Se constituie Grupul de Luptă al NATO în România. Franța, vârf de lance, va disloca un detașament de apărare antiaeriană în Dobrogea

Avioane de vânătoare germane deasupra Constanței. Foto: Twitter/Luftwaffe

Grupul de Luptă al NATO (Battle Group Forward Presence – BGFP) din România se constituie, începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO, dislocate în țara noastră.

Constituirea grupurilor de luptă (Bulgaria, România, Slovacia și Ungaria) se înscrie în setul mai larg de măsuri adoptate de NATO pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare pe termen mediu și lung, ca urmare a conflictului militar declanșat de Federația Rusă în Ucraina.

La propunerea Franței de a prelua rolul de națiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance („Spearhead”) al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), va forma BGFP pe teritoriul național, integrând, rotațional, efective ale Belgiei și Țărilor de Jos. Forțele principale ale BGFP vor fi dispuse în Centrul Național de Instruire Întrunită din Cincu unde vor executa misiuni și activități de instrucție alături de structuri ale Armatei României.

Totodată, Franța va disloca un detașament de apărare antiaeriană în Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană din Capu Midia.

BGFP va conduce la creșterea cooperării militare a României cu Franța și, implicit, la creșterea securității spațiului euro-atlantic pe flancul estic. Cooperarea cu partenerii strategici și existența pe teritoriul național a unor structuri de luptă relevante contribuie la creșterea capacității de reacție în contextul crizei din regiunea Mării Negre.

V-ar putea interesa și:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

M-am săturat de Constanța altfel. Vreau una normală!

Thu May 19 , 2022
Imaginea de sus este de azi, 19 mai, de pe strada Ștefan cel Mare din Constanța. Două doamne de vârsta a treia pășeau încet, cu ochii în jos, ținându-se de mână. „Ce rușine. Vine vara, vin turiștii.”, spune una. În fotografia de jos, în stânga, vedeți cum un tată își […]

V-ar putea interesa și: