Se împlinesc 49 de ani de când românii au inaugurat unul din cele mai frumoase drumuri din lume

A fost numit de mulți „cel mai frumos drum din lume”. Astăzi este ziua lui. A Tansfăgărășanului.

Acum 49 de ani, la 20 septembrie 1974, pe platoul Bâlea Lac, la cota 2042, a fost inaugurat Transfăgărăşanul, o grandioasă lucrare de infrastructură care a deschis o nouă legătură între Muntenia şi Transilvania.

Drumul naţional Transfăgărăşan traversează cel mai înalt lanţ muntos din ţara noastră, Munţii Făgăraş, de la barajul lacului de acumulare Vidraru până la şoseaua Sibiu-Făgăraş, pe parcursul a 90 de kilometri. Trecerea de pe versantul sudic pe cel nordic se realizează printr-un tunel lung de 887 de metri, situat între vârfurile Capra şi Paltinul, la altitudinea de 2042 metri.

„Construcţia a început în anul 1969. Armata a acţionat într-o primă etapă cu două detaşamente de genişti din Regimentul 1 Geniu „Alexandru Ioan Cuza”, din Râmnicu Vâlcea. Acestea, cu un efectiv de aproximativ 200 de militari fiecare, au atacat lucrarea din două părţi: de la nord la sud, de la şoseaua Sibiu-Făgăraş, pe valea Bâlei, către cabana Bâlea Cascadă şi de la sud la nord pe marginea lacului Vidraru şi valea Caprei.

Pe măsura creării fronturilor de lucru şi creşterii volumului de lucrări, unităţile de geniu au fost întărite şi cu militari din unităţi de alte arme, aceste efective schimbându-se din şase în şase luni, iar atunci când a fost nevoie de forţe sporite de geniu pentru realizarea anumitor obiective, periodic au fost trimise pe Transfăgărăşan subunităţi constituite din aproape toate unităţile de geniu din ţară.”, a anunțat Ministerul Apărării Naționale.

Cifre impresionante

Pentru realizarea acestei lucrări de excepţie, ce rivalizează cu marile drumuri din Alpi, s-au executat circa 4 milioane metri cubi de terasament, 290 de mii metri cubi de fundaţii, 598 de mii metri pătraţi de suprastructuri de macadam, 290 de mii metri cubi de zidărie, 830 de lucrări transversale, 27 de viaducte şi poduri deosebit de rezistente, s-au folosit peste 6 milioane de kilograme de explozibil, iar utilajele şi maşinile au consumat mai bine de 18 milioane de motokilometri.

Cu prilejul inaugurării drumului Transfăgărăşan au fost decoraţi cu ordine şi medalii 553 de ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi.

Respectul şi recunoştinţa noastră tuturor celor care au contribuit la această realizare de excepţie!

Ceremonie militară

În data de 20 septembrie 2023 a avut loc o ceremonie militară cu ocazia aniversării a 49 de ani de la darea în folosință a drumului strategic Transfăgărășan. În semn de recunoștință și apreciere față de cei care au luat parte la această frumoasă construcție, au fost depuse coroane și jerbe de flori de către militarii Batalionului 136 Geniu „APULUM” împreună cu col (rtr.) Panduru Nicolae, președintele Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, filiala Alba și membri din asociație, la Monumentul Geniștilor, Poarta Întâlnirii, Monumentul Imnului Transfăgărășanului precum și în locul producerii avalanșei, unde și-au pierdut viața militari ai Regimentului 52 Geniu „APULUM”.

Premergător acestei activități, militarii geniști au restaurat monumentele care necesitau acest lucru.

Foto: Constanta 100%, MApN


Puteți urmări Constanța 💯% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Ce credeți despre Poliția Constanța? IPJ vă invită să răspundeți la un chestionar

vin sept. 22 , 2023
Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța a lansat un chestionar ce conține 15 întrebări menite să reflecte percepția dumneavoastră asupra instituției noastre și gradul de încredere pe care îl aveți în această instituție. Chestionarul este menit să „îmbunătățească permanent activitatea instituției, în special în ceea ce privește relația cu cetățenii […]

V-ar putea interesa și: