Sediul Serviciului de Securitate de la Tiraspol, atacat cu grenade. Ce spune guvernul Republicii Moldova

Mai multe explozii au fost raportate, luni, la sediul Serviciului de Securitate de la Tiraspol, potrivit agora.md.

Potrivit deschide.md, Ministerul de Interne din stânga Nistrului a confirmat exploziile.

„Luni, în jurul orei 17:00, în clădirea Ministerului Securităţii Statului PMR, situată la intersecţia străzilor Manoilov şi Karl Marx, au avut loc mai multe explozii. Sunt sparte geamurile de la etajele superioare. Din oficii iese fum. Zona este înconjurată de poliţişti. La faţa locului se află o echipă de investigaţii, pompieri, medici de pe ambulanţă şi specialişti din alte servicii de urgenţă. Potrivit datelor preliminare, focurile au fost trase din RPG-uri. Nu sunt victime”, a transmis serviciul de presă al aşa-zisului Minister de Interne. 

RPG, acronimul de la Ruchnoy Protivotankoviy Granatomyot, este un lansator de grenade de producție sovietică, portabil, reutilizabil, neghidat. Se folosește de la nivelul umărului și poate fi folosit și împotriva tancurilor.

Guvernul Republicii Moldova transmite că obiectivul urmărit de atacul cu lansator de grenade asupra clădirii așa-zisului minister al securității din Transnistria „ține de crearea pretextelor pentru tensionarea situației de securitate”

„Biroul politici de reintegrare își exprimă îngrijorarea în legătură cu incidentul care s-a produs astăzi în orașul Tiraspol. Potrivit informației disponibile, persoane neidentificate au efectuat împușcături din aruncător de grenade asupra sediului așa-numitei structuri de securitate din regiune. Conform datelor preliminare nu există victime sau persoane rănite.

Obiectivul urmărit de incidentul de astăzi ține de crearea pretextelor pentru tensionarea situației de securitate în regiunea transnistreană, ne-controlată de autoritățile constituționale. În acest context, Biroul politici de reintegrare cheamă la păstrarea calmului și împreună cu instituțiile naționale competente monitorizează evoluțiile cazului menționat”, anunță luni executivul de la Chișinău.

Un general rus a spus recent că unul din obiectivele fazei a doua a „operațiunii speciale” este „crearea unui coridor terestru către Crimeea și ieșire la Transnistria”.

General-maiorul Rustam Minekaev, comandant adjunct al Districtului Militar Central al Rusiei susține că în regiunea transnistreană a Republicii Moldova „este suprimată populația vorbitoare de limbă rusă” și că trebuie salvată. 

„De la începutul celei de-a doua faze a operațiunii speciale, care a început în urmă cu două zile, unul din obiectivele armatei ruse este de a stabili un control deplin asupra Donbasului și sudului Ucrainei. Asta va asigura un coridor terestru spre Crimeea, precum și influența asupra infrastructurii vitale a economiei ucrainene, porturile de la Marea Neagră prin care sunt livrate produse agricole și metalurgice”, a mai spus Minekaev. 

Președinția de la Kiev a reacționat la declarațiile generalului rus. Andrei Yermak, șeful biroului președintelui Zelenski, a declarat că „armata ucraineană a dejucat toate planurile ocupanților ruși încă de la începutul războiului”: „Ei cred că pot ocupa Donbasul și sudul Ucrainei, bazându-se pe presiunea economică exercitată asupra statului nostru. Avem propriile noastre scenarii pentru protejarea Ucrainei și vreau să vă reamintesc că multe dintre planurile Kremlinului au fost deja distruse de armata și poporul ucrainean”, a menționat Yermak. 

Reacția Chișinăului 

Într-un comentariu al Biroului politici de reintegrare de la Chișinău se menționează că afirmațiile despre pretinse cazuri de încălcare a drepturilor vorbitorilor de limbă rusă în regiunea transnistreană „sunt nu numai inacceptabile, dar și neîntemeiate, întrucât conduc la sporirea tensiunii și neîncrederii în societate”. „Totodată, având în vedere prezența militară a Federației Ruse în regiunea transnistreană, anume partea rusă exercită controlul efectiv asupra acestei regiuni a Republicii Moldova, fapt constatat în numeroase hotărâri ale Curții Europene a Drepturilor Omului”, se mai arată în comentariul citat. 

Sursă foto: Telegram

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Cum și-a bătut joc România de concurenții de la Olimpiada Națională de Limba Engleză

Tue Apr 26 , 2022
Olimpiada Națională de Limba Engleză a avut loc în perioada 17-22 aprilie 2022, în Pitești. Pentru participanți a fost o experiență îngrozitoare. Iată cum a fost relatată pe grupul tineretposting. „Consiliul Județean ne-a îndrumat coordonatorul să folosim trenul pentru transport, așa că am luat Interregional-ul de noapte – am ajuns […]