Scandal fără precedent și acuzații grave la Festivalul Iernii 2018. Sponsorul își retrage banii

Clara Ghiuvelichian și Daniela Vitcu (stânga, respectiv centru), împreună pe scena Festivalului Iernii 2018 (foto: Facebook)

Festivalul Iernii 2018, pentru care noi, constănțenii, plătim circa 10.000 de euro pe zi, ascunde o serie de întâmplări care merită cercetate pe îndelete de către autorități. De exemplu: cei care au inventat conceptul au fost excluși din echipa de proiect de către organizatorii. Motivele: din informațiile noastre, totul se reduce la bani. La bani publici. Mai mult, organizatorii sunt și artiști în spectacole, ridicând astfel mari semne de întrebare referitoare la legalitatea plăților (dacă acestea vor fi făcute).

Festivalul Iernii 2018 nu este un concept nou. Dimpotrivă, este exact același proiect ca Festivalul Iernii 2016, organizat de Fundația Umanitară Clopot, pentru care încă furnizorii mai așteaptă plățile, deși au trecut mai bine de doi ani. De altfel, fundația și Primăria Constanța se judecă pe acest subiect.

Ce credeți că s-a întâmplat? Evident, cu un proces pe rol, Fundația Umanitară Clopot nu putea să depună un proiect în nume propriu. Același proiect, ca fim clari. Așa se face că o altă entitate se decide să îl organizeze, și anume Ghiuvelichian Clara PFA, o actriță la Teatrul pentru Copii și Tineret, dar și cadru didactic la Facultatea de Arte din cadrul Universității Ovidius Constanța. Clara Ghiuvelichian nu avea însă experiența necesară pentru un astfel de proiect de amploare. Fusese chiar descalificată de Primăria Constanța în alte proiecte, din diverse motive – evident, nu pentru că au fost proiectele prea bune. Domnișoara Clara recurge atunci la o strategie care s-a dovedit câștigătoare: sună la Fundația Umanitară Clopot și ia tot conceptul Festivalului Iernii 2016. Reprezentanții fundației își dau acceptul ca acest concept să fie folosit în 2018. În spatele fundației este Anamaria Tramundana, cunoscută drept Adara, care a realizat mai mult evenimente culturale în ultimii ani în Constanța.

A împuternicit-o pe decana Facultății de Arte

Se mai întâmplă ceva. Clara Ghiuvelichian face un pas înapoi de la organizare (v-am spus deja că nu se pricepea) și împuternicește o altă persoană să se ocupe de relația cu Primăria Constanța. Pe Vitcu Daniela, decanul Facultății de Arte a Universității Ovidius. Șefa sa, practic.

Clara Ghiuvelichian și Daniela Vitcu se fotografiază împreună în 2016. În 2018, Daniela Vitcu a devenit împuternicita Clara Ghiuvelichian PFA în relația cu Primăria Constanța, în ceea ce privește Festivalul Iernii (foto: Facebook)

Aceasta depune proiectul la primărie, dar angajații acesteia cer lămuriri, pentru că în hârtii apăreau multe probleme care trebuia să fie clarificate. Nu le amintim pe toate, pentru că sunt pagini întregi.

Amintim numai că, prin adresa nr. 36/29 octombrie 2018, Vitcu Daniela, împuternicită de Ghiuvelichian Clara PFA, depune mai multe înscrisuri, printre care se numără și „acordul de parteneriat din data de 15 octombrie 2018 încheiat cu Fundația Umanitară Clopot pentru utilizarea conceptului folosit de aceasta în cadrul evenimentului Festivalul Iernii 2016”, după cum arată chiar Primăria Constanța, într-un răspuns la solicitarea noastră.

Extras dintr-un răspuns oficial al Primăriei Constanța referitor la Festivalul Iernii 2018, la solicitarea publicației Constanța 100%

Tot atunci depune, printre altele, un contract de sponsorizare încheiat cu Luv Team SRL, adică un club din Mamaia deținut de Ion Budi, media-planul evenimentului, nu acord de parteneriat încheiat cu Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare” (unde, reamintim lucrează Ghiuvelichian Clara).

După completarea documentației, comisia de evaluare din cadrul Primăriei Constanța a trecut la evaluarea ofertei depuse de Ghiuvelichian Clara PFA. În această propunere apare și echipa responsabilă pentru realizarea proiectului. Iată cine sunt membrii, potrivit documentelor oficiale furnizat de Primăria Constanța:

  • Daniela Vitcu – manager de proiect
  • Radu Niculescu – asistent manager de proiect
  • Anamaria Tramundana – coordonator de proiect
  • Adriana Trandafir – coordonator artistic
  • Alexandru Neș – coordonator muzical
  • Clara Ghiuvelichian – coordonator cursuri ateliere
  • Valentin Ispas – responsabil relații publice și promovare
  • Ionel Nițulescu – coordonator tehnic
  • Oțeleanu Florentina – responsabil financiar.
Extras dintr-un răspuns oficial al Primăriei Constanța referitor la Festivalul Iernii 2018, la solicitarea publicației Constanța 100%

Și organizator, și actor

Se remarcă de la început că persoana fizică autorizată Ghiuvelichian Clara trece în proiect persoana fizică Ghiuvelichian Clara. Dacă munca sa este gratuită, nu ar fi o problemă, dacă e remunerată din bani publici, avem însă de-a face cu o încălcare a regulamentului de finanțare și a legii 350. Vom reveni însă asupra acestui subiect după ce/dacă autoritățile locale vor face plățile către PFA. Ghiuvelichian Clara mai apare și în program cu un spectacol. Cum evaluează un PFA deținut de o persoană fizică munca depusă de acea persoană fizică?

O altă acuzație care i s-a adus este faptul că în festival apare fiica Danielei Vitcu. Aceasta nu este o problemă, dar ar putea fi dacă ar fi plătită din bani publici pentru aceste apariții. De asemenea, Ghiuvelichian Clara însăși, deși este organizatori, apare și în programul artistic, fapt care ridică întrebarea: cum te plătești tu pe tine însăți, cum te evaluezi. Nu este cazul, însă, spune Ghiuvelichian Clara, pentru că prestațiile artistice sunt benevole. În plus, studenții și elevii care apar pe scenă sunt „angajați conform legii”, spune ea.

„Toți colaboratorii proiectului Festivalul Iernii 2018 sunt plătiți în afară de Clara Ghiuvelichian, Daniela Vitcu și responsabilul economic Florentina Oțeleanu. De asemenea nu este plătită, deși ar fi meritat, fiica dnei Daniela Vitcu! Catinca este voluntar în acest proiect datorită pasiunii pe care o are pentru această meserie. PFA Ghiuvelichian Clara nu a realizat profit în urma realizării proiectului. Atât sudenții cât și elevii sunt plătiți și sunt angajați conform legii, cu toate acordurile necesare. Plățile către toți colaboratorii  noștri sunt la zi!”, a precizat Ghiuvelichian Clara , la solicitarea Constanța 100%.

LUV își retrage sponsorizarea

Ghiuvelichian Clara PFA scrie în propunerea financiară că depune un aport propriu în valoare de 176.250 de lei. Mulți bani pentru o actriță de la teatrul de păpuși. Suma aceasta este acoperită din sponsorizare cu clubul Luv deținut de Ion Budi, fost candidat la Primăria Constanța, în 2016, ca independent (a obținut 2,571% din voturi). Ion Budi a confirmat că a virat această sumă către o asociație, nu către PFA, dar a subliniat că o va retrage, pentru că nu este mulțumit de calitatea produsului sponsorizat. În plus, banii erau o sponsorizare pentru doi ani, nu pentru unul.

„Îmi voi retrage banii și îi voi îndrepta către o altă asociație care se ocupă de proiecte educaționale sau culturale”, a declarat Ion Budi (foto).

Comisia de evaluare din cadrul primăriei a acordat PFA-ului 71.6 puncte din 100 posibile. Fiind singurul candidat, oferta a fost declarată câștigătoare.

După ce s-a văzut cu sacii în căruță, organizatorul, Ghiuvelichian Clara PFA, face un gest al cărui resort este mai greu de înțeles: alungă mai multe persoane din echipa de realizare a proiectului. Printre acestea se numără Anamaria Tramundana și Valentin Ispas, cei de la care a obținut, practic, proiectul cu ajutorul căruia au primit cei peste un milion de lei de la primărie.

„Într-adevăr, nu mai facem parte din acest proiect. Noi am semnat că suntem de acord să utilizeze conceptul Festivalul Iernii 2016, dar apoi am fost înlăturați. Am depus o notificare la Primăria Constanța prin care am informat că nu mai avem nimic de-a face cu Festivalul Iernii 2018”, a spus Valentin Ispas.

Acesta a precizat că festivalul din 2018 nu respectă întru totul conceptul pus la dispoziție de fundația pe care o reprezintă.

Am întrebat-o, de acum circa două săptămâni, și pe Ghiuvelichian Clara cum stau lucrurile din acest punct de vedere. Ne-a spus că este foarte ocupată cu organizarea evenimentului și că ne va răspunde când va avea timp. Ne-a răspuns la alte întrebări, dar la aceasta nu.

 

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.