Senatorul AUR de Constanța sare în ajutorul unui român condamnat la 30 de ani de închisoare în Chile pentru trafic de droguri

Sorin Cristian Mateescu, senator AUR Constanța, și George Rusu, condamnat în Chile pentru consumi ilicit de droguri şi infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat. Foto: Facebook

Pe 13 septembrie 2004, în orașul Calama din Chile polițiștii au depistat un camion în care s-au identificat aproximativ 1.900 de pachete compacte de clorhidrat de cocaină ascunse în plafon. George Rusu, un român, a fost unul din cei arestați. A primit opt ani de închisoare.

În anul 2009, Tribunalul din Colina, Chile, l-a condamnat pe clujean la 25 de ani de închisoare sub acuzațiile de trafic de droguri, consum ilicit de droguri şi de constituire a unui grup infracţional organizat. Românul făcea parte dintr-o bandă formată din cinci persoane, acestea primind condamnări ce însumează 75 de ani de pușcărie, informa în 2009 publicația latercera.com. Printre dovezi se găseau chiar și convorbiri telefonice.

Potrivit sursei citate, Rusu a condus banda din închisoarea în care se afla deja încarcerat.

Cazul său a fost prezentat recent profesorul Marius Balo, cel care a stat în închisoare în China timp de 8 ani.

Mesajul său a fost preluat cuvânt cu cuvânt de Sorin Cristian Mateescu, senator AUR Constanța, care l-a transmis către preşedintele Klaus Iohannis, senatorii PNL şi premierului Nicolae Ciucă.

Senatorul cere implicarea tuturor celor de mai sus pentru ca traficantul român să fie transferat în România.

Iată mesajul acestuia:

„Încep această declaraţie politică cu un apel către Preşedintele României şi către Primul Ministru al Guvernului României, care au  susţinut că sunt adversari declaraţi al politicilor statelor care încalcă drepturile omului. Mai exact, acest apel îl privește pe clujeanul Marius Balo, care poate fi un caz generalizat al românilor condamnaţi în închisorile din întreaga lume, iar reprezentanțele consulare românești nu fac eforturi pentru extrădarea lor în țară, așa cum ar fi normal .

Domnule Președinte al României, domnule Prim-ministru, doamnelor și domnilor senatori liberali,  după cazul profesorului Marius Balo, care a fost condamnat abuziv timp de 8 ani de închisoare în China, iar în urma mediatizării cazului și a interpelărilor către dumneavoastră și domnii prim-miniștri Cîțu și ulterior Ciucă, s-a reușit demararea procedurile de extrădare, vă prezint mai jos un caz care a fost tratat cu superficialitate de reprezentanții diplomatici din subordinea domnului ministru Bogdan Aurescu :

George Rusu a fost arestat în anul 2004 în Chile și ulterior condamnat la 30 de ani de închisoare pentru trafic de droguri. Cantitatea era uriașă. Nu știu cum a ajuns implicat în așa ceva. Nu știu dacă pedeapsa pe care a primit-o este corectă sau nu, dar vorbim de un cetățean al României pentru care ar trebui să ne batem fiecare dintre noi ca și parlamentari.

După 19 ani petrecuți în temnița chiliană, George a intrat în greva foamei în urmă cu 10 zile. De ce? Pentru că în urmă cu doi ani, în luna martie 2021, Tribunalul Cluj i-a admis cererea de transfer în România, pentru a își ispăși aici, într-un penitenciar românesc, restul de pedeapsă. Nu a mai venit însă nimeni după el. Așteaptă de doi ani de zile să fie adus în țară. Reprezentanții Ambasadei României din Chile nu răspund la apelurile familiei și nici măcar a presei românești.

Domnul George Rusu mai are 11 ani de executat. Nu cere să fie eliberat, ci doar să beneficieze de acest drept pe care îl are un cetățean român întemnițat într-o țară străină. Să fie adus acasă. Este dreptul lui. În cazul lui Marius Balo s-a adus ca scuză pandemia, în cazul lui  Rusu se pare că nu există nicio scuză.

Stimaţi colegi, în baza celor prezentate fac apel către senatorilor liberali, conducerii Senatului României să depună eforturi către Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, către Primul Ministru al Guvernului României, domnului Nicolae Ciucă, domnului ministru Bogdan Aurescu să dea dovadă de apărarea drepturilor românilor din închisorile internaționale şi să depună eforturi pentru a fi transferaţi condamnaţii români, de genul lui George Rusu, din închisorile regimurilor care încalcă drepturile omului, cum este statul Chile. Reamintesc că clujeanul Rusu este într-un stadiu grav al sănătății, existând pericolul să moară până vom avea noi o reacție ca reprezentanți ai statului român.”, a transmis Sorin Cristian Mateescu, deputat AUR Constanța.

Totodată, parlamentarul constănțean a adresat și o întrebare ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Lucian Aurescu referitor la stadiul extrădării lui George Rusu.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

One thought on “Senatorul AUR de Constanța sare în ajutorul unui român condamnat la 30 de ani de închisoare în Chile pentru trafic de droguri

  1. Sânt pensionar și mă bat de 50 de ani sa fiu retribuit in ROMANIA in functie de realizări de zeci de mii de euro dar nu am primit decât un salariu de1.5 ori mai mare decât cel minim pe economie ,fata de cel pe care l-am primit de cca10 ori mai mare când am lucrat CINSTIT printre străini de origini spaniole . Așa că bine și luptă pentru cei care muncesc CINSTIT și cu salarii mici și. ,impozite urise!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

România va colabora cu Emiratele Arabe Unite în proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la Centrala Nucleară Cernavodă

lun mart. 20 , 2023
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a semnat  a anunţat mai multe documente de cooperare a României şi Emiratelor Arabe Unite în domeniul energiei, energiei regenerabile şi energiei nucleare. Printre acestea se numără şi memorandumul de colaborare în proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă semnat între companiile Nuclearelectrica şi Emirates […]

V-ar putea interesa și: