Acum ceva vreme am vrut să văd cu ochii mei școala nouă din Peștera, de care toată lumea vorbea de bine. Am ajuns într-o clădire îngrijită, frumoasă, dar care nu m-a dat pe spate. ”E frumoasă, dar parcă prea lăudată”, mi-am spus. Făcusem însă o greșeală: intrasem în școala veche, care fusese reabilitată.
În aceeași curte s-a construit și clădirea cea nouă pe care o lăudau toți. Pe bună dreptate: holuri largi (asta am observat imediat, obișnuit cu culoarele școlilor comuniste), clase încăpătoare, dotate cu tot ceea ce este necasar, grupuri sanitare dotate inclusiv cu uscătoare de mâini, sistem video de supraveghere. Pe scurt, multe lucruri pe care nu le văzusem nici în școlile din municipii.
Să construiești o școală de la zero înseamnă să îți pese de soarta copiilor. Înseamnă, însă, și o cheltuială mare. Astăzi, primarul Valentin Vrabie mi-a spus, la Dobrogea TV, care este secretul educației de top din Peștera. ”Suma alocată în acești șapte ani (n.r. de când este primar) este undeva la 50% din bugetul comunei”, a spus edilul. La un buget de 1,7 milioane lei, circa 850.000 se duc, în fiecare an, pe educație. 400.000 de lei înseamnă numai decontul elevilor care se duc la liceu (da, elevii din Peștera primesc bani să ajungă la licee) și 150.000 de lei înseamnă motorina pentru microbuzele care asigură transportul elevilor.
Jumătate din buget. Să facem un exercițiu de imaginație: câte lucruri s-ar face dacă în municipiul Constanța s-ar aloca jumătate din buget educației? Câte lucruri extraordinare s-ar putea face cu circa 75 de milioane de euro? Pare o fantezie, dar astăzi am aflat că există o comună din România care cheltuie jumătate din bani pentru copii.
Rezultatele se văd: rezultate bune la Capacitate și la concursurile școlare, cum ar fi Rural Math, note mari, licee bune (circa 200 pe an), învățământ superior. ”Dacă în ultimii 25 de ani am avut 4 sau 5 studenți, la ora actuală avem 20”, a mai spus primarul Valentin Vrabie.
Interesant este și că abandonul școlar nu numai că este 0%, dar sunt și câțiva copii care vin din alte localități să învețe în Peștera. ”Avem 102% participare la cursuri”, a explicat primarul.