare.

„Avem proiecte aprobate în valoare de 607 milioane de euro, dintr-un total de 3 miliarde euro pe care ni le-a alocat UE. RAJA este prima companie de apă din România cu proiectele aprobate, iar acum regula este primul venit, primul servit“, a declarat Stroe.

RAJA Constanţa se situează, într-un top naţional care include companii de stat, dar și ministere, pe locul al patrule în privinţa absorbţiei de fonduri europene în exerciţiul financiar 2007-2014, cu un procent de absorbţie de 100%. Practic toţi banii puşi la dispoziţie de Uniunea Europeană au fost investiţii în reţele noi de apă şi canalizare, staţii de pompare, puţuri de mare adâncime, staţii de epurare. Valoarea totală a investițiilor este de 674.127.781 lei.

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Surpriza toamnei la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii: baby zoo. VIDEO

Sun Sep 25 , 2016
Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța pregătește o surpriză pentru copii: un baby zoo. ”Va fi un loc în care vom avea animale nepericuloase, niște ateliere de lucru în țarcuri, cu copii de vârstă mică, preșcolari și școlari. Va exista un element educativ vizavi de igienă și de […]