Se vor interzice centralele de apartament? Ministrul Mediului confirmă că Primăria Constanța a răspândit un fake news

De mai mulți ani se anunță fie interzicerea centralelor de apartamente, fie înăsprirea condițiilor. S-a ajuns chiar până acolo încât Primăria Constanța să anunțe că nu vor mai putea fi folosite din 2029.

Ei bine, nu este deloc așa. Noul ministru al Mediului, Mircea Fechet, a promis că va face „o analiză serioasă” pe acest subiect, dar nu a avansat niciun termen. Nicidecum nu a pomenit că centralele deja instalate nu vor mai putea fi folosite.

„Încă nu am luat o decizie privind termenul la care aceste centrale vor dispărea, însă pe termen lung eu sunt convins că în România şi în marile aglomerări urbane vom avea din ce în ce mai puţine astfel de centrale. Nu vreau să dau acum un termen, pentru că va trebui să fac o analiză foarte serioasă în legătură cu acest subiect, dar vă promit că, în foarte scurt timp, vom prezenta opinia mea şi a ministerului până la urmă şi despre centralele de apartament”, a declarat miercuri noul ministru al Mediului, Mircea Fechet, citat de Agerpres.

E drept însă că Uniunea Europeană își propune renunțarea la centrale pe gaz cât mai curând posibil.

Propunerile REPowerEU încurajează statele membre să elimine treptat centralele pe combustibili fosili din clădiri, să înăsprească cerințele naționale pentru înlocuirea centralelor de aprtament și să limiteze după anul 2029 pentru introducerea pe piață de centrale pe gaze. De asemenea, REPowerEU încurajează statele membre să introducă interdicții naționale pentru centralele de apartament care utilizează combustibili fosili în clădirile existente și noi. Deși există astfel de intenții la nivelu UE, nu există încă o legislație a UE care să impună astfel de interdicții, potrivit unei analize a președintelui Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță.

Potrivit acestuia, opt țări europene au început deja procesul de interzicere a utilizării centralelor pe gaz în clădiri:

  • 1. Danemarca – a interzis din 2013 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale. A stabilit ca până în anul 2028 jumătate din imobile să fie racordate la rețeaua de încălzire centrală
  • 2. Norvegia – a interzis din 2017 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale
  • 3. Olanda – a interzis din 2018 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale
  • 4. Franța – datorită introducerii limitelor de emisii de CO2 a instalațiilor de încălzire a noilor imobile, de facto a interzis din anul 2022 montarea de centrale gaz și produse petroliere
  • 5. Austria – impune din anul 2024 interzicerea reparării vechilor centrale termice și montarea de noi centrale termice
  • 6. Germania – impune din anul 2024 obligația ca 64% din energia folosită pentru noi sisteme de încălzire să fie din energie regenerabilă, defacto interzice din anul 2022 montarea de centrale gaz și produse petroliere
  • 7. Marea Britanie – interzice din anul 2025 montarea de centrale pe gaz și produse petroliere în imobilele noi
  • 8. Belgia – interzice din anul 2025 montarea de centrale pe combustibili fosili în imobilele noi.

Câte centrale termice pe gaz sunt în România

Potrivit unui document al Ministerului Energiei, România are în prezent un total de circa 8,5 mil locuințe, din care sunt locuite aproximativ 7,5 milioane. Dintre acestea, cca. 4,2 milioane sunt locuințe individuale, iar circa 2,7 milioane de locuințe sunt apartamente amplasate în blocuri de locuit (condominiu).

Din totalul locuințelor, numai circa 1,2 milioane sunt racordate la sistemele centralizate (cca. 600.000 de apartamente doar în București). O treime din locuințele României (aproape 2,5 milioane) se încălzesc direct cu gaz natural, folosind centrale de apartament, dar și sobe cu randamente extrem de scăzute (cel puțin 250.000 de locuințe).

Aproximativ 3,5 milioane locuințe (marea majoritate în mediul rural) folosesc combustibil solid – majoritatea lemne, dar și cărbune – arse în sobe cu randament foarte scăzut. Restul locuințelor sunt încălzite cu combustibili lichizi (păcură, motorină sau GPL) sau energie electrică. Peste jumătate dintre locuințele din România sunt încălzite parțial în timpul iernii.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Marian Crușoveanu, PNL: „Mă aștept să avem o colaborare pragmatică cu ministrul Grindeanu pentru proiectele de investiții ce vizează județul Constanța”

mie iun. 14 , 2023
Comisiile reunite de Transport și Infrastructură din Parlament l-au audiat azi pe Sorin Grindeanu, desemnat pentru funcția de ministru al Transporturilor. Marian Crușoveanu, deputat PNL care face parte din prima comisie, a precizat că în momentul de față, la nivelul acestui minister, se implementează investiții fără precedent și modul în […]

V-ar putea interesa și: