Se face lumină în cazul incredibilei taxe fiscale impuse unui om de afaceri la Năvodari. Statul român își cere drepturile

navodari somaco
Locul încercuit cu galben reprezintă terenul pentru care Primăria Năvodari consideră că Somaco Construct trebuie să plătească o taxă cinci milioane de euro

Știți ce înseamnă, în opinia noastră, noțiunea de „stat mafiot”? Înseamnă că niște autorități ale statului, conduse vremelnic de niște persoane, pot inventa taxe fiscale și le pot impune, cu ajutorul instituțiilor din subordine, taxe prin care afaceri și vieți sunt puse pe butuci.

Din fericire, mai există în România instituții pentru care dreptatea nu este numai un cuvânt sec și care fac tot ce este posibil pentru a afla adevărul. În cazul în care vorbim, printre ele se numără Comisia de Abuzuri a Senatului, Ministerul Finanțelor și Curtea de Conturi. Există însă și un revers al medaliei. Procurori și judecători care au încercat să ascundă adevărul, complicități cu iz penal care trebuie, la un moment dat, să iasă la iveală, cancerul acesta care s-a instalat într-o parte a organismului justiției din România trebuie eradicat. Întotdeauna, în astfel de cazuri, vine și o vreme a remușcărilor, un timp în care se regretă ce s-a făcut în trecut, mai ales când lucrurile de dezvăluie în fața ta așa cum sunt ele, de fapt. Posibil ca aceste remușcări să-i încerce, azi, și pe magistrații despre care vorbim.

Imaginați-vă că ați cumpărat un teren pe malul unui lac și descoperiți că, în timpul unei furtuni, apa ajunge la vilele turistice pe care le-ați construit, vile care ajută orașul să devină stațiune turistică, așa cum își dorea. Așa a făcut un om de afaceri care a construit vilele Verona din zona Mamaia Nord, care aparține administrativ de Năvodari. Vorbim despre consolidarea malului pe o suprafață de 4.646 de metri pătrați. Repetăm: teren cumpărat, pe bani mulți, de la un privat, nu primit în dar de la primărie.

Am fost și noi la fața locului, să vedem construcția: nici vorbă despre depozit de materiale de construcții. Am găsit în schimb o platformă bine amenajată care protejează malul. Și nu numai noi am văzut acest lucru, ci și alte instituții ale statului, despre care vom vorbi mai jos.

După ce s-a făcut stăpână peste domeniul statului, Primăria a pretins că societatea turistică ar fi ocupat terenul orașului pentru a depozita materiale de construcții. La fața locului nu era niciun depozit și nicio grămadă neconsolidată de materiale, ci o platformă netedă ca-n palmă, cu aparența unei splendide plaje naturale. Cu toate acestea, Matei a ținut-o pe a lui, că sunt depozite, adică grămezi neconsolidate, și a emis o decizie de impunere fiscală fără număr de înregistrare. În acest fel, investitorul a fost scos dator cu două milioane de euro. Vorbim aici de cea mai mare taxă fiscală din lume, dar și de cea mai cretină explicație care a fost găsită vreodată pentru o asemenea japcă de proporții.

Primarul Matei a inițiat o hotărâre de Consiliu Local prin care a înscris în proprietatea localității acest teren consolidat, dar și alte terenuri riverane lacului. Este vorba despre suprafețe întinse din zona de protecție a lacului, care aparțineau de drept statului român. Același primar condamnat penal în alt dosar, care și-a ispășit o parte din pedeapsă în penitenciare.

În august 2012, firma omului de afaceri Grigore Comănescu, despre el este vorba, e anunțată de Poliția Locală Năvodari că trebuie să plătească circa două milioane de euro, taxă fiscală pentru ocuparea terenului cu materiale de construcții?! O taxă calculată așa cum se calculează și florăreselor, spunea primarul de atunci, Nicolae Matei, la un post de televiziune, de parcă florăresele din Năvodari au plătit vreodată în viața lor taxe de două milioane de euro primăriei. O taxă care nu are niciun număr de înregistrare, dacă vă puteți imagina așa ceva. Cu alte cuvinte, un angajat al primăriei îți bate la poartă și îți dă o hârtie, pe care o poate redacta oricine, în care scrie că trebuie să plătești vreo două milioane de euro. Cam pe principiul fiscal „că așa vrea mușchii mei”.

Vi se pare absurd? Este. De aceea, firma despre care vorbim, Somaco Construct SRL, a trimis memorii la mai multe instituții din România, dar și la Comisia Europeană. Una dintre cele care au răspsuns în cel mai profesionist mod cu putință este Comisia de Abuzuri a Senatului României. Pentru că și-au dat seama că au de-a face cu un caz excepțional, aceștia au solicitat Curții de Conturi un audit la Năvodari, audit care a avut loc în urmă cu aproximativ un an. Am scris pe larg despre acest control, care a descoperit nereguli grave. De exemplu, faptul că niște firme private care au concesionat teren pe malul lacului Tașaul și au ridicat acolo restaurante nici măcar nu erau în evidența Primăriei Năvodari, nu plăteau niciun leu la bugetul local sau de stat! Experții Curții de Conturi au fost la fața locului, la Complexul Verona, au făcut poze și au văzut că nu este nicidecum vorba despre un depozit de materiale de construcții, ci de o lucrare hidrotehnică menită să combată eroziunea terenului. Au mai stabilit că terenul afectat acestei lucrări făcea parte din zona de protecție și din cuveta lacului, cele două făcând parte din domeniul public al statului. Au notat și că lucrările hidrotehnice cu rol în prevenirea acțiunii distructive a apei sunt prin destinația lor proprietatea publică a statului, potrivit Legii Apelor.

L-au întrebat și pe actualul primar Florin Chelaru despre una, despre alta. Acesta l-a luat pe „nu știu” în brațe.

Iată care sunt faptele. Experții Curții de Conturi i-au adresat câteva întrebări lui Florin Chelaru despre acest caz. Întrebările sunt consemnate în raport. Se întâmpla anul acesta, rețineți. Chelaru a primit 11 întrebări. A fost întrebat, de exemplu, dacă știe că zona cuprinsă între luciului lacului Siutghiol și limita proprietății Somaco Construct era supusă unei eroziuni accentuate ce a determinat în perioada 2005 – 2007 o retragere masivă a limitei malului ca urmare a alunecărilor de teren de amploare medie și mare? Răspunsul primarului Florin Chelaru: „NU”. A mai fost rugat să precizeze dacă are la cunoștință de efectuarea unor lucrări de consolidare a malului lacului Siutghiol, în zona de protecție, de către SC Somaco Construct SRL, împotriva acțiunii distructive a apei. Răspunsul primarului Florin Chelaru: „Nu aveam în atribuții direcția de urbanism, nu am cunoștință de documente privind lucrări de consolidare”. A mai fost întrebat dacă a constatat edificarea unor construcții neautorizate, pe malul lacului Siutghiol și pentru care a solicitat desființarea acestora. Răspunsul lui Chelaru: „Nu aveam în atribuții acest serviciu, nu aveam cunoștință la acel moment.” De fapt, însă, într-un document oficial al Primăriei Năvodari, cu numărul de înregistrare 15618, din data de 15 martie 2013 (două mii treisprezece), către Judecătoria Constanța, document semnat de către Florin Chelaru, pentru primarul Nicolae Matei (Chelaru era viceprimar) se spune: „Vă facem cunoscut faptul că pe terenul aparținând domeniului public în suprafață de 923 mp și pe terenul aparținând domeniului privat al orașului Năvodari, în suprafață de 3723 mp, SC Somaco Construct, a depozitat și depozitează încă materiale de constând în nisip, piatră, pietriș, ș.a., pe care le-a folosit la stoparea eroziunii malului lacului, dar și pentru amplasarea a patru cheiuri de amarare ambarcațiuni”. Documentul este contrasemnat de Lazăr Florian, de la Poliția Locală. Deci știa.

Curtea de Conturi nu a plecat cu mâna goală, ci a lăsat niște sarcini pentru Primăria Năvodari, condusă de Chelaru. Printre altele, să constituie o comisie mixtă cu Autoritatea Națională Apele Române, pentru a se determina exact modalitatea de predare a terenului către statul român.

Primarul Chelaru a atacat decizia Curții de Conturi, iar avocații primăriei, plătiți din bani publici, au tărăgănat procesul circa un an. După mai bine de la un an de la control, procesul nu s-a încheiat. Se apropie însă de final, pentru că pronunțarea este fixată pentru joi, 29 noiembrie.

ANAR nu a stat însă cu mâinile în sân și a pus piciorul în prag: a deschis un proces de revendicare dar nu numai pentru terenul însușit de Primăria Năvodari de la Somaco Construct, ci pentru toată zona de protecție a lacului Siutghiol, adică pentru circa 6,5 hectare, plus construcțiile hidrotehnice aferente! Vorbim aici și despre lucrările hidrotehnice realizate de alți proprietari din zonă.

S-a deschis astfel o cutie a Pandorei care ar putea avea efecte incredibile.

Urmărim cazul și vă ținem la curent.

Menționăm că,la momentul apariției concluziilor Curții de Conturi, am solicitat un punct de vedere Primăriei Năvodari, dar nu l-am primit. Le stăm la dispoziție dacă doresc să și-l expună.


Puteți urmări Constanța 💯% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Solid House te aduce mai aproape de mare

mar nov. 27 , 2018
Solid House Mamaia 507 te aduce mai aproape de mare. Amplasat pe malul lacului Siutghiol, în zona Butoaie, aproape de cele mai cunoscute cluburi, plaje și terase, ansamblul rezidențial îți pune la dispoziție 237 de apartamente și garsoniere la cheie cu posibilitatea de plată prin Rate la Dezvoltator. Detalii pot […]

V-ar putea interesa și: