Senatul României a făcut lumină în cazul aberantei taxe de la Năvodari, impusă de fostul primar Nicoale Matei

Cu galben, suprafața pentru care s-a impus o taxă de aproape două milioane de euro. Stânga jos: Nicolae Matei, ex-primarul orașului Năvodari, în momentul când este scos din duba Poliției, cu cătușe la mâini. Primarul este condamnat penal într-un dosar care nu privește speța din acest articol

Comisia pentru cercetarea abuzurilor și combaterea corupției a Senatului României a făcut lumină și dreptate în cazul aberantei taxe impuse de Primăria Năvodari unui om de afaceri din Constanța.

După ani de zile de luptă în instanță, după ce mulți magistrați s-au făcut că plouă, sau, mai rău, au pus batista pe țambal, comsiai de abuzuri a Senatului s-a aplecat asupra cazului și a dispus luarea unor măsuri concrete pentru a rezolva abuzul.

Ne referim, concret, la taxa de circa două milioane de euro pe care Primăria Năvodari a impus-o firmei Somaco Construct, care nu a făcut altceva decât să consolideze malul lacului, pentru ca apa să nu macine vilele turistice pe care le construia. Considerând că această construcție nu este decât o depozitare de materiale de construcții, primăria condusă atunci de Nicolae Matei, condamnat penal în alt dosar, a impus această taxă pentru utilizarea temporară a spațiilor publice.

Reprezentanții Somaco au ajuns până la Senat pentru a-și căuta dreptatea, iar membrii comisiei de abuzuri a camerei superioare a Parlamentului României, indiferent de culoarea politică, au adoptat în unanimitate o minută devastatoare pentru toți cei care au stat în spatele matrapazlâcurilor de până atunci.

Aceștia au audiat, cu profesionalism, părțile implicate. În urma audierilor, a decis, așa cum reiese din minuta ședinței din 12 iunie 2018, să sesizeze Curtea de Conturi a României pentru a verifica aspectele prezentate de către Somaco Construct și pentru aplicarea măsurilor legale. Și-au dat seama, probabil, că dacă nu sancționează dur acest derapaj, se pot trezi că orice primar din România impune taxe de 2 milioane de euro pentru o așa-zisă ocupare a terenului public (vorbim de câteva mii de metri pătrați, nu de orașe întregi).

În urma acestei sesizări, Curtea de Conturi a realizat un control de fond, inspectorii au fost la fața locului, au vorbit, la rândul lor, cu toți cei implicați și și-au dat seama de grozăvia care s-a întâmplat acolo.

Comisia Senatului, bazându-se pe raportul Curții de Conturi a României și pe documentele puse la dispoziție de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, a adoptat următoarele concluzii:

  • Lucrarea de consolidare a malului lacului, edificată de SC Somaco Construct SRL, prin natura și destinația acesteia, este o lucrare hidrotehnică, ce se încadrează în categoria bunurilor ce aparțin domeniului public al statului, fiind, în fapt, un dig de apărare împotriva inundațiilor, conform definiției date de art. 3 lit. A din Legea nr. 259/2010 privind siguranța digurilor și, totodată, conform precizărilor din adresa 4564/12.03.2018 emisă de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral: „Această lucrare este de interes național, în sensul art. 48 și art. 29 din egea107.1996, și se încadrează în categoria bunurilor ce aparțin domeniului public al statului român, prin natura și destinația sa – construcție de apărare împotriva acțiunii distructive a apei”.

  • Comisia consideră că tratamentul fiscal aplicat SC SOMACO CONSTRUCT SRL a fost unul discriminatoriu comparativ cu măsurile adoptate pentru alți agenți economici care desfășoară același tip de activități (turism), în aceeași zonă geografică (pe același mal al lacului Siutghiol) și care au executat același tip de lucrări de consolidare a malurilor (lucrări care, doar în cazul Somaco Construct SRL au fost apreciate ca reprezentând „ocupare temporară a domeniului public cu materiale de construcții”).

  • Ținând cont de precizările făcute de echipa de auditori din Cadrul Cirții de Conturi, Comisia a constatat că taxa locală instituită în sarcina petentei a fost calculată pentru perioada 01.09.2010 – 30.03.2012, în timp ce terenul pentru care s-a perceput taxa a fost intabulat o parte (923 mp) în domeniul public al UATO Năvodari în data de 04.04.2012, respectiv data de 15.06.2013, iar în data de 11.07.2012 a fost intabulată în domeniul privat al UATO Năvodari suprafața de 3723mp. Rezultă, astfel, că la momentul 2010, data inițială de la care a început calculul taxei de utilizare temporară a domeniului public, terenurile în cauză nu figurau înregistrate și intabulate în bunurilor din domeniul public și privat al orașului Năvodari. Ținând cont și de acordul autorităților locale prin care s-a permis petentei desfășurarea de „Transporturi pasageri pe căi navigabile”, conduce la concluzia că situația bunurilor și lucrărilor executate de agentul economic erau cunoscute și, ca atare, la acel moment nu au fost considerate nelegale în vederea atragerii răspunderii patrimoniale a contribuabilului.

  • Având în vedere documentele atașate petiției și raportul Curții de Conturi, s-a creat aparența încălcării principiilor de egalitate statuate de art. 16 alin. 1 din Constituția României, care prevede faptul că „Sistemul legal de impuneri trebuie să asigure așezarea justă a sarcinilor fiscale”, în condițiile în care taxa locală aplicată SC Somaco Construct SRL este de 21 de ori mai mare decât prețul de vânzare al terenului, de peste 1258 de ori mai mare decât valoarea redevenței datorate dacă societatea ar fi concesionat terenul în cauză, respectiv de 842.307 ori mai mare decât taxa anuală de 13 lei/ha aplicată pentru terenurile cu amenajare piscicolă aflate în perimetrul UATO Năvodari”.

Concluziile au fost comunicate de președintele comisiei, Senator Costel Șoptică.

Vă vine să credeți în ce țară trăim? Să punctăm: un primar supărat pe un om de afaceri impune o taxă de folosire a terenului de 21 de ori mai mare decât valoarea propriu-zisă a terenului, dacă ar fi fost cumpărat, și e 1.258 de ori mai mare decât dacă l-ar fi concesionat. Pare incredibil? Este. De ani de zile, chiar și în prezent, SRL-ul despre care vorbim își caută dreptatea în instanță.

Pentru astfel de cazuri, noi, românii, am inventat expresia „a muri cu dreptatea în mână”.

Sperăm că trăim totuși într-un stat în care legile sunt respectate și în care magistrații nu-și pleacă, de teamă sau din interes, capul în fața politicienilor corupți.

C.H.

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

FOTO Școala „Gheorghe Țițeica” din Constanța, săptămână dedicată Centenarului Marii Uniri

Fri Nov 30 , 2018
  ”Românie, tu-mi ești casă, Tu-mi ești masă, Tu mă crești, Tu mă-nflorești, Fără tine nu sporesc. Și cum să nu mă fălesc, Lumii-ntregi să povestesc? Căci podișuri, munți, câmpii, Toate ne sunt avuții! Lacuri, ape curgătoare, Dunărea unduitoare, Marea Neagră uimitoare, Toate ne fac mare-onoare!”. Aceasta a fost gândul […]