Școala „Gheorghe Țițeica” din Constanța, schimb de experiență cu profesori din Malta

La Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța a avut, în zilele de 28 și 29 noiembrie, un schimb de experiență de tipul job shadowing în care au fost implicate cadre didactice ale instituției constănțene și cinci psihologi educaționali din Malta, sub îndrumarea lui Christopher Bugeja, responsabilul departamentului Alfabetizare și calcul al Secretariat for Catholic Education din Floriana.

Instituția malteză servește drept legătură importantă cu Departamentul de Educație din cadrul Ministerului Educației și Sportului și al Uniunii Profesorilor din Malta și al altor părți interesate din domeniul educației, oferind sprijin administrativ, curricular și psiho-social școlilor Bisericii. Secretariatul administrează procesul de admitere în școlile Bisericii la diferite niveluri de studiu.

Profesorii maltezi au asistat la activități centrate, în principal, pe matematică, respectiv informatică și TIC, dar într-o abordare integrată, corespunzătoare cerințelor educative celor mai moderne din didactica actuală. Acestea au fost susținute de către doamnele prof. înv. primar Neli Dimancea, Iuliana Vizan, Daniela Machedon, Tamara-Lavinia Cășuneanu-Păunescu, respectiv de către prof. Andreea Popovici, la nivel gimnazial. Oaspeții maltezi au remarcat aspecte precum: seriozitatea și implicarea cadrelor didactice, nivelul foarte ridicat al copiilor și interesul acestora pentru învățare, în general, simțind o foarte puternică motivare din partea elevilor, precum și faptul că programele școlare românești conțin elemente de conținut peste nivelul echivalent maltez.

De asemenea, deoarece schimbul de experiență s-a desfășurat în preajma a doua mari sărbători, una  religioasă, Sfântul Andrei, respectiv Ziua Națională a României, a fost o ocazie nemaipomenită pentru partenerii de proiect ai școlii constănțene să cunoască atât elemente ce țin de tradiția sărbătorilor de iarnă în țara noastră, cât și elemente de istorie care au dus la formarea statului național român unitar, participând la activități extracurriculare cu aceste teme. Activitățile care au omagiat aceste evenimente au fost pregătite de doamnele prof. înv. primar Anca Medeșan, Victorița Chirică și Tamara-Lavinia Cășuneanu-Păunescu, împreună cu prof. Constantina Lepădatu.

Coordonatoarea proiectului, prof. Nicoleta Bercaru, a precizat:

„Colegii noștri maltezi au avut o scurta întâlnire și cu psihologul nostru școlar, prof.dr. Laura Simion.  Au fost extrem de interesați de actul educațional, de profesori, de școală și de sistem. Au fost foarte impresionați de implicare, de dotări, de inteligența elevilor, de capacitatea lor de concentrare, de faptul că avem manuale digitale gratuite, de ospitalitatea noastră, de implicarea în activitățile extrașcolare, adică acelea legate de Ziua Națională, de mâncare: sarmale, mămăligă, cozonac și plăcinte macedonești. Ne-au rugat, în final, să îi avem în vedere pentru proiecte viitoare ale școlii ce ar putea fi făcute împreună.”

Mesele rotunde care au urmat activităților de asistență la orele cadrelor didactice constănțene au fost deosebit de animate și au evidențiat diferențe de abordări, diferențe de sistem, dar și puncte comune. În plus, la finalul acestora, toți cei implicați au mărturisit faptul că este deosebit de util să poți avea o perspectivă contrastivă a două sisteme de învățământ, fapt care este atât o cale de progres, cât și de autoreglare a demersurilor inițiate de fiecare la clasă.

„Am fost bucuroși să fim gazdele unei astfel de proiect, fiind o excelentă oportunitate pentru dezvoltarea personală și profesională a cadrelor didactice  din  școala noastră și un real schimb de bune practici, căci s-au stabilit legături între cadre didactice care activează în sisteme diferite de învățământ. Fiind prima activitate  de acest gen, am acceptat-o cu emoție, ca pe o provocare, dar feedback-ul oaspeților ne-a demonstrat ca suntem perfect ancorați în contextual european actual. Îi felicit pe colegii  implicați și îmi doresc cât mai multe activități de acest gen,  pentru că avem ce arăta!”, a declarat directorul Școlii „Gheorghe Țițeica”, prof. înv. primar Florentina Țigmeanu.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Dezbatere publică despre taxele și impozitele pe 2023 în Medgidia

lun dec. 5 , 2022
Primăria Municipiului Medgidia organizează joi, 08 decembrie 2022, de la ora 10.00, în sala de ședințe a instituției, dezbaterea publică cu privire la proiectul: „Menținerea impozitelor și taxelor locale care constau într-o anumită sumă în lei sau care sunt stabilite pe baza unei anumite sume în lei, precum și limitele […]
Primăria Medgidia

V-ar putea interesa și: