Școlile se vor redeschide pe 5 mai. În ce scenarii se va funcționa

Școlile din România se vor redeschide după vacanța de Paște, adică miercuri, pe 5 mai. Vor funcționa „în scenariile pe care le știm”, a declarat luni seara premierul Florin Cîțu la TVR.

„Există acele teste pe care le avem de la DSP-uri către Ministerul Educației, acele teste normale, cam 2% au fost folosite, în acest moment școlile le vom redeschide în scenariile pe care le știm. În ceea ce privește testele, ministerele vor discuta între ele. Am încredere că vor găsi o soluție și vom vedea cum vom face până săptămâna viitoare. (…) Școlile nu au fost închise, elevii au fost în vacanță, ei vin înapoi în scenariile pe care le aveam în vigoare și înainte. (…) Aceste decizii privind testarea se fac de comun acord între ministerele Sănătății și Educației, prin ordin comun”, a spus Florin Cîțu.

Declarațiile, la minutul 11:00 în video-ul de mai jos:

https://www.facebook.com/watch/live/?v=895522634513990&ref=notif&notif_id=1619457785205587&notif_t=live_video_explicit

Elevii vin la școală de la jumătatea săptămânii viitoare, miercuri, 5 mai, pentru încă șapte săptămâni, potrivit calendarului oficial. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a declarat duminică seara, la Antena3, că toți elevii vor veni fizic la școală, daca localitatea este scenariul verde. Acesta a adăugat că a cerut în Comitetul interministerial şi Ministerului Sănătăţii aplicarea testării non-invazive în şcoli. Ministrul a anunțat că Guvernul “va analiza şi va decide” cine va cumpăra testele pe bază de salivă. Nici acum, INSP nu a inclus aceste teste pe lista celor omologate pentru depistarea infecției cu SARS-CoV2, potrivit declarațiilor lui Cîmpeanu.

Scenariile în care funcționează în prezent școlile din România:

Scenariul 1Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori

Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.

Scenariul 2 – Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1000 dar mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori.

a) Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi  a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie;

b) Participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu.

Scenariul 3 – Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 locuitori dar mai mică de 6/1000 de locuitori.

a) Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar;

b) Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a elevilor din clasele a VIII-a şi  a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor protecţie, cu prezența fizică de până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculați în respectivele clase terminale;

c) Participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu.

Puteți urmări știrile Constanța 100% și pe Facebook, și pe Google News.

energia residence
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.