Se reintroduce taxa auto pe poluare: milioane de șoferi români sunt vizați

O nouă taxă auto pentru poluare este inclusă în cererea de plată numărul 4 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), programată să fie depusă în luna iunie. Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a avertizat că măsura va avea un impact semnificativ, vizând peste 8 milioane de mijloace de transport.

Taxa auto și riscul pierderii fondurilor europene

România s-a angajat, prin PNRR, să taxeze utilajele grele și mijloacele de transport poluante, iar termenul-limită pentru prezentarea unui plan clar este luna iunie. Neîndeplinirea acestui jalon, gestionat de Ministerul Transporturilor, ar putea costa România între 300 și 600 de milioane de euro din fondurile europene, potrivit unor surse Digi24.

Când va intra în vigoare noua taxă

Ministrul Marcel Boloș a declarat că această măsură urmează să fie aplicată de la 1 ianuarie 2026. În cadrul cererii de plată 4, taxa pe poluare nu este parte a reformei fiscale, dar va avea un impact major asupra milioanelor de proprietari de autoturisme. Noua lege va include și taxarea utilajelor grele în funcție de numărul de kilometri parcurși, precum și a mijloacelor de transport poluante.

„Jalonul este la Ministerul Transporturilor și este unul extrem de sensibil. Este un jalon foarte important pentru reformele asumate prin PNRR și de mare complexitate. Această taxă va afecta mulți posesori de mijloace de transport și va avea impact asupra bugetelor autorităților locale”, a explicat ministrul Boloș.

Cum vor fi folosiți banii din noua taxă

Fondurile colectate din această taxă vor fi distribuite astfel:

  • Autorităților locale, pentru implementarea de măsuri legate de mobilitate și mediu;
  • Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), pentru întreținerea și modernizarea drumurilor.

Modificările legislative privind rovinieta și taxa TollRo

O lege adoptată în 2023 prevede că, începând cu 1 ianuarie 2026, rovinieta se va aplica doar vehiculelor ușoare (sub 3,5 tone), iar taxarea se va face în funcție de categoria mașinii, clasa de poluare și durata de utilizare a drumurilor publice. Vehiculele grele vor fi supuse unui nou sistem de taxare, TollRo, care va calcula costurile pe baza numărului de kilometri parcurși. Ministerul Transporturilor trebuie să stabilească tariful exact pentru TollRo până la finalul lunii martie 2025.

În acest context, Compania de Drumuri este în proces de achiziție a unui sistem de monitorizare și control pentru a facilita implementarea noului sistem de taxare.

Istoria taxei auto în România

România a avut anterior o taxă auto, transformată ulterior în timbru de mediu, pe care șoferii de vehicule poluante erau obligați să o plătească. Totuși, Curtea Europeană de Justiție a declarat această taxă ilegală, forțând statul să returneze integral banii șoferilor. Impactul bugetar al acestei returnări a fost de 6,5 miliarde de lei.

Ce urmează?

Săptămâna viitoare, o delegație a Comisiei Europene va veni la București pentru a discuta cu guvernul condus de Marcel Ciolacu despre progresul implementării PNRR. În cadrul acestor discuții vor fi abordate și cererile de plată, inclusiv cererea numărul 3, problemele identificate de Comisie, precum și o eventuală extindere a termenului de finalizare pentru anumite investiții.

Noua taxă auto rămâne un subiect sensibil pentru șoferii români, iar detaliile exacte privind modul de aplicare și impactul asupra cetățenilor vor fi clarificate în lunile următoare.

Câte mașini vechi sunt în România

Raportul Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI) arată că, la finalul anului 2024, în România erau înmatriculate 10.785.260 de vehicule, în creștere cu 4,37% față de 2023, când parcul auto național număra 10.333.293 de unități.

Problema vechimii autoturismelor din România continuă să fie un motiv de îngrijorare.

Structura parcului auto în 2024

Din totalul vehiculelor înregistrate, 8.449.781 sunt autoturisme, reprezentând o creștere de 4,23% față de 2023. Alte categorii includ:

  • Autovehicule pentru transport mărfuri: 1.119.723 unități;
  • Remorci: 473.292 unități;
  • Motociclete: 224.688 unități;
  • Mopede: 6.614 unități;
  • Autobuze și microbuze: 57.128 unități;
  • Semiremorci: 173.071 unități;
  • Vehicule pentru scopuri speciale: 57.671 unități;
  • Tractoare: 38.339 unități.

Recomandare: Vrei să-ți cumperi o mașină la mâna a doua? Iată ce îți recomandă Protecția Consumatorilor

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website. Comentariile la articole sunt moderate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Cod galben de vânt în Constanța - temperaturi de până la -7 grade

sâm feb. 8 , 2025
Municipiul Constanța se află sub cod galben de vânt puternic până la ora 12:00. Centrul Meteorologic Regional Dobrogea informează că, în intervalul menționat, în județul Constanța se vor înregistra intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 50…70km/h. Gradul de agitație al mării: 3 – 4 la coastă și predominant […]