Şeful Statului Major al Apărării crede că războiul din Ucraina va fi „lung, de uzură”. Ce spune despre rezerviștii voluntari

Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, consideră că e greu de spus cât va mai dura războiul din Ucraina, dar este de părere că „ne pregătim pentru un conflict lung, un conflict de uzură, că vor fi probleme în regiune pentru o lungă perioadă de timp”.

„În acest moment se pare că am intrat într-o nouă fază, în care Federaţia Rusă şi-a revizuit, cel puţin pentru moment, obiectivele şi se concentrează în zonele din estul Ucrainei, dar nu o vedem capabilă să îşi îndeplinească nici măcar aceste obiective. Probabil la nivel de intenţie vizează şi alte zone din Ucraina, dar luptele sunt concentrate în acest moment în estul Ucrainei. Părerea mea este că ne pregătim pentru un conflict lung, un conflict de uzură, că vor fi probleme în regiune pentru o lungă perioadă de timp şi că, pe măsură ce sancţiunile vor afecta economia rusă vor începe probleme la care trebuie să răspundem din punct de vedere economic şi informaţional în întreg spaţiul european”, a afirmat Daniel Petrecu, la Antena 3.

Generalul a susţinut că este „foarte greu de spus” cât va mai dura războiul din ţara vecină, „pentru că orice război este, în primul rând, o confruntare a voinţelor între beligeranţi”.

Daniel Petrescu a mai afirmat că, în baza acţiunilor concrete desfăşurate de Rusia, „scopul iniţial a fost schimbarea regimului de la Kiev şi să stăpânească o suprafaţă cât mai mare din teritoriul Ucrainei”. 

El a spus că nu este în interesul nimănui destabilizarea unei suprafeţe mari din Ucraina.

Daniel Petrescu consideră că Rusia şi-a supraestimat propriile capacităţi, subestimând capacitatea de răspuns a Ucrainei şi a comunităţii internaţionale. El este de părere că este „foarte greu în secolul XXI în Europa să susţii un război de agresiune”.

Acesta a mai spus că încadrarea rezerviştilor voluntari este un proiect pe care Armata Română îl avea de mai mult timp şi că acesta, la fel ca programele de înzestrare a Armatei şi cele privind completarea acesteia cu militari profesionişti, face parte din proiectul Armata României 2040.

„Şi chestiunea privind rezerviştii voluntari şi chestiunea privind programele de înzestrare sunt legate de modul în care am proiectat construcţia structurii de forţe a Armatei României până în anul 2040. În perioada pandemiei am avut timp să gândim mai mult şi să planificăm, am făcut un proces de analiză strategică a apărării, am ieşit şi am prezentat în CSAT un program – Armata României 2040 – în care am etapizat mai multe obiective. Nu am prevăzut atunci atacul din Ucraina, dar aceste obiective rămân valabile, probabil trebuie să grăbim un pic modul în care trece la îndeplinirea acestora, pentru că avem nevoie de o armată bine dotată, bine instruită şi o armată bine încadrată”, a afirmat şeful Statului Major, la Antena 3, vineri seară.

El a explicat că pe lângă campania privind rezerviştii voluntari se desfăşoară şi o campanie de încadrare a funcţiilor din armată cu militari profesionişti, unde există interes din partea românilor.

De asemenea, a crescut numărul de locuri în liceele şi academiile cu profil militar. 

„În primul rând, avem nevoie să încadrăm necesarul de pace al unităţilor. Am constatat şi acum, şi am prevăzut şi dinainte, că depindem foarte mult de declanşarea stării de urgenţă şi declanşarea stării de mobilizare. Avem nevoie să completăm unele unităţi, pe timp de pace, înainte să ajungem la nevoia de a declanşa una dintre aceste stări prevăzute de Constituţie şi atunci o soluţie este cu rezerviştii voluntari pe care-i putem aduce la pregătire în unităţi şi care pot completa unele unităţi care au planificat un nivel al capacităţii operaţionale mai mare. Iniţial nu am avut foarte mult succes, anul trecut a avut un succes mai mare după ce au fost nişte modificări legislative, dar şi aici, din aproximativ 800 de candidaţi după desfăşurarea tuturor probelor, vizită medicală şi aşa mai departe am încadrat destul de puţini. Noi sperăm că putem să încadrăm, să ajungem, domnul ministru stabilise o cifră de 10.000 de militari, în timp”, a explicat şeful Statului Major. 

El a susţinut că România are nevoie să permită celor care doresc să facă serviciul militar să îl facă, voluntar şi plătit, având în vedere că după suspendarea serviciului militar obligatoriu vârsta medie a rezerviştilor a crescut, iar oamenii care au fost pregătiţi cu zeci de ani în urmă ar avea dificultăţi în manevrarea noii tehnici de luptă.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

La mulți ani, Constanța noastră dragă de care-și bat joc politicienii!

sâm mai 21 , 2022
La mulți ani, Constanța! Astăzi este ziua ta. Ai tot ce-ți trebuie pentru a fi cel mai frumos oraș din România: o mare superbă, o zonă veche unică în această parte a lumii, lac, port, dar mai presus de toate mulți oameni care-ți fac cinste. Au venit aici oameni geniali […]
constanta de sus

V-ar putea interesa și: