SEAS 2023 – teatrul schimbă Constanța în bine

Au fost șapte săptămâni frumoase în Constanța pentru iubitorii de cultură, în general, de teatru, în special. Pentru oamenii cărora le place să-și pună întrebări, să caute răspunsuri, așa cum numai teatrul știe să facă, și care, în final, ne face puțin mai buni.

Ieri, Teatrul de Stat Constanța a prezentat bilanțul SEAS, adică Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului.

Evenimentul a fost organizat de Teatrul de Stat Constanţa, cu finanţarea Consiliului Judeţean Constanţa, și are ca partener principal Primăria Municipiului Constanţa.

„Am pus Constanța pe harta culturală a României. Ce s-a întâmplat la Constanța a fost ceva extraordinar. Eu mereu am spus că educația se face prin cultură.”, a spus Mihai Lupu, președintele CJC, prezent la conferință.

Erwin Șimșensohn a făcut un bilanț al celor șapte săptămâni. A fost extrem de deschis, prezentând inclusiv cheltuielile în amănunt. Totalul a fost de 1,8 milioane lei, cei mai mulți bani, 690.000 lei, fiind trecuți în contul onorariilor artiștilor/trupelor invitate. Pe locul al doilea, 350.000 de lei, se situează cheltuielile pentru cazare.

În total au fost peste 7.200 de spectatori plătitori, în total (cu invitați, voluntari, etc.), peste 10.000. La ei s-au adăugat circa 20.000 – 25.000, spun jandarmii, care au asistat la cele trei zile de teatru stradal, care au făcut parte din SEAS.

Este, evident, mult mai mult decât nimic, dar cred că potențialul este imens. Festivalul de la Sibiu a avut, în acest an, circa 90.000 de spectatori pe zi, spun organizatorii. A durat 30 de ani să se ajungă aici, dar este dovada că există un interes imens pentru cultură. Că se poate, dacă există oameni talentați și dornici de muncă, dar și finanțare.

Cultura nu este un moft, este un serviciu social de importanță capitală, precum sănătatea de exemplu.”, a spus directorul TSC.

În Sibiu și Cluj, de pildă, evenimentele culturale aduc și bani.

Organizatorii promit că va exista și SEAS 2024.

Câteva recenzii ale spectacolelor din cadrul SEAS 2023 puteți citi mai jos:

„Mass”. Careul de (ne)vinovați

Goi pușcă, dar plini de înțelesuri

„Spectatorul condamnat la moarte”. Spectatorii condamnați la reflecție

Orașul (și al) nostru


Puteți urmări Constanța 💯% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Marcel Ciolacu anunță în presa străină că Portul Constanța va tranzita de două ori mai multe cereale din Ucraina

mar aug. 29 , 2023
România va dubla capacitatea principalului său port de la Marea Neagră și a căilor de transport pe Dunăre, în termen de două luni, pentru a ajuta Ucraina să-și exporte cerealele, dincolo de raza de acțiune a Rusiei, potrivit unui interviu dat de Ciolacu corespondentului FT la București, citat de Hotnews. […]
Marcel Ciolacu, mesaj pentru oamenii de afaceri din PSD: „Ori rămâi om politic, ori faci afaceri, când le combini sfârşeşti greşit”

V-ar putea interesa și: