
Economia românească are mult de suferit din cauza coronavirusului. Turismul va fi unul dintre domeniile cele mai afectate. Pe 1 mai, când s-a deschis oficial sezonul estival, pe litoral au fost mai mulți polițiști și jandarmi decât turiști. Adică, să fim clari, turiști n-au fost deloc.
Cu toate acestea, operatorii de plajă au fost nevoiți să încheie contractele, în urma licitațiilor la care au participat. Contractele s-au încheiat începând cu 1 mai, deci în plină situație de urgență.
Mai multe firme au solicitat Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral suspendarea obligațiilor de plată contractuale. Au motivat cererea având în vedere mai multe aspecte, printre care se numără prevederile decretului semnat de președintele României care a decretat stare de urgență până pe 15 mai. Acesta a dus implicit la dificultăți sociale și economice. Mai mult, distanțarea socială impusă de autorități a determinat suspendarea activităților de pregătire.
Reprezentantul unei firme ne-a declarat că a plătit o treime din contractul anual în avans. Acesta, ca și alții, a solicitat ABADL, care a cerut banii pentru tot anul, să-și revizuiască poziția, pentru că, în practică, nu au putut exploata plaja.
Cei mai mulți operatori au făcut așa. Majoritatea. Din cele circa 440 de firme care au închiriat plaje, numai aproximativ 100 nu au plătit prima tranșă, scadentă la 15 martie. Probabil că așteptau declararea stării de urgență, care a venit la 16 martie. Restul însă se achitaseră de obligații.
Răspunsul ABADL
Reprezentanții ABADL le-au răspuns, prin directorul general Bogdan Bola. Acesta a precizat că firmele care au obținut certificat de situații de urgență pot beneficia de următoarele facilități: amânarea la plată pentru servicii de utilități, amânarea la plata chiriei pentru imobilul cu destinație sediu social și sediu secundar. În plus, pentru acestea nu se datorează penalități de întârziere.
„Prezentarea Certificatului de situație de urgență nu poate avea ca și consecință suspendarea obligațiilor de plată, ci doar acordarea beneficiilor prevăzute de OUG nr. 29.2020. Astfel, potrivit prevederilor contractelor de închiriere, termenul de plată pentru achitarea facturii reprezentând contravaloarea primei tranșe din chiria anuală s-a împlinit la data de 15 martie 2020, respectiv înainte de instituirea stării de urgență, motiv pentru care obligațiile scadente la data instituirii stării de urgență rămân scadente.”
Bogdan Bola a precizat că ABAD a adus la cunoștința Administrației Naționale Apele Române și a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor situația creată prin suprapunerea situației de urgență cu sezonul estival, cât și solicitările operatorilor de plajă cu privire la renegeocierea clauzelor contractelor de închiriere, urmând ca acestea să le comunice Guvernului României.
Situația a ajuns la urechile responsabililor din București, care au dat dovadă de inflexibilitate. Cu alte cuvinte, au spus că firmele trebuie să plătească. Cei de la ABDAL nu pot face altceva decât să pună în aplicare legea.
Ce se va întâmpla?
Viitorul nu sună prea bine. Cel mai probabil, multe din firmele obligate să plătească vor da în judecată Apele Române, iar instanța va decide ce e de făcut. Cert este că nimeni nu are interesul să rezilieze contractele, pentru că toată lumea ar avea de pierdut: și statul român, și operatorii, și turiștii.
În cazul în care, în teorie, contractele vor fi reziliate, ABADL nu va mai avea timpul fizic să reia procedura de licitație pentru ca plajele să fie gata în această vară. Asta înseamnă că plajele respective vor fi la liber, așa cum erau înainte. De ecologizarea lor se va ocupa ABADL.